fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Tignum je sedmična oaza za punjenje pozitivnom energijom – alumna Zejneba Burajić

I ovaj mjesec razgovarali smo s našim alumnama. Danas dijelimo priču Zejnebe Burajić. Zavirite zajedno s nama u život djevojke kojoj je jedan od ciljeva unapređivanje bh. ekonomije kroz lični doprinos.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Moje ime je Zejneba Burajić. Iz Maglaja sam. Završila sam studij Međunarodnog poslovanja i finansija na Internacionlanom Univerzitetu u Sarajevu.

OTKUD INTERES ZA OBLAST POSLOVANJA I FINANSIJA?

Oduvijek su me zanimali društveni procesi, aktivnosti i sistemi te kad sam trebala izabrati šta da upišem u fakultetima društvenih nauka sam vidjela mnoge prilike za napredak i djelovanje u društvu. U ovom smjeru sam pronašla mnoge mogućnosti, kako za lično unapređenje tako i unapređenje bosanskohercegovačke ekonomije kroz svoj doprinos.

Trenutno radim praksu u jednoj domaćoj bh. firmi kao asistentica menadžera prodaje. Uživam u istraživanju tržišta, pronalasku novih mogućnosti kako na bh., tako i na EU-tržištu, konstantnom radu na strateškom razmišljanju i ličnom usavršavanju u mnogim poljima koje je neophodno za ovaj posao. U toku studija obavila sam Erasmus razmjenu u Njemačkoj gdje sam imala priliku steći kvalitetna znanja iz raznih oblasti ekonomije, upoznati evropski način života, drugačiju kulturu i običaje te proputovati mnoge gradove u Evropi.

"VRIJEME ČINI SVOJE. A TI, ČOVJEČE?"

Dok sam studirala uvijek sam pronalazila vrijeme za volonterske aktivnosti, nekada čak i na uštrb ličnih interesa. Volonterizam je definitivno aktivnost u kojoj uživam. Osjećam se ispunjeno pomažući drugima. Trenutno volonterski radim za "IslamEDU" platformu na prevođenju tekstova na engleski jezik, dvije godine sam aktivno volontirala u CEI Nahla na mnogim aktivnostima, dva puta na Sarajevo Business Forumu, „Unlimited Sarajevo“, "Let's do it" aktivnostima kao i mnogim drugim događajima u različitim organizacijama. Nažalost u posljednje vrijeme manje imam vremena za volonterizam, ali uvijek ukoliko sam u mogućnosti trudim se biti korisna članica zajednice.

ISPLATI LI SE SAV RAD I TRUD KOJI ULOŽIMO?

„Trudite se, Allah će vaš trud vidjeti.“ – to je ajet koji mi daje mnogo motivacije i u čiju tačnost sam se zaista uvjerila dosta puta. Tako da bih mogla reći da je to moto kojim se vodim u životu. Rad i trud se uvijek isplate. Zaista vjerujem da su promjene nabolje moguće ako se svi trudimo i radimo u onim poljima u kojima smo najbolji. Društveni prosperitet zavisi prvenstveno od nas samih, tako da svojim radom nastojim da pokažem tu promjenu koju želim vidjeti, a to može postići svako od nas samo trudom i napornim zalaganjem. Pozitivna energija i rad su ono što sigurno pobjeđuje.

"AKO SE UMORITE, NAUČITE SE ODMORITI, A NE ODUSTATI"

Uživam u fitnessu i trčanju koje, mogu slobodno reći, zauzima dobar dio mog slobodnog vremena. To je period kada se relaksiram, negativnu energiju izbacim iz sebe te budem ponovo spremna za svakodnevne aktivnosti. Možda će zvučati kao neki kliše, ali zaista uživam i u čitanju, tako da se trudim što više slobodnog vremena izdvojiti za kvalitetno literarno štivo.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Tignum je puno više od samo nekog programa koji sam pohađala. To je dvogodišnji period prvenstveno mog ličnog razvoja gdje sam upoznavala sebe, napredovala karakterno, naučila da slobodno i otvoreno kažem ono što mislim, argumentovano iznesem svoje stavove, budem u stanju slušati druge ljude i prihvatiti drugačija mišljenja i poglede na svijet.

Kroz Tignum sam upoznala mnogo uspješnih djevojaka koje dijele istu strast za volonterizam, društveni aktivizam i želju za napretkom i promjenama nabolje. Vidjela sam da ima mnogo drugih djevojaka koje dijele slična razmišljanja što mi je davalo poleta i motivacije u svakodnevim aktivnostima. Izgradile smo čvrste veze razumijevanja i prijateljstva te smo uvijek bile spremne pomoći kada se ukaže potreba, što me zaista čini sretnom. Tignum je bio sedmična oaza gdje sam punila baterije za ustrajavanje na mnogim aktivnostima. Najdraže radionice su mi definitvno radionice psihologinje Azre Ibrahimović gdje smo upoznavali različite tipove ličnosti, načine komunikacije, kao i prepoznavanje svojih slabosti i mana.

Zahvaljujemo Zejnebi na ovom razgovoru i želimo joj uspjeha u njenom budućem radu, a sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE