fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

“Košnica” stigla i u Travnik, održana projekcija uz panel diskusiju

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” uz podršku Ambasade Švicarske u BiH prikazivanjem u Travniku nastavio je realizaciju projekcija filma „Košnica“ autorice Blerte Basholli u bh. gradovima, uz prateće panel diskusije. I ova projekcija je izazvala mnogo emocija i na poseban način dirnula i uvezala publiku, svjedočeći iznova transformativnoj snazi umjetnosti.

Panel diskusija nakon projekcije filma okupila je sagovornike/ce iz nevladinog sektora, predstavnike/ce omladinskih organizacija, poduzetnica, javne uprave i državnog sektora te Ambasade Švicarske u BiH. Panelisti/ce su otvorili diskusiju i potakli na promišljanje o konkretnim akcijama kad je u pitanju unapređenje rodne ravnopravnosti i pozicije žena u društvu.

„Jednakost nije nešto što je dato samo po sebi, ni sama jednakost spolova ni demokratija, ni učešće u društvu. To je nešto za šta se mi još uvijek trebamo boriti i u budućnosti. Uvijek ima prostora da se radi još na tom polju, kako u Švicarskoj tako i u BiH”, poručila je Chantal Felder, predstavnica Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Načelnik općine Travnik Kenan Dautović iznio je ohrabrujuće podatke o jednakoj zastupljenosti žena kad su u pitanju institucije u ovoj općini i naveo da je broj uposlenih žena i muškaraca približno jednak. Iznio je i neke zanimljive primjere saradnje lokalnih poduzetnica s javnom upravom: 
 
Nas je nedavno posjetila jedna, zasad neformalna grupa poslovnih žena, koje su nam prezentovale plan sa nekih 17 preporuka, od kojih sedam ili osam naša općina već od ranije ima u planu, neke su generalnog tipa, ali dosta njih su specifične za žene. Napravili smo neke divne planove za saradnju. To ne čudi ako uzmemo u obzir da neke od najvećih i najjačih travničkih kompanija vode upravo žene.”

Sehija Dedović, predsjednica Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, govorila je o ulozi edukacije i cjeloživotnog učenja u poduzetništvu:

„Mi se često nađemo u ulozi karike između žene i poduzetništva i osjećamo potrebu da u ženama probudimo motivaciju da krenu, da vjeruju da trebaju neku promjenu, da je zaslužuju i da su njihova znanja i vještine već na visokom nivou, samo ih treba malo osvijestiti, uvezati i unaprijediti.“

Na panelu je učestvovala i poduzetnica iz Travnika, Mirela Džinić, vlasnica obrta Senses, a o svom iskustvu u poduzetništvu je rekla:

“Osnovni pokretač za mene je bila sloboda. Ne u smislu da mogu raditi ili ne raditi kad hoću, već sloboda odlučivanja. Ja sada radim tri puta više nego na mom ranijem poslu u tekstilnoj industriji, ali imam slobodu da odlučujem šta ću tačno raditi, kako ću raditi, s kim ću sarađivati, a ta sloboda sa sobom nosi i velike odgovornosti.”

Predstavnik Centra za edukaciju mladih (CEM) Travnik naglasio je značaj podrške koju CEM pruža mladim osobama i daje im prilike, bez obzira na spol:

“Želio bih istaknuti da je Travnik prije šest godina osnovao biznis inkubator koji podržava sve mlade ljude, i muškarce i žene. Aplicirati mogu i jedni i drugi bez razlike, dobiti punu podršku, realizirati svoju ideju. Mislim da je Travnik jedan dobar primjer i ostalim općinama budući da mi kao NVO sektor imamo jako dobru saradnju s institucijama i svim ostalim zainteresovanim stranama u procesu zapošljavanja i podrške mladim ljudima. U Travniku smo kreirali jedan lijep i poticajan ambijent i napravili smo jednu jako lijepu priču.”

Inspirirajućoj i toploj atmosferi dodatno su doprinijele gošće iz različitih udruženja koje su podijelile svoja iskustva i teškoće s kojima se žene susreću u lokalnim zajednicama.

Gošće iz Udruženja oboljelih od multipla skleroze SBK/KSB ”Uzdah” govorile su o svojim brojnim aktivnostima i načinima na koje prevazilaze prepreke s kojima su svakodnevno suočene nastojeći svojim članovima osigurati osnovna prava i podršku.

Inspiraciju nam je donijela i brojna ekipa iz Udruženja ABF Busovača koja je organizirano došla na projekciju filma i podijelila s nama fascinatne priče o snazi i motivaciji žena koje prevazilaze sve barijere.

Djelić atmosfere iz Travnika pogledajte u fotogaleriji ispod: