fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Sami stvaramo vlastite prilike – alumna Dženita Đulović

Nakon mjesec dana ponovo smo zajedno. Još jedan razgovor s našom alumnom je tu. Danas je to perspektivna Dženita Đulović. Dali smo prostora Dženiti da nam ispriča svoju priču. Nadamo se da ovim intervjuima pozitivno utječemo na vas i da vam pružamo inspiraciju. Sada većina vas bira smjer kojim će krenuti dalje kroz život. Prvi korak vam je fakultet. Možda ste pomalo i neodlučni. Poslušajte kako je naša sagovornica odabrala svoj smjer, a možda i vi čitajući ga pronađete svoj. Hajde da vidimo šta je to Dženita podijelila s nama.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Ja sam Dženita Đulović i studentica sam treće godine dodiplomskog studija na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST), smjer kompjuterske nauke.

Srednjoškolka/srednjoškolac si? Još ne znaš koja je tvoja strast? Tražiš načine kako je pronaći? Pročitaj kako sam ja pronašla svoju i inspiriši se! Mogla bih te zainteresirati ako kažem da je moja strast IT. Čitaj pažljivo i saznaj zašto je mene baš to privuklo.

Svoje srednjoškolsko obrazovanje sam završila u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Spominjem srednju školu jer je upravo to period kada smo u mogućnosti istražiti mnoštvo oblasti i pronaći put kojim ćemo krenuti dalje kao studenti. Tako sam i ja kao radoznala srednjoškolka odlučila uzeti učešće na raznim takmičenjima, seminarima i kampovima, a upravo kroz jedan kamp fokusiran na razvoj android-mobilnih aplikacija stekla sam i prvi uvid u IT industriju i shvatila da se želim vidjeti primarno u tom polju u budućnosti.

Kontinuirano učenje i razvijanje vještina karakteristika je IT sektora kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na izazove modernog doba. Smatram da kroz informacione tehnologije možemo ostvariti direktan utjecaj na društvo – pri tome ispoljavajući svoju kreativnost i inovativnost, te nam omogućava rad sa ljudima iz čitavog svijeta i prenošenje znanja što su samo neki od razloga zašto me baš taj put privukao.

Tragaš za seminarima, kampovima i takmičenjima – ljeto je pravo vrijeme za to! Ja vam daje prijedloge za neke od njih. Pročitajte moja iskustva i možda se odlučite baš za jedan od ovih.

Važan mi je balans na način da imam prostor i za djelovanje van fakulteta. Početak mog volonterskog djelovanja veže se još za srednju školu i razne organizacije koje su djelovale na području Tuzlanskog kantona.

Dolaskom u Sarajevo na studij postala sam stipendistica Fondacije Izvor nade, čija sam i trenutna aktivna volonterka kroz mentorski i projektni tim. Također, na samom početku studija dobila sam priliku i da budem dio Tignuma.

Najveći dio mog aktivističkog djelovanja kroz studentski život veže se za BH Futures Fondaciju (BHFF), najbrže rastuću fondaciju u Bosni i Hercegovini za studente tehničkih nauka. Kroz BHFF imala sam priliku za konstantni razvoj u svojoj oblasti kao i za razvoj soft vještina preuzimanjem uloge koordinatorice Human Potentials tima unutar Fondacije te kroz ulogu potpredsjednice komiteta studenata i mladih profesionalaca. Tokom prve dvije godine studija bila sam i dijelom IAESTE organizacije zahvaljujući kojoj sam imala priliku da svoju prvu praksu radim na Univerzitetu Koç u Istanbulu.

Možda te inspirišem svojim uspjesima, posebno ako imaš takmičarski duh kao i ja 😉

S obzirom na to da imam razvijen takmičarski duh, tokom ovih godina uzela sam učešće i na nekoliko hakatona te sa svojim timovima osvojila 1. mjesto na IT girls hakatonu s aplikacijom Smart Buddy, 2. mjesto na UNDP hakatonu sa idejom Smećko i 3. mjesto na Digital City izazovu u sklopu 4. Mediteranskog foruma s razvijenom platformom Pick&Fix. Također, posebno mi je drago da sam izabrana kao BOLD Fellow za ekonomski razvoj i poduzetništvo, program koji je planiran za realizaciju na Univerzitetu Buffalo u New Yorku naredne godine uz inicijativu Ambasade SAD-a u BiH.

Zabrinuo/la si se da nema slobodnog vrijemena uz sve ovo? Varaš se. Ja stignem raditi još neke stvari koje me ispunjavaju, a ujedno i odmaraju. Možete „ukrasti“ neke moje 😉

Uz dobru organizaciju može se naći vremena za stvari u kojima uživamo. U vremenu prije korone meni je uživanje bilo učešće i organiziranje raznih događaja, realizacija projekata i razna druženja i izazovi koje su sve te aktivnosti donosile. S obzirom na okolnosti, od prošle godine se to sve prebacilo na online verziju, što mi je dalo prostora da više vremena posvetim čitanju knjiga i slušanju audioknjiga, a posebno mi je interesantno i učenje novog jezika. U ovom vremenu kad je sve online, pravo uživanje i odmor mi je tek kad isključim sve uređaje.

Spomenula sam da sam bila i dio Nahlinog kluba mladih Tignum. Bez toga ovog razgovora ne bi bilo. Evo još jedan tim čiji član možeš postati i time sebi obezbijediti dvije godine druženja, učenja, zabave i napretka.

Tignum predstavlja jedan sveobuhvatan program. Meni, kao djevojci koja je tek došla u novi grad, koja tek treba da započne akademski život, pružio je, prije svega, osjećaj pripadnosti i sigurno mjesto. Kroz sedmične sastanke razvile smo povezanost i timski duh koji se posebno pokazao u realizaciji mog najdražeg projekta Žene u nauci povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci. Svaka od nas je spremno prihvatila sve izazove koje je donio taj projekat posvećen nauci i širenju inspirativnih priča naših izvanrednih naučnica. Kao djevojci u STEM-u, to mi je posebno sjećanje koje se veže za Tignum jer se nadam da smo time uspjele motivisati mnoge naše buduće naučnice i inžinjerke.

Za kraj ću s tobom podijeliti ono na šta se ja uvijek vraćam i što mi daje motivaciju za dalje. I ti već sigurno imaš rečenicu koja pozitivno utječe na tebe i pruža ti nadu za dalje.

You can’t win if you don’t begin - je rečenica koja mene motiviše svakodnevno. Prvi korak je najteži zato moramo biti dovoljno hrabri da zakoračimo. Bilo sitnica ili nešto značajnije, jednom kad napravimo taj prvi korak, uz predanost i vjeru, možemo uspjeti. Sami stvaramo vlastite prilike, samo se naoružajte pozitivnim stavom i inatom.

Vjerujemo da ste i vi zajedno s nama uživali čitajući Dženitinu priču. Zahvaljujemo joj se na izdvojenom vremenu i svemu što je podijelila s nama. Pozivamo vas da pokušate implementirati neke od Dženitinih savjeta. Pratite nas na društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba i pišite ukoliko želite postaviti neka posebna pitanja našim alumnama. Do sljedećeg intervjua pogledajte šta smo za vas pripremili na našim platformama i budite dio Nahline pozitivne priče. Želimo vam duge, tople i zabavne ljetne odmore. Napunite se pozitivnim vibracijama i vratite se jači nego ikad prije!