fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Inicijativa PRVI osuđuje prijetnje upućene Jevrejskoj općini Sarajevo i skrnavljenje džamije Ahmed-bega Salihbegovića u Bijeljini

Protekle sedmice, webinarom “Zašto nema mjesta antisemitizmu u Bosni i Hercegovini?” koji je ukazao na snagu suživota u Bosni i Hercegovini koji nadilazi huškačke narative, obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, ali taj pozitivni duh optimizma su nam narušila dva potonja fašistička čina.
 
Inicijativa PRVI najoštrije osuđuje prijetnje upućene Jevrejskoj općini Sarajevo  i skrnavljenje džamije Ahmed-bega Salihbegovića u Bijeljini fašističkim simbolima.
 
Napominjemo na riječi dr. Elija Taubera koji je gostujući na našem panelu prošle sedmice, naglasio kako je Jevrejska zajednica uvijek imala posebno mjesto u bh. društvu.
 
Ova zemlja je uvijek njegovala međusobno uvažavanje i bila ponosna na činjenicu da to što smo mi blizu jedni drugih, nije uvjetovano skučenošću nego našim izborom da budemo bliski. Međutim u vremenu rastućih tenzija, svaka prijetnja suživotu je neprihvatljiva, mora biti promptno i adekvatno sankcionisana.
 
Pozivamo na brzu i adekvatnu reakciju nadležnih u obje lokalne zajednice, kako bi počinitelji bili pronađeni i sankcionirani.
 

Inicijativu PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije) osnovao je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla 2017. godine, a čine je aktivisti i aktivistice u oblasti ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i uvjerenja. Inicijativa se bavi sistemskim pristupom rješavanju problema ugroženosti prava na slobodu vjere ili uvjerenja, diskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja te razbijanjem straha, mržnje i predrasuda prema vjerskim skupinama.