fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Poštujmo druge i svijet će biti puno bolje mjesto – alumna Lamija Šljivo

Bliži nam se Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci koji se obilježava 11. februara. Povodom toga razgovarali smo s  mladom inžinjerkom Lamijom Šljivo, alumnom kluba mladih Tignum. Pročitajte njenu priču i vidite kako teče uspon karijere u inžinjeringu u Bosni i Hercegovini. Nastavite pratiti i naše druge aktivnosti povodom ovog značajnog dana te učestvujte u osvještavanju društva u pogledu doprinosa žena i djevojaka nauci.

Za nahla.ba pripremila Hana Hajrić, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

RIJEČIMA ILI BROJEVIMA – PITANJE JE SADA?

Meni kao inžinjerki koja se više snalazi s brojevima bilo bi lakše predstaviti se kroz binarni sistem, ali probat ću i uz pomoć riječi. Moje ime je Lamija Šljivo i diplomirana sam industrijska inžinjerka. Rođena i odrasla u Sarajevu gdje sam 2020. godine završila studij na Internacionalnom univerzitetu. Ja sam od onih osoba koje kupe križaljku da bi riješile sudoku. Još od malena pokazivala sam afinitete prema matematičkim naukama što sam usavršavala kroz razna takmičenja te je to nekako i presudilo da izaberem matematičko-infomatički smjer u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji.

KAKO IZGLEDA USPON U INŽINJERSKOJ STRUCI?

Još u toku fakulteta, kao sastavni dio studija, bila sam obavezna završiti jednomjesečnu praksu koju sam obavila u kompaniji Prevent Interior. Iskustvo koje mi je donijela ta praksa bilo je odličan početak moje karijere gdje sam, uz sjajnu ekipu inžinjera, povezala teoretski dio moje struke s praktičnim te pobliže uvidjela koje su obaveze jednog industrijskog inžinjera. Nakon fakulteta počela sam obavljati studentski posao u Checklens. Nakon šest mjeseci studentskog rada ponudili su mi posao, što sam ja i prihvatila. Već više od pola godine radim kao Data Associate u ovoj izvrsnoj kompaniji. Pored toga što se ova kompanija bavi razvojem umjetne inteligencije kroz mašinsko učenje, što je za mene vrlo interesantan dio nauke, tim ljudi s kojima radim je i više nego odličan. Pored toga što su vrlo profesionalni, u isto vrijeme veoma su opušteni i nasmijani te rad u kancelariji čine zanimljivijim. U kancelarijskom osmosatnom poslu najbitnija stvar je imati kolege koji radnu atmosferu učine interesantnijom.

SLOBODNO VRIJEME MLADE INŽINJERKE

Kao mala sate i sate provodila sam uz TV što sada baš i nije slučaj. Svoje slobodno vrijeme trenutno najviše volim provoditi igrajući društvene igrice poput scrabblea, jenge, jamba i sl. Nerijetko sa svojim prijateljima odigram i partiju stonog tenisa ili idemo na kuglanje. Trudim se da što više vremena provodim na planini s obzirom na to da su mi fakultetske godine prošle s vrlo malo boravka u prirodi.

POGLED U BUDUĆNOST

Industrijski inžinjering predivna je struka, ali oblast kojoj bih se voljela više posvetiti u narednom periodu ipak je analiza podataka. Na zadnjoj godini svoga studija više sam se upoznala s dijelom nauke koji se bavi analizom podataka te sam odlučila napisati diplomski rad u toj oblasti. Tema koju sam istraživala jeste Analiza podataka i modeliranje emigracije stanovništva BiH u narednom periodu. Još i prije ovog istraživanja smatrala sam emigraciju populacije naše države veoma ozbiljnim problemom, ali nakon što sam se pobliže upoznala s tačnim podacima, shvatila sam da mi kao mladi moramo poduzeti nešto.

TIGNUM U MOM ŽIVOTU

Svima nam je poznata izreka: Na mladima svijet ostaje. Generacije koje dolaze mogu promijeniti stanje i riješiti probleme s kojima se susreće naša država. Veoma je bitno da se mladi fokusiraju kako na formalno tako i na neformalno obrazovanje. Ja sam imala sreću da se posvetim svom neformalnom obrazovanju u CEI Nahla. Počela sam još u srednjoj školi kroz teen klub, a nakon polaska na fakultet priključila sam se klubu mladih Tignum. Zahvaljujući Tignumu prvenstveno sam naučila raditi na raznim projektima, naučila sam kako je raditi u timu, ali ono najbitnije - kako je raditi iz želje za radom, a ne iz želje za nagradom. Pored toga što sam puno stvari naučila kroz Tignum, smatram da su prijateljstva koja sam stekla tu najdragocjeniji poklon. Radionica koja mi je u budućnosti najviše koristila jeste radionica pravljenja CV-ja, s obzirom na to da nas to ne uče u školi, a krucijalno je u procesu traženja posla. Radionica koja je na mene najviše ostavila utisak je kad smo pričali o globalnim političko-socijalnim pitanjima. Predavačica je navela razna mišljenja s kojima se niko ne slaže, samo da bi nas isprovocirala te da vidi da li će se neko usprotiviti. Ona nas je ohrabrila da uvijek iskažemo svoje mišljenje i stavove. To je nešto što je mene kao ličnost upotpunilo te sam shvatila da su moje mišljenje i moj stav podjednako bitan kao i nečiji tuđi.

KUTAK ZA PORUKE

Svako ima pravo na svoje mišljenje i ne mogu se uvijek ni podudarati. Nismo svi isti niti trebamo biti. Poštujmo drugog i drugačijeg i svijet će biti puno bolje mjesto.

Zahvaljujemo Lamiji na ovom razgovoru i želimo joj uspjeh u budućnosti. A sve vas pozivamo da nastavite pratiti razgovore s našim alumnama i pomognete u širenju pozitivnih vibracija i vrijednosti. Također, pratite sve naše aktivnosti na društvenim mrežama CEI Nahla i Kluba mladih Tignum te na našoj stranici nahla.ba. Ostanite nam zdrave, sretne, čile i mile.

VEZANE PRIČE