fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Vodič kroz kina i pozorišta u Sarajevu

Ne ograničavaj učenje i saznavanje samo na fakultetska predavanja. Oplemeni svoje studiranje bogatim kulturnim životom Sarajeva. Friend indeed te poziva da posjetiš sarajevske “daske koje život znače”, ali i da pogledaš film u nekom od četiri kina. Studenti/ce imaju mogućnost ostvarivanja studentskih popusta koje smo za tebe i naveli.

Narodno pozorište Sarajevo

Najstarije pozorište je Narodno pozorište Sarajevo gdje možeš pogledati razne vrste dramskih, baletnih i opernih predstava.

Početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo se vezuje za dva datuma: 27. 11. 1920. kada je Pozorište održalo svoju prvu predstavu u Tuzli: Šantićevu Hasanaginicu i Jedva steče zeta Labiša i Mišela, i 22. 10. 1921. kao zvanični početak rada.  U ovom pozorištu možete pogledati razne vrste dramskih, baletnih i opernih predstava.

Adresa: Obala Kulina bana 9

Blagajna: +387 33 221 682 e-mail: info@nps.ba

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9.00 do 15.00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina: 9.00 – 11.30 i 15.30 – 19.30 sati. Više informacija o repertoaru ovog pozorišta možete saznati OVDJE.

Na grupu od 10 studenata ili više može se ostvariti 20% popusta na sve predstave u Narodnom pozorištu.

Kamerni teatar 55

Nešto drugačije pozorišno iskustvo nudi Kamerni teatar s intimnijim pristupom, scenom okruženom gledalištem koja ruši ‘zid’ između gledatelja i glumaca.

Kamerni teatar 55 počeo je s radom 7. marta 1955. godine. Nastao je u vrijeme kada se u dramskoj umjetnosti formira novi vid dramaturgije, ”drama apsurda” ili “antidrama”. Karakteriše ga “pozornica ring”, okružena gledalištem, umjesto frontalnog tipa scene koja se može prepoznati kao prilika za intimniji, prirodniji i iskreniji dramski doživljaj.

Adresa: Maršala Tita 56/II

Kontakt: 033 550-476 E- mail: info@kamerniteatar55.ba

Više informacija možete naći OVDJE.

Pozorište mladih

U Pozorištu mladih možete uživati u lutkarskim i dramskim predstavama.

Godine 1977. nastaje Pozorište mladih udruživanjem dva teatra za djecu i djeluje sa dvije samostalne scene, Lutkarskom i Dramskom. Ovdje osim predstava za najmlađe možete naći i nešto ozbiljnije predstave za šire grupacija mladih.

Adresa: Kulovića 8, 71000 Sarajevo

Kontakt: +387 33 442 572     E-mail: marketing.pozoristemladih@gmail.com

Radno vrijeme blagajne: 12.00 – 14.00 (radnim danom), 2 sata pred početak predstave, 9.00 – 11.00 (nedjeljom)

Više informacija možete saznati na OVDJE.

Studenti/ce imaju popust na cjelovečernje predstave, studentska cijena karte iznosi 5KM.

Sarajevski ratni teatar

Sarajevski ratni teatar postao je simbol otpora. New York Times 2013. opisujući ga naziva ga „Pozorištem duše“ i „najkreativnijom pozornicom u gradu“.

Sarajevski ratni teatar osnovan je 17.5.1992. okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti rad. Tokom rata ovaj teatar je pripremio na stotine predstava i postao je simbolom otpora. New York time 2013. opisujući ga naziva ga „Pozorištem duše“ i „najkreativnijom pozornicom u gradu“.

Kontakt: Tel: 033/664-070 (radnim danima 10h-16h)       E-mail: sartr.info@gmail.com

Rezervacija ulaznica se može izvršti pozivom na telefon ili slanjem poruke preko FB profila.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

Karte je potrebno preuzeti najkasnije pola sata prije početka predstave.

Studenti u ovom pozorištu ostvaruju 50% popusta na karte koje obično iznose 5KM.

CineStar

U multiplexu CineStar Sarajevo posjetioci mogu uživati u “RealD 3D” prikazu, ali i u 4DX tehnologiji koja uključuje slike u sinhronizaciji s pokretima sjedišta i ostalim specijalnim efektima poput vjetra, magle, mirisa, snijega i još mnogo toga kako bi se pojačala akcija na ekranu.

Adresa: Ul. Džemala Bijedića 160, 71000 Sarajevo, Bingo City Center

Web stranica: cinestar-sarajevo

Svakog četvrtka CineStar donosi novi kinoprogram. Ovdje možete gledati razne vrste filmova, od najvećih svjetskih hitova do art filmova.

Studentska kartica svim studentima donosi povoljnije cijene ulaznica, Index bonus program i Studentski meni po povoljnijoj cijeni!

Kako do kartice?
Potrebno je ispuniti i predati pristupnicu te uz valjanu indentifikacijsku ispravu i uplatu u iznosu od 2,00 KM dobivate karticu koja je aktivna od 1.10. tekuće godine do 30.9. sljedeće godine.

Cineplexx Sarajevo

Cineplexx u Sarajevu posjetiteljima nudi nekoliko inovativnih kinotehnologija: DOLBY ATMOS sistem zvuka, koji kao da kruži oko gledatelja pružajući mu osjećaj da je u središtu radnje, zatim RealD Ultimate tehnologiju za bistru sliku, kao i najbolji RealD 3D sistem, nudeći sasvim drugačije, realistično iskustvo filma.

Adresa: Zmaja od Bosne 4, Sarajevo 71000

Web stranica: cineplexx.ba

Smješten je uz Hotel Holiday.

Cijena za studente tokom čitave sedmice je 6KM za 2D filmove i 7KM za 3D projekcije.

Kino Meeting Point

Kino Meeting Point je kultno arthouse kino čiji repertoar u najvećoj mjeri počiva na evropskom i nezavisnom filmu, a poseban naglasak se stavlja na promociju regionalnih filmskih autora i specijalne projekcije uspješnih regionalnih filmova i Q&A sesije.

Adresa: Hamdije Kreševljakovića 13

Web stranica: kinomeetingpoint.ba

Bogat program evropske, regionalne i američke kinematografije, obogaćuje kulturnu ponudu Sarajeva za sve poklonike sedme umjetnosti. Kino Meeting Point je kultno sarajevsko kino, koje poklonicima sedme umjetnosti redovno nudi bogat repertoar, na kojem se često nalaze blockbusteri, ali i remek djela nezavisne kinematografije.

Dom je brojnim festivalima, ali i predavanjima iz arhitekture, izložbe fotografije, itd.

Kino Meeting Point je tehnička baza Sarajevo Film Festivala i dugogodišnji dom filmskim festivalima, filmskim događajima i filmskim obrazovnim programima, ali i različitim događajima i festivalima drugih kreativnih industrija koji nisu vezani isključivo za film, kao što su predavanja iz arhitekture, izložbe fotografija, konferencije, itd.

U okviru kina nalazi se kafić Meeting Point, popularno okupljalište zaljubljenika u film, kulturu, umjetnost i kreativnost, kao i mjesto održavanja različitih kulturnih i društvenih događaja.

Cijena ulaznica za studente/ice je 5KM

Kino Novi Grad

Adresa: Bulevar Meše Selimovića 97, Sarajevo 71000

Web stranica: kino.novigradsarajevo.ba

Kino „Novi Grad“ smješteno je u zapadnom krilu zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

U ponudi: 2D i 3D projekcije.

Zbog pandemije u ovom kinu se trenutno prikazuju samo dječije projekcije.

Termini projekcija: subota  13.00 i 16. 00; nedjelja  13.00 i 16.00

Cijena karte: 3 KM

Friend Indeed je program koji su osmislile polaznice Nahlinog kluba mladih Tignum s ciljem pružanja podrške studenticama – brucošicama iz drugih gradova koje tokom studija žive u Sarajevu, ali i studenticama koje su iz Sarajeva, a potrebna im je određena podrška i pomoć.