fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Naši izbori nas određuju – alumna Elma Imamović

Danas ćemo se upoznati s alumnom Elmom Imamović. Ako u kući imate sirće, boju za hranu i još neke sitnice s kojima ne znate šta biste, javite se njoj. 🙂 Brzo će vam nešto “shemijati”.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Ja sam Elma Imamović. Iz Sarajeva sam. Trenutno sam na master programu Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA na Odsjeku za hemiju.

"ŽIVOT JE HEMIJSKA REAKCIJA KOJA ZAHTIJEVA SAMO RAVNOTEŽU."

Konkretnog momenta u kojem sam osvijestila ono čime bih željela da se bavim se ne sjećam. Znam da su prirodne nauke ono oko čega su se vrtjeli svi moji izbori. Prvi izbor bila je genetika koju sam brzo zamijenila jednom godinom studija na Odsjeku za fiziku, a danas sam došla do zvanja bachelora hemije. Međutim, ne sjećam se odlučujućeg momenta kad sam konačno odlučila u kojem smjeru će teći moje obrazovanje. Ono što me privlači u prirodnim naukama je razumijevanje koncepta i zakona po kojima priroda funkcioniše.

DA LI NAS FAKULTET OGRANIČAVA ZA DRUGE AKTIVNOSTI?

Meni je fakultet bio ograničavajući faktor za nešto mimo njega dok nisam razumjela šta je on i kako ja funkcionišem kao student, a to je bilo otprilike na drugoj godini fakulteta, kad sam sama sebi uspostavila jasnu razliku između formalnog i neformalnog obrazovanja i da jedno ne isključuje drugo i tada postajem volonterka na različitim mjestima uključujući "Crveni Križ", "Sarajevo Film Festival", "Let's Do It" projekat, Udruženje građana „Ruke“ i na tome se zadržavam 3 godine, nakon čega je uslijedio Klub mladih "Tignum". Ovaj program bio je formalno gotov u septembru ove godine, ali on ostaje ono što otvara neke druge opcije, pa sam trenutno na Nahlinoj edukaciji „Zagovaram i dogovaram“. Svakako, tu su bivale ili su trenutno otvorene aplikacije za volontiranje i na nekim drugim mjestima poput Udruženja "CROA", Udruženja za prevenciju ovisnosti "NARKO-NE", ali je nekako sve na standby-modu, s obzirom na to da je nastupila ona faza života kada imam i part-time posao.

KRIJE LI ELMA NEKE TALENTE?

Dok ne budem izrađivala „rukotvorine“ koje će u osnovi biti hemija, hobi u vidu prikazivanja mojih talenata nemam, osim ako se ne računa prenošenje znanja iz hemije mlađim generacijama i koliko sam dobra u tome, ali užitak pronalazim u svemu onome što mi nudi informacije koje mi do tada nisu bile poznate, dakle šta god to bilo: knjiga, portal, nekakav IG-profil, bilo da se radi o historijskim ili geografskim činjenicama, umjetnosti ili nauci.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Utjecaj Tignuma se ponajviše ogleda u usavršavanju mojih nesigurnosti ili popunjavanju nedostataka. Neki od susreta koje mogu izdvojiti jesu oni čije su teme bile samopouzdanje i samopoštovanje s Azrom, motivacija s Elmom i seminar „Javni nastup i prezentacijske vještine“ s Elvirom. S druge strane, utjecaj u kontekstu cjelokupnog programa sadražan je u jačanju moje potrebe za aktivnim angažmanom u društvu, dakle i u prepoznavanju problema zajednice, ali i djelovanja na probleme.

KOJI JE ELMIN MOTO U ŽIVOTU?

Zauvijek će to biti „Izbori su svačiji, oni nas i određuju“ i zar to stvarno nije tako? Nedjelju poslijepodne neko bira provesti na Tignumu, a neko drugi će birati odlazak na izlet. I jedno i drugo je apsolutno uredu, samo što vodi u totalno različitim pravcima.

Zahvaljujemo Elmi na ovom razgovoru i želimo joj uspjeha u njenom budućem radu, a sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE