fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Zanimanja budućnosti – aktuelni trendovi kod nas i u svijetu

Pandemija korona virusa je izmijenila sve, pa i tržište rada. Poslovi koji su bili traženi više nisu i obrnuto.

Milioni ljudi, 2020. godine, naučili su da se industrije mogu ugasiti gotovo preko noći. Pandemija korona virusa teško je pogodila područja poput vazduhoplovstva i ugostiteljstva, dok su područja poput zdravstva, obrazovanja i finansija morala pojačati zapošljavanje kako bi se zadovoljila povećana potražnja.
 
Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije. Kako bi odgovorili novim tržišnim zahtjevima mnogi su došli u situaciju da moraju da, promjene načine poslovanja – kada je riječ o kompanijama, odnosno, potraže opcije prekvalifikacije i dokvalifikacije – kada je riječ o zaposlenim pojedincima.

Globalna trendovi

Društvena mreža za poslovnu zajednicu LinkedIn objavila je izvještaj u kojem navodi 15 najbrže rastućih zanimanja u 2020. Doduše, izvještaj je rađen na temelju podataka korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država, ali uz možda neke manje promjene u redoslijedu, riječ je o orijentiru za globalno tržište rada.

Listom dominiraju tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM područja. Svega je nekoliko netehnoloških zanimanja koja su ušla na dragocjeni popis. Lista se temelji na rastu potrebe za tim zanimanjima u prethodnih pet godina.

• Stručnjaci/kinje za vještačku inteligenciju
• Analitičari/ke podataka
• UX dizajneri/ke
• Specijalisti za mentalno zdravlje
• Programeri/ke
• Mentori/treneri u raznim oblastima (karijerni mentori, fitnes treneri, poslovni mentori)
• Kreatori digitalnog sadržaja
• Eksperti u obrazovanju
• Medicinske sestre
• Eksperti u digitalnom marketingu
• Eksperti u razvoju biznisa i unapređenju prodaje
• Stručnjaci u različitim medicinskim granama

LinkedInova lista može vam poslužiti kao koristan vodič bilo da se želite vratiti na tržište rada ili želite steći nove vještine i primijeniti svoje talente u novim područjima.

Naravno, imajte na umu da je lista dobra baza ideja kuda da idete u svom daljem usavršavanju ili preorijentaciji, ali se ne morate slijepo voditi time.

Trendovi u Bosni i Hercegovini

Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije, a organiziran rad od kuće i prelazak u online sferu poslovanja, mnogim zanimanjima omogućio je da prežive pandemiju.

U Bosni i Hercegovini je nezaposlenost u februaru 2021. bila veća za blizu dva posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije uslijed smanjene ekonomske aktivnosti zbog pandemije, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ipak, neka zanimanja su “procvjetala” u ovih godinu dana pandemije i iskristalizirala se kao najtraženija. Tako su najtraženija zanimanja u BiH postali dostavljači, vozači, call-agenti, radnici u proizvodnji i programeri, ali i zanatlije, a dalje su veoma traženi različiti IT profili, zatim vozači za međunarodni prijevoz te građevinski radnici.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Prema rezultatitima istraživanja tržišta rada FBiH Federalnog zavoda za zapošljavanje objavljenog u februaru 2021. godine najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, strojarski inženjer, građevinski inženjer, inženjer elektrotehnike, ekonomist, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, doktor medicine – specijalista, komercijalist i veterinar.

Također, zabilježeno je povećanje broja zaposlenih tokom cijele 2020. godine u odnosu na prosjek 2019. godine u oblasti informacionih tehnologija i to za 3,2 posto, a sve uslijed povećane i ubrzane digitalizacije poslovnih procesa u skoro svim oblastima i povećanoj potražnji za informatičkim uslugama.

Zanimanja u IT sektoru u samom vrhu najtraženijih

U samom vrhu najtraženijih poslova kako u svijetu, tako i kod nas su neizostavno poslovi iz IT sektora. Predviđa se u budućnosti dalji rast IT sektora i svega što je vezano za istraživanje i vještačku inteligenciju, uopšteno sve što racionalizira proizvodnju će imati ogroman rast.

IT zanimanja vam daju mogućnost da pored toga što možete raditi u nekoj našoj IT komapaniji, možete i freelancati ili pak raditi za inostrane firme dok i dalje živite u BiH.

Prema oglasima koji se mogu pronaći na sajtovima za zapošljavanje često se traže DevOps inženjeri, QA automation inženjeri, cloud inženjeri i programeri.

Prosječna plata u ovom sektoru je daleko iznad nacionalnog prosjeka, a osim odgovornosti prema klijentima, ne podrazumijeva nikakav fizički napor i ne zavisi od vremenskih uslova. Možemo slobodno da kažemo da su oni koji imaju znanje iz ove oblasti u velikoj prednosti, a osim toga, visoko obrazovanje nije nužan uslov da biste radili ove poslove. Tako da oni koji bi željeli u budućnosti da uđu u IT područje rada mogu steći nove vještine kroz različite forme neformalne edukacije ako žele biti konkurentni.

“Otporna” zanimanja

Kada je potražnja poslodavaca u pitanju, trend od prethodnih godina se nastavlja, ali kako su bitni i uslovi rada i zarada i mogućnost zaposlenja, odlučili smo se da napravimo listu “otpornih” zanimanja (zanimanja za kojim će potražnja nastaviti rasti u budućem periodu) uzimajući u obzir i te faktore.

Grafički dizajneri/ce

Grafički dizajneri se nisu cijenili na način kao što su trenutno na cijeni. Potražnja za njima tolika je da ponuda onih koji mogu obaviti željeni posao ne zadovoljava potražnju. Spektar mogućnosti zapošljavanja je širok: od freelancanja, preko rada za kompanije u zemlji i inostranstvu do osnivanja svog grafičkog studija.

Analitičar/ka podataka - Data scientist

Podataka je sve više, a malo kompanija zna kako koristiti dostupne alate da bi izvukle korist iz njihove analize. Podaci, strukturirani i nestrukturirani, gomilaju se, dok se samo mali dio njih koristi za donošenje poslovnih odluka, poslovnu inovaciju ili personalizirane ponude za prave korisnike u pravo vrijeme. Bez obzira na veličinu kompanije ili poslovno područje, svaka kompanija posjeduje podatke koji sadrže vrijednost. Sposobnost da se iz njih izvuče vrijednost kompanijama omogućava inovativnost i konkurentnost. Do 2025. godine gotovo 30 posto generiranih podataka bit će u stvarnom vremenu, ističu stručnjaci. To će zahtijevati više od jednostavne obrade podataka i generiranja izvještaja. Podaci će se trebati prevesti u razumljive i relativne pojmove kako bi oni koji s njima rade mogli provesti potrebne mjere za poboljšanje.

UX dizajner/ka (dizajner/ka korisničkog iskustva)

UX (skr. user experience, eng. korisničko iskustvo) postaje primarni fokus zadovoljstva kupaca. UX dizajneri/ke bit će odgovorni za cjelovit izgled proizvoda i web stranica, s ciljem da ‘uđu’ u psihu ljudi i prepoznaju njihove potrebe kao potrošača kako bi pomogli stvoriti ugodnije digitalno iskustvo. Kombinacija znanja iz grafičkog dizajna i psihologije bit će korisna u napredovanju u ovoj karijeri.

Programer/ke i QA inženjeri/ke

Posao programera podrazumijeva razvoj računarskih aplikacija, aplikacija za mobilne telefone i web stranica u različitim programskim jezicima, a QA inženjera/ke razne vrste testiranja i ispravljanje grešaka u izvornom kodu. Prosječna plata je oko 1. 600 KM, a kreće se i do 5000 KM. Možemo slobodno da kažemo da su plate značajno veće od prosjeka u našoj zemlji, a osim toga, fakultet nije nužan uslov da biste radili posao programera i QA inženjera/ke. Ima ih mnogo samoukih, a mogućnosti za prekvalifikaciju su velike.

Više o poslu QA inženjerke i kako se ona postaje možete naći u našem članku OVDJE.

Knjigovođa/knjigovotkinja - Računovođa/računovotkinja

Knjigovođa/knjigovotkinja – Računovođa/računovotkinjaje veoma popularno zanimanje u posljednjoj deceniji. Najbolje za posao vođenja klijentovog računa, platnog spiska i investicija je ako imate završen ekonomski fakultet, a kroz različite neformalne obuke možete steći nova znanja za rad na progamima koji optimizuju posao u računovodstvu. Potrebno je malo vremena da se uđe u materiju, a posao pored rada u nekoj agenciji, možete obavljati direktno u malim, srednjim i velikim kompanijama u privatnom ili državnom vlasništvu ili sami otvoriti vlastite računovodstvene servise. Prosječna plata je oko 900/1000 KM, ali to može da raste sa većim brojem klijenata.

Cjelokupne promjene koje su se dešavale 2020/2021. godine ubrzale su proces digitalizacije svih preduzeća koja su se borila za opstanak na tržištu. Samom digitalizacijom i rad računovođa i asistenata se mijenja, pa smo prateći te trendove na našoj obuci za asistenticu u računovodstvu u praktičnom dijelu obuke uveli rad u ERP poslovnom-informacionom sistemu – PANTHEON. PANTHEON omogućava jednostavniji i brži pristup podacima, zatim  bolji nadzor nad procesima u preduzeću ili računovodstvenom servisu/odjelu, zatim niže troškove učenja poslovnih procesa i optimizaciju rada.

Stručnjak/inja za kibernetičku sigurnost

Svakih 39 sekundi negdje u svijetu dogodi se neki kibernetički napad pa već to samo po sebi jasno govori koliko su stručnjaci na polju njihovog sprečavanja bitni. Iako to nije nikakav novitet, jest to zanimanje kao takvo. Navikli smo da se IT sektori dijele na “sto strana” i da među njima bude sigurnost. Ali, nove prilike su nas dovele do nove situacije u kojoj se osnivaju posebni odjeli za kibernetičku sigurnost, nevezani za druge IT poslove u organizacijama.

Menadžer/ica ljudskih resursa

Nema organizacije s dvocifrenim brojem zaposlenih, a da nema odjel ljudskih resursa ili potencijala, poznatiji kao “HR”. U jeku pandemije, organizacija kojom se bave stručnjaci na ovom području postala je zahtjevnija i samim time potražnja za njima veća nego ikad prije.

Za one koji imaju izraženu empatiju, a uz to su i dobri u procjeni potencijalnih kandidata za posao, ovo je idealan posao. Naravno, potrebno je imati i smisla za organizaciju, ali ko umije ovo, može zaista da uživa u poslu koji uključuje regrutovanje, praćenje, obuku i nagrađivanje radnika. Za posao nije nužno neophodan fakultet, jer postoje i razne obuke za rad u ljudskim resursima, a pritom postoji mogućnost za stalno usavršavanje i napredovanje.

Stručnjaci za vještačku inteligenciju

Kandidati zainteresirani za vještačku inteligenciju imaju razne mogućnosti – automatizaciju, robotiku, kompjutersko programiranje i druga područja koja se odnose na matematiku, tehnologiju, logiku i inženjerstvo.

CEI NAHLA – akreditovani edukacijski programi i praćenje trendova u digitalizaciji

Akreditiranjem svojih obuka CEI Nahla značajno povećava šanse za zapošljavanje i bolje pozicioniranje naših polaznica na tržištu rada.

Trenutno u svojoj ponudi edukacijskih programa imamo već četiri javno važeće obuke koji su akreditirane pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo: Obuka Data science, Obuka za User interface/User experience dizajn, Obuka za grafičko dizaniranje i Obuka za rad u administraciji, a u procesu akreditacije su i dvije dodatne obuke: Obuka – osnove manuelnog i automatskog testiranja softvera i Obuka za asistenticu u računovodstvu.

Ovaj članak je dio projekta „Osnaživanje žena za zapošljavanje u poslovnim okruženjima digitalnog doba“ koji realiziramo u partnerstvu s DVV International – Ured za BiH