fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kroz Tignum sam spoznala koliko je u društvu važan svaki pojedinac – alumna Šefka Mulamustafić

U trećem po redu intervjuu s alumnama Tignuma upoznajemo se s budućom pravnicom Šefkom Mulamustafić. Vjerujemo da će vam biti zadovoljstvo čitati ovaj članak kao što je i nama bilo zadovoljstvo pisati ga za vas.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Ja sam Šefka Mulamustafić, dolazim iz Janje i nadam se da sam osoba koja će na najljepši mogući način predstavljati Janju, Semberiju pa i Podrinje.

PRIPAZITE DA PRED NJOM NE KAŽETE NEŠTO PROTUZAKONITO, A EVO I ZAŠTO!

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i ukoliko se pitate kako se neko odlučuje za pravo, čut ćete dvije teorije: "Nije uspio upisati nijedan drugi fakultet” ili “Nastavlja stopama roditelja“. Međutim, kao i sve drugo u životu, tako i ove teorije ne treba shvatati doslovno. Upisala sam Pravo jer sam željela svoj karakter i ambiciju iskoristiti na pravi način. Osoba sam koja ima potrebu sve istražiti i na sve dati neko svoje mišljenje (među nama – rekli bi “svakom loncu poklopac” ☺). Naprosto, priroda mi je takva da dok slušam, pratim, imam bezbroj pitanja, konstatacija i konstantno razmišljam (nekad pravo, nekad krivo, ali bitno je da se neke operacije u mozgu razrađuju). Što se tiče Fakulteta i Udruženja vezanih za moj fakultet članica sam ELSA-e i zahvaljujući timu ljudi iz Udruženja pohađam razne seminare/klinike vezane za Pravo i općenito nadogradnju iz te oblasti.

ŠTA NAŠA PRAVNICA RADI KAD NIJE „SVAKOM LONCU POKLOPAC“?

Pored fakulteta radila sam i različite studentske poslove koji su omogućili da moj boravak u Sarajevu roditeljima ne bude preveliko opterećenje. Ja sam toliko željela uspjeti svim srcem tako da, bez obzira na to što fakultet nekada od umora može ispaštati, bilo koji uspjeh na fakultetu zbog toga za mene ima veći značaj i vrijednost, jer naprosto osjetim neku milost. Opuštam se u samoći, razmišljanju o sebi, svojoj budućnosti, maštam. Sve to često prati heklanje (iliti pokušaj heklanja) kao i amatersko slikanje. Volim voziti bicikl i pješačiti kilometrima i na taj način prikupljam snagu u momentima kad mi je potrebna.

ŠTA NAŠU PRAVNICU INSPIRIRA?

Inspiraciju za rad na sebi pronalazim u saznanju da isključivo odgovaram za sebe i svoje postupke, shodno tome želim biti bolja osoba, korisnija i melem za svakog ko bude dio moga života. Znam da ne postoji idealan život niti idealna država, ali vjerujem da postoje koraci koje vode ka tome i trudim se da svaki od njih bude osmišljen na mudar način, često potražim savjet, analiziram druge odnose, živote i težim primjenjivati ono što se pokazalo na nečijem primjeru ispravnim. Voljela bih da mladi više razmišljaju o važnosti napretka i koracima koji su atipični za naše društvo, koji ih možda čine “čudnima”, ali koji kada bi bili učestali postali bi normalni i mi bi vjerovatno bili osvješteniji i napredniji kao društvo.

NA KOJE SVE NAČINE ŠEFKA DOPRINOSI DRUŠTVU?

Posebno interesovanje imam prema humanitarnom radu i volontiranju u organizacijama koje djeluju na tom polju. Volontirala sam u projektu “Stariji brat/starija sestra” u organizaciji Udruženja „Narko-ne“. Sada sam članica ekipe zadužene za grupne aktivnosti s djecom iz projekta. Povremeno se nađem u nekoj od aktivnosti Udruženja “Ruku na srce”, a najaktivnija sam u posljednje vrijeme bila u Janji u Udruženju fonda solidarnosti „Hasna” gdje sam se okušala u ulozi koordinatorice projekta. Svakako preporučujem studentima da ne treba bježati od bilo kakvih dodatnih aktivnosti pored fakulteta, ali da na samom početku pokušaju pronaći pravi način za poredati prioritete i odabrati manje, a korisnije aktivnosti. To savjetujem jer smatram da formalno obrazovanje ispašta zbog vannastavnih aktivnosti i to onda kad su te aktivnosti nekvalitetno raspoređene. One tada i nemaju neki značaj, jer se nikada ne možete fokusirati samo na jednu stvar i urediti je najbolje, pa se dešava da do izražaja dolazi samo kvantitet, a ne i kvalitet svih aktivnosti.

ŠTA TI JE TIGNUM ZNAČIO U ŽIVOTU?

Još se prisjećam momenta kad sam kročila u „Nahlu“ povodom Dana otvorenih dana kad sam imala priliku prisustvovati radionici pisanja CV-ja. İsti dan spontano sam otkrila Tignum, prijavila se na poziv koristeći znanje prethodno stečeno na radionici. Tignum je indirektno utjecao na moje lično usavršavanje kad je u pitanju polje emocionalne inteligencije. Kroz radionice o samopouzdanju, liderstvu, našim pravima i obavezama spoznala sam kolika je važnost svakog pojedinca u društvu. Zazirala sam uvijek od “napadnosti”, a spoznala koliko sam zapravo u određenim momentima bila ista, što zapravo pokazuje koliko je Tignum, tačnije predavači/ce i moje kolegice utjecale na činjenicu da sam osvijestila koliko se ima raditi na sebi i stvarima oko sebe. Naglasila sam još ranije da je Tignum mene u jednu ruku učinio pronicljivom u smislu da ne budem ishitrena osoba, već da sagledavam momente, situacije iz različitih uglova, da nikad nikoga, pa ni samu sebe ne potcjenjujem niti precjenjujem, da zaključujem na jasnim činjenicama, a ne na samostalnim procjenama. Posebno sam ponosna na činjenicu da sam imala priliku sjediti, pričati i učiti od djevojaka koje su izuzetno vrijedne, marljive i kao takve učinile su da imam pravu motivaciju i ispravne uzore oko sebe!

Zahvaljujemo što ste ispratili naš novi razgovor s alumnom Šefkom. Šefki želimo uspjeh u daljem radu. Pozivamo vas da nas i dalje pratite na našim društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Do sljedećeg intervjua pogledajte šta smo za vas pripremili na našim platformama i budite dio Nahline pozitivne priče. Nadamo se da uživate u sunčanim danima. Do sljedećeg puta šaljemo vam tople pozdrave.

VEZANE PRIČE