fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Govor mržnje i mladi – kakve posljedice ostavlja

Na dan kad svijet obilježava Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, i kad se ujedinjuju brojni glasovi u borbi protiv nasilja i mržnje, Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” organizirao je događaj i panel diskusiju pod zajedničkim nazivom “Govor mržnje i mladi – kakve posljedice ostavlja u online i offline okruženju”. Ovaj događaj dio je projekta “Kliktivizam čini stvarnu promjenu” koji su realizirali CEI Nahla i Gradska uprava Grada Sarajeva, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vijeća Evrope kroz projekat “Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini”.

Cilj ovog događaja bio je okupiti predstavnice i predstavnike vlasti i civilnog društva kako bi razgovarali o mogućem utjecaju govora mržnje na mlade osobe u online i offline prostoru.

U svom obraćanju predsjednica CEI Nahla Sehija Dedović istakla je važnost reagiranja na svaki oblik govora mržnje:

Mi kao nevladine organizacije moramo raditi na podizanju svijesti o tome da većina koja najčešće šuti, koja ne zagovara niti podržava narative mržnje treba da progovori i osudi takav govor, da šalje pozitivne poruke, da prijavljuje komentare i govor mržnje na društvenim mrežama i šalje kontranarative, kako bi poruke mržnje bile manje vidljive i manje procentualno zastupljene u javnom prostoru. Kroz projekt „Kliktivizam čini stvarnu promjenu“ edukacijom mladih smo nastojali raditi na tome, jer odgovornost je na svima nama podjednako.

Zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić istakla je kako je kroz ovaj projekt Gradska uprava Grada Sarajeva u saradnji s partnerima dala svoj doprinos u borbi protiv ove toksične pojave.

S govorom mržnje najčešće se susrećemo u javnom prostoru, posebno zadnjih godina i on predstavlja ozbiljan problem i na regionalnom i na lokalnom nivou. Govor mržnje je štetan i onome ko ga koristi i onome kome je upućen. Pojava govora mržnje u javnom prostoru, također, ukazuje na stanje mentalnog zdravlja u našem društvu. I svi mi kao odgovorni pojedinci trebamo raditi na eliminisanju ove pojave iz našeg društva i svakodnevnice.“

Nakon uvodnih obraćanja učenici i učenice Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu izveli su performans „Pretty Ugly“, sjajnu introspektivnu poemu koja opisuje posljedice koje na ljudsku psihu ostavlja govor mržnje.

Jedan od govornika na panelu bio je i Irfan Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je inicirao da se internet prostor proglasi javnim prostorom u smislu poštovanja javnog reda i mira, kako bi se na taj način mogli sankcionisati oni koji šire govor mržnje na internetu. On je s prisutnima podijelio dobre vijesti: „Pet kantona je već podržalo ovu inicijativu i planiraju je uvrstiti u svoje zakone. Pored javnog reda i mira imamo i krivični zakon, to jest mogućnost građanskih parnica i zaštitu od klevete i drugih oblika govora mržnje.“

Fuad Avdagić, projektni koordinator u Inicijativi mladih za ljudska prava u BiH istaknuo je da smo mi društvo u tranziciji i sve što mladi čine ili ne čine jeste posljedica i odgoja i obrazovanja, tako da ne bi tu mlade ljude stavio pod objektiv, i još je poručio:

Trebamo biti svjesni da je to samo posljedica svega onoga što se dešava u našem obrazovanju i generalnom sistemu vrijednosti i to je nešto s čim bismo trebali da se suočimo. Medijska pismenost jeste jedan od alata kako bismo prevenirali govor mržnje. Mi smo u Inicijativi mladih za ljudska prava radili na priručniku namijenjenom radnicima u nevladinom sektoru i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama kako bismo dali doprinos suzbijanju ovog problema i edukaciji mladih o medijskoj pismenosti.“

Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta, govorila je o razornim posljedicama izloženosti online nasilju i govoru mržnje s kojima se susreće kroz svoje iskustvo psihološkog savjetovanja: „Imamo sve veći broj slučajeva djece iz osnovne i srednje škole koji su žrtva online nasilja. Online nasilje i govor mržnje ostavljaju razne posljedice: emotivne, fizičke, kognitivne, dovode do manjka samopouzdanja, narušavanja slike o sebi, do težih oblika depresije, anksioznosti, a nažalost, imamo i slučajeve suicida. Tu se radi o mladim osobama koje još uvijek nemaju izgrađenu ličnost i bivanjem žrtve govora mržnje može ostaviti trajne posljedice na njihovu ličnost, te je važno u ovim situacijama tražiti i stručnu pomoć psihologa ukoliko je potrebno da bi se zaštitilo mentalno zdravlje djeteta.“

Na kraju panela je zaključeno da je neophodno ujediniti napore svih sektora na jačanju zakonodavnog okvira, dostupnosti edukacije, omogućavanju pristupa informacijama i osvještavanju pojedinaca o povezanosti između njihovog ponašanja i posljedica koje ono ostavlja u životima drugih.

Udruženje “Nahla” korisnik je zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Stavovi izraženi u ovom tekstu odgovornost su autora i ne predstavljaju nužno zvanične stavove Evropske unije i Vijeća Evrope.

Prilog o događaju u Dnevniku N1 televizije
Prilog o događaju u Dnevniku TVSA