fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Budimo podsticajni i inspirativni za okruženje u kojem živimo – alumna Amina Tucaković

I u novoj godini nastavljamo razgovarati s našim alumnama. Ovog puta predstavljamo vam Aminu Tucaković koja nam je prenijela svoja zanimljiva obrazovna iskustva i u čemu pronalazi motivaciju za društveno korisno djelovanje.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Ja sam Amina Tucaković. Odrasla na Ilidži. Tu sam završila osnovnu školu, a zatim sam upisala Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu, matematičko-informatički smjer. Trenutno završavam master studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i radim praksu u IT firmi Atlantbh na poziciji UI/UX dizajnerice.

AKADEMSKI USPON

Matematika mi je bila najdraži predmet u osnovnoj i srednjoj školi, ali sam pored škole uvijek pronalazila vremena da crtam i slikam. Kad je došlo vrijeme da se odlučim za fakultet dvoumila sam se između ETF-a i Akademije likovnih umjetnosti, što je, moram priznati, čudna dvojba. Pred sami kraj četvrtog razreda dobila sam punu stipendiju na IUS-u, smjer Vizualne komunikacije i vizualni komunikacijski dizajn te sam odlučila to upisati i otići u smjeru grafičkog dizajna. Imala sam priliku učestvovati u ERASMUS programu razmjene studenata te sam jedan semestar u akademskoj 2018/2019. godini provela studirajući na Univerzitetu Limerick u Irskoj. Tokom svog studija u Irskoj upoznala sam se s UX/UI dizajnom i to je dizajn koji mene najviše interesuje i čime se želim baviti.

DRUŠTVENI ANGAŽMAN U SVRHU VLASTITOG NAPRETKA

Moje prvo učešće u nekoj od nevladinih organizacija zapravo je bilo u CEI Nahla. U srednjoj školi imala sam priliku da budem dio Nahlinog Teen kluba dvije godine. Tu sam imala priliku da razvijem svijest o društveno korisnom radu. Ta svijest pratila me je i na fakultetu, naravno, tako da sam uvijek gledala da budem aktivna i u svakom vidu društveno korisna. Dok sam studirala bila sam članica Tignuma dvije godine te sam bila dio nekoliko volonterskih akcija na fakultetu. Vrste volonterskih akcija u kojima sam učestvovala su veoma raznovrsne: od volontiranja na Sarajevo Film festivalu, Let's do it akcija do volontiranja kao student-asistent na fakultetu dvije godine. Također, mislim da se moj društveno korisni duh može prepoznati i u samoj temi mog diplomskog rada gdje sam pokušala na kreativan način omogućiti lakšu komunikaciju slijepe i slabovidne djece s njihovim vršnjacima.

KAKO UI/UX DIZAJNERICA DIZAJNIRA SVOJE SLOBODNO VRIJEME?

Proljeće i ljeto provodim u prirodi koliko je moguće. Volim planinariti, a u tom periodu sam veoma često i na biciklu. To je moj glavni vid prijevoza u toplim danima. Zimi više vremena provodim u kući čitajući knjige. Ove zime posebno sam se zainteresirala za savremenu bh. književnost. Međutim, ono što se svakako ne mijenja, bez obzira na sezonu, jeste da volim provoditi slobodno vrijeme sa svojom devet godina mlađom sestrom Lamijom.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Teško je nabrojati sve sfere u kojima je Tignum ostavio utjecaj na mene, jer ih ima stvarno mnogo. Tignum i Nahlu gledala sam kao svoju širu porodicu uz koju sam odrastala i koja je bila tu za mene kroz srednju školu i fakultet, i kao odgojno-obrazovna ustanova i kao savjetovalište. Ono što želim reći jeste da me je povezala s divnim ljudima, da mi je pružila prostor u kojem se ja osjećam sigurno da razvijam svoje vještine komunikacije. Najdraže radionice su mi svakako bile psihološke radionice. Kad bih morala izdvojiti jedan specifičan događaj koji mi je omogućio Tignum, a koji je imao veliki utjecaj na mene, to je Interetički i međureligijski seminar Mladi – graditelji suživota 2017. godine.

INSPIRACIJA I AKCIJA

Individua i društvo imaju neku simbiotičku vezu u kojoj jedno o drugome ovise. Da bi unaprijedio društvo prvo moraš raditi na sebi i unaprijediti svoje kvalitete i potencijale, jer time se odmah unapređuje i društvo. Važna je okolina u kojoj čovjek živi i radi, jer podsticajna okolina i inspirativan ambijent olakšavaju individualni razvoj i pravilno usmjerenje. Stoga, budimo podsticajni i inspirativni za okruženje u kojem živimo. Vjerujem da što više dobra ti pružiš drugima, to veće dobro činiš i sebi. Zato mi se čini da je veoma dobar moto za kraj: "Daj svijetu barem onoliko koliko si uzeo."

Zahvaljujemo Amini na ovom razgovoru i želimo joj uspjeh u budućnosti. A sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahle i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE