fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Odvažimo se da pronađemo ono što nas ispunjava – alumna Lamija Džambo Bajrić

Naša današnja sagovornica živi u IT svijetu, pravoj bajci većine mladih. Iza sebe ima mnoštvo projekata i nagrada iz ove oblasti. Hajde da je upoznamo i vidimo kako izgleda život jedne uspješne programerke.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

HIGHLIGHTS ŽIVOTA

Zovem se Lamija Džambo Bajrić. Dolazim iz Gornjeg Vakufa, a trenutno živim u Sarajevu. Završila sam Gazi Husrev-begovu medresu, a potom Fakultet informacijskih tehnologija. Radim kao programerka u kompaniji Techwave d.o.o. Ljubav prema matematici i rješavanju problema dovela me do toga da izaberem ovo zanimanje i sretna sam da je tako.

DRUŠTVENI ANGAŽMAN U SVRSI VLASTITOG NAPRETKA

Na prvoj godini fakulteta postala sam članica Tignuma i tada počinje moj značajniji društveni angažman. U te dvije godine koliko je trajao program u Tignumu, učestvovala sam u organizaciji više događaja, prisustvovala radionicama, seminarima, prezentacijama Tignuma na događajima na koje smo bili pozivani.

U periodu nakon završetka programa Tignuma, s dvoje svojih kolega takmičila sam se na Digital Policy Hackathonu koji je organizovao European Fund for the Balkans. Razvijali smo i do kraja kompletirali ideju na temu borbe protiv lažnih vijesti. Osvojili smo drugo mjesto te je ideju žiri vrlo pozitivno ocijenio. Također, s ciljem daljeg rada na ideji, bili smo dijelom programa Reach Your Audience With Persuasive Storytelling koji su podržali RNTC iz Holandije te organizacija TechSoup Europe i TechSoup Balkans. Rezultat prisustvovanja ovom treningu bilo je to da smo s našom idejom bili jedni od troje finalista iz Bosne i Hercegovine za osvajanje glavne nagrade - finansiranja cijele kampanje. Radila sam kao praktikantica u Fondaciji Mozaik na poziciji vezanoj za moju struku, ali sam učestvovala i u realizaciji projekta/portala ICT4NGO - platforma za poboljšanje digitalnih kompetencija u NGO organizacijama na nivou Evrope, projekt TechSoup Europe koji je sponzorisala EU i Erasmus+ program. Na svim ovim iskustvima veoma sam zahvalna.

Po završetku fakulteta moj fokus malo se promijenio na traženje poslovnih prilika, ali se svakako trudim da se odazovem pojedinačnim društvenim angažmanima, a ako Bog da, i kroz članstvo u nekoj organizaciji.

ME-TIME

Pored poslovnih i obaveza prema porodici, trudim se naći vremena za sebe i za ono što me ispunjava. Volim jezike, trenutno pohađam drugi stepen kursa arapskog jezika, sviđa mi se logika jezika, pismo, melodičnost u izgovoru. Također, ovo ljeto počela sam i s planinarenjem. Trudim se da svaki slobodan vikend iskoristim za posjetu nekoj planini ili šetnju u okolini grada. Svakodnevno učim nešto novo, očekujem napredovanje u svojoj struci, znanjem i pozicijom.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Tignum mi je pomogao da dobijem analizu sebe kao ličnosti, da uvidim svoje snage i slabosti, na čemu treba da radim i sl., pogotovo jer sam tada bila prva godina fakulteta - našla sam se u novom okruženju, postala samostalnija, susrela se s novim izazovima. Ne samo da smo dobivale konkretne savjete i upute od predavačica ili voditeljica radionica, nego smo navođene da same shvatimo problem i pomoću alata koje imamo tražimo rješenje. Pomogao mi je da poboljšam komunikaciju, i privatnu i poslovnu, da shvatim koliko je važno da se uključimo u društvene aktivnosti i da se ne predajemo kad su u pitanju problemi koji se tiču našeg okruženja. Na mene je poseban utisak ostavila serija radionica koju je Tignum organizovao za djevojke u IT svijetu gdje sam usvojila/osnažila soft-skills vještine koje su mi potrebne kako bih bila što bolja u onom što radim. U IT svijetu ponekad i nije toliko teško riješiti problem, koliko je teško rješenje predstaviti i objasniti klijentu/nadređenom, a vještine koje sam tu usvojila mi i danas pomažu. Tignum je zaista bio mirna oaza kojoj bih odlazila svake nedjelje u te dvije godine da se inspirišem, osnažim, a sve što sam naučila tu i danas koristim.

KUTAK ZA PORUKE

Oduševljava me kad vidim da je neko izradio aplikaciju i time olakšao ili otklonio poteškoću/problem koji se tiče društva ili određene skupine. To me inspiriše da učim, postajem bolja i iskoristim to svoje znanje i profesionalne vještine kako bih mogla na takav način doprinijeti okruženju. Svako od nas ima potencijal i talent za nešto. Moja poruka je da se odvažimo, da pronađemo ono što nas ispunjava, da ulažemo trud i rad i vratimo to društvu kroz konkretnu aktivnost koja će olakšati ili otkloniti neki problem.

Zahvaljujemo Lamiji na ovoj priči i želimo joj uspjeh u budućnosti. Sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahla i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE