fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Mijenjajući sebe, mijenjam svijet oko sebe – alumna Amra Softić

U ciklusu intervjua s alumnama Nahlinog kluba mladih Tignum ovog puta razgovarali smo s mladom i uspješnom Amrom Softić. Zahvaljujemo joj se na izdvojenom vremenu i divnoj saradnji. Da vidimo šta je to Amra podijelila s nama.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Ja sam Amra Softić. Rođena sam 1998. u Sarajevu. Završila sam odsjek laboratorijske tehnologije na Fakultetu zdravstvenih studija. Planiram upisati master studij na istom fakultetu. Ovaj fakultet odabrala sam jer volim rad s ljudima, pomagati, istraživati i organizirati stvari. Također, volim raditi u timu, a rad u laboratoriju objedinjuje sve to.

ŠTA AMRA RADI KAD NIJE U LABORATORIJU?

U slobodno vrijeme, pored učenja, volontiram u nekoliko udruženja. Bavim se sportom, učim strane jezike i radim s djecom kreativne radionice. Zanimam se za mnoge oblasti. Pored prirodnih, interesuju me društvene nauke kao što je politika, jer smatram da ako se mi ne bavimo politikom, ona će se baviti nama.

VAŽNOST AKTIVNOG DJELOVANJA U ZAJEDNICI I RADA NA SEBI

Želim biti aktivna članica zajednice i društva, zato volontiram u različitim nevladinim organizacijama koje se bave različitim oblastima. Volontiranje je nešto što me ispunjava i čini me sretnom te ne bih mogla zamisliti sebe bez te aktivnosti. Volontiranje me dosta promijenilo u smislu poboljšanja nekih vještina kod sebe. Na kraju krajeva, upoznala sam sebe bolje i kako ustvari ja mogu stvarati promjene. Mijenjanjem i unapređivanjem sebe – mijenjam i unapređujem svijet oko sebe.

Volontiram u organizacijama koje se bave humanitarnim akcijama („Islamic relief“), u ekološkim udruženjima, tj. projektima („Let's do it“). Također, volontiram i u Udruženju građana „Ruke“ i „Srce puno osmijeha“. To su neke organizacije gdje je prisutan rad s djecom na koji sam posebno ponosna. Dio sam udruženja mladih „Nautilus“ gdje provodimo različite inicijative i projekte s fokusom na radu s mladima. Polaznica sam obuke „Uči, misli i djeluj“ za omladinskog lidera /lidericu u Institutu za razvoj mladih „Kult“.

Pored volontiranja pohađala sam i različite obuke kao što su obuke iz oblasti životnih vještina i razvoja zapošljivosti, zatim razni seminari vezani za brzo učenje i pamćenje te tehnike za lično i profesionalno učenje.

TIGNUM I JA

Kad sam došla u Tignum nisam imala mnogo očekivanja. Ustvari, naučila sam da ako ne očekujem, dobijem mnogo. Tignum je bio to za mene. Bez očekivanja sam dobila najbolje. I nakon Tignuma prijavljivala sam se na mnoge obuke za koje su rekli da je teško "upasti", a ja sam "upala" u sve njih jer sam vjerovala, a vjera mi je došla iz Tignuma. Podrška koju sam imala od Tignuma bila mi je najznačajnija od svega.

Tignum mi je dao hrabrost i snagu da govorim i da dam mišljenje o nečemu. Utjecao je pozitivno na moje duhovno, psihičko i lično osnaživanje. Kroz Tignum sam stekla vrlo draga prijateljstva te razne vještine poput upravljanja vremenom, organizacijske, prezentacijske i vještine javnog nastupa.

Trenutak za pamćenje mi je kamp na Igmanu, aktivnosti u prirodi i divnom ambijentu s jako dobrim i nadahnjujućim predavačicama i Tignumkama iz drugih gradova. Povezale smo se poput pčela.

AMRIN POGLED NA ŽIVOT

Zovem se Amra. Moje ima znači život i ljubav. Živim znači Volim, Volim zato Živim. Rođena sam između Svjetskog dana vode i Svjetskog dana šuma. To sam povezala i dobila značenje svog imena, s obzirom na to da ništa u životu nije slučajno. Voda i drveće su meni izvor života, zato ih čuvam (sadim drveće) kako bih i ja učestvovala u tom njihovom davanju (kisik = život). Život je dar koji trebamo čuvati.

Zajedno možemo promijeniti svijet, a volontiranje je promjena. Kad sam čula još davno za Gandijevu rečenicu "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“, shvatila sam da sve kreće od pojedinca i da moram krenuti od sebe, jer mijenjanjem svijeta u sebi možemo promijeniti svijet oko sebe. Pomaganjem sebi i voljenjem sebe mogu pomoći drugima i voljeti druge.

Volontiranje je upravo bila moja promjena kad sam sa 16 godina počela da se preispitujem i postavljam previše pitanja. Volontiranje je moja prekretnica života. Od tada pa sve dosad ovo je za mene rad iz čiste ljubavi. To radim iz potpune ljubavi bez očekivanja ičega zauzvrat. Volontiram jer Volim.

Zahvaljujemo što ste ispratili naš novi razgovor s alumnom Amrom. Njoj želimo da i dalje nastavi raditi stvari za opće dobro i na taj način pozitivno mijenjati svijet. Pozivamo vas da nas i dalje pratite na našim društvenim mrežama CEI Nahle i kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Do sljedećeg intervjua pogledajte šta smo za vas pripremili na našim platformama i budite dio Nahline pozitivne priče.

VEZANE PRIČE