fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Budimo oni na koje će se drugi ugledati – alumna Amina Krdžalić

Prije nekoliko dana ušli smo u novu godinu. Većina nas pravila je retrospektivu na prethodnu godinu te postavila ciljeve za godinu koja je ispred nas. Pred nama je novih 12 mjeseci u kojima možemo izabrati rad na svojim snovima ili pak samo nastaviti sanjati. Bilo kako bilo, moja poruka za početak ove godine za sve vas bila bi: Uzmite srce za vodiča! I u novoj godini nastavljamo razgovarati s našim alumnama. Hajde da otkrijemo koja alumna nam je dala zaviriti u njene nove planove!

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Ja sam Amina Krdžalić iz Tešnja. Nedavno sam magistrirala na Tehničkom univerzitetu u Grazu, smjer Nauka o proizvodnji i menadžment.

OBRAZOVANJE

Još od osnovne škole bila sam ljubiteljica matematike i tehničkih predmeta, ali u isto vrijeme i rada s ljudima, organiziranja i unapređivanja okoline u kojoj se nalazim pa sam nakon završene medrese odlučila upisati Industrijski inženjering na IUS-u, koji je idealan spoj tehničkog i društvenog polja s ciljem holističkog pristupa unapređenju.

DRUŠTVENI ANGAŽMAN U SVRHU VLASTITOG NAPRETKA

Tokom studija volontirala sam intenzivno u različitim organizacijama i na različitim događajima te pohađala razne edukacije, programe i ljetne škole u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Još tokom prvog ciklusa studija jedan semestar provela sam studirajući u Istanbulu preko Erasmus+ programa razmjene studenata što je u cjelosti bilo divno iskustvo, bogato lekcijama za naredne godine života. Smatram da napredak u karijeri ne treba biti jedini cilj te da je nepotpun i mnogo sporiji ukoliko ne izgrađujemo duhovnost te ukoliko ne radimo na ličnom razvoju. Zbog toga sam se trudila tokom studija podjednako odvojiti vrijeme za karijerno usavršavanje pohađajući kurs za rad na CNC - mašinama, obuke za rukovodioce proizvodnje i dobijanje Lean žutog pojasa, napredni rad u Excelu i slično, dok sam iz sfere vjerskog i društvenog angažmana pohađala programe kao što su Islam in Europe - Challenges of Pluralism, Ihsan Academy Summer Intensive Program, Islam in Contemporary World, Balkan Youth School, Islamsko bankarstvo i finansije i sl.

Kao pečat na sve ovo, na ličnom razvoju najviše sam radila kroz Klub mladih Tignum. Ostavio je na mene vrlo jak utisak s obzirom na to da smo kroz različite radionice, projekte i zadatke imale priliku dvije godine intenzivno raditi na sebi i pripremati se za angažman u zajednici. Također kao Tignumka imala sam priliku prisustvovati mnogim dodatnim radionicama i treninzima koje CEI Nahla nudi. Tu sam dobila jake temelje koji su mi bili vrlo značajni za master studij i društveni angažman u Austriji, gdje sam pored studija aktivno volontirala u Islamskom centru u Grazu kroz rad s djecom, omladinom i ženama. Trenutno sam angažirana u porodičnoj firmi gdje pružam podršku svojoj majci koja vodi biznis koji je osnovao moj rahmetli babo prije 16 godina.

VRIJEME JE DOVOLJNO DUGO ZA ONE KOJI SU SPREMNI ISKORISTITI GA!

Svakodnevni užitak nalazim u ranim jutarnjim satima uz šolju čaja i doručak koji su postali nezaobilazni dio početka mog dana kako bih sakupila energiju da sve naredne obaveze odradim posvećeno i kvalitetno. S obzirom na to da mi je duhovnost bitna stavka svakodnevnice, učenje par ajeta iz Kur’ana mi uvijek donese neku novu poruku koja mi je inspiracija i vodilja tog dana. Pored fakultetskih obaveza bila sam dosta zauzeta vannastavnim angažmanom pa nisam imala vremena za svakodnevna druženja s kolegicama i kolegama, prijateljima i prijateljicama što mi je dijelom drago s obzirom na to da nisam „gubila“ vrijeme na višesatna ispijanja kahve. Zbog toga bih sebi dozvolila da poželim druženje s dragim insanima pa bih na sedmičnoj ili mjesečnoj bazi s njima rado provodila kvalitetno vrijeme. Vrijeme za hobije nalazila sam uglavnom na raspustima. Tada bih se opuštala uz kreativni rad: slikanje na platnu, heklanje, vez i pletenje, a u zimskim mjesecima priuštila bih sebi uživanje u klizanju na ledu gdje osjetim veliku slobodu i ushićenje. S obzirom na to da jako volim putovati i izučavati nova mjesta, kuture, običaje i historiju, trudim se da svoje obaveze lijepo organiziram kako bih uspjela osloboditi vrijeme i uštedjeti novac za kvalitetna putovanja. Zaista su putovanja još jedan način da rastemo, postajemo slobodni oslobađajući se od predrasuda i svih barijera koje nam rutina i okruženje zadaju.

POGLED U BUDUĆNOST

Trenutno sam na raskršću, a puteva je mnogo! Za početak želim se još više posvetiti ličnom razvoju, mnogo čitati i učiti novi strani jezik. Pred kraj studija kad sam imala jako puno obaveza te vrlo malo vremena za sebe jako sam poželjela čitati naslove po preporukama koje sam u međuvremenu sakupljala. Tako sam oformila svoju malu biblioteku koja me sada dočekala.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Tignum, što u prijevodu s latinskog jezika znači snop, naučio me da je u zajednici snaga, napredak i uspjeh te da svaka jedinka na sebi mora jako mnogo raditi kako bismo imali zdrav tim. Tu leži mudrost izreke: ukoliko želite mijenjati svijet, počnite od sebe. Posebno pamtim neobično predavanje o knjigama žalbi. Tu sam saznala kako one funkcionišu i koliko su uopće efektivne te iz par ličnih primjera predavačice postala sam uvjerena koliko je bitno zapisati nepravilnosti u knjige žalbi, umjesto govoriti o problemima nadređenima ili uposlenicima. Saznala sam da postoje procedure po kojima institucije moraju djelovati po svakoj žalbi te da su na taj način promjene nabolje moguće, samo ih je potrebno ispravno adresirati, umjesto isfrustrirano komentarisati i pričati naokolo, čime samo širimo negativnu energiju koje je već jako mnogo. Reagirati na srž problema neopodno je kako bismo nešto promijenili. Također, pamtim radionice o ljudskim pravima i slobodama koje su se namjenski našle baš onda kad su te teme bile aktuelne u društvu zbog narušavanja prava pojedinih skupina. Radionice su mi pomogle da zauzmem zdrave stavove o tadašnjim dešavanjima kad su se mnogi ljudi našli zbunjeni i reagirali vođeni valom emocija. Naučila sam kako kvalitetna i pravovremena reakcija pomaže da spriječimo širenje dezinformacija i negativnog narativa.

RETROSPEKTIVA NA PRETHODNU GODINU I PLAN ZA NOVU

Kad sam sumirala svoju 2021. godinu rekla bih da je moj moto: izlazak iz komforne zone je jedini način za kontinuirani rast. Bitno je praviti male, ali značajne i planirane korake kako bismo na kraju imali zagarantiran uspjeh. Divan osjećaj koji pamtim je kad završim neki projekt u koji sam se upustila, a koji mi je na početku izgledao ogroman i nemoguć, jer tada postajem svjesna koliko sam na tom putu naučila i narasla te da sam sebi i drugima dokazala da ne postoje granice ukoliko ih sami sebi ne postavimo. Prepreka je mnogo, ali pozitivan pogled na svijet i Božiji plan moja je inspiracija. Kad znamo svrhu zašto nešto radimo, sve barijere postaju beznačajne, jer kad se za nešto čvrsto odlučimo, od tog momenta kockice se počinju slagati onako kako je za nas najbolje. Usudila bih se reći da niko od nas nije do kraja svjestan koliko jedni druge inspirišemo svojom pojavom i iskrenim radom. Od najljepših momenata koje pamtim su povratne informacije djevojaka u različitim fazama života koje su mi nakon nekog perioda prišle i rekle da ih je neka moja reakcija, pojava ili smjelost ohrabrila da i one pokušaju nešto uraditi u čemu su se dugo kolebale, a bilo im je bitno da ostvare u nekoj fazi života. Zato bih završila porukom: uvijek se trudimo da budemo od onih na koje će se drugi ugledati!

Zahvaljujemo Amini na ovom razgovoru i želimo joj uspjeh u budućnosti. A sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE