svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kako (p)ostati zdrav – dan II

Najbolje vrijeme za polazak na put promjene svakako je proljeće. Iskoristite ovo proljeće, upotrijebite svoju pozitivnu, afirmativnu i konstruktivnu misao, slijedite uputstva i zadatke koje ćemo vam davati i pokušajte zavoljeti ovo putovanje. Kad zavolite ono što radite, ne osjećate težinu posla i brže dolazite do rezultata.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta

Tri su koraka do promjene: ANALIZA, ČIŠĆENJE (DETOKSIKACIJA) I USVAJANJE NOVIH NAVIKA

S analizom smo počeli jučer, a danas prelazimo na detoksikaciju tijela, uma i duše.

DETOKSIKACIJA TIJELA počinje konzumiranjem ispravne hrane i pića i na ispravan način.

DETOKSIKACIJA UMA počinje oslobađanjem od misli koje počinju sa “Šta ako…?” i “Možda sam trebao/la drugačije.”

DETOKSIKACIJA DUŠE počinje činjenjem dobrih djela i pronalaskom svrhe svog postojanja.

DETOKSIKACIJA TIJELA

Pratite nekoliko osnovnih pravila:

  1. Jedite svjesno (gledajte u hranu koju stavljate u usta, dozvolite sebi da osjetite ukus te hrane, žvačite polako, jedite sjedeći), u miru (nikad nemojte jesti kad ste uznemireni ili ljutiti) i osjetite zahvalnost za ono što jedete. Nemojte jesti ispred ekrana mobitela, računara, TV-a i nemojte čitati dok jedete.
  2. Ono što jedete utječe na to kako se osjećate. Zato uzimajte takozvanu “živu hranu” koja će dovesti do postepenog povećanja energije i osjećaja budnosti, dati vašem tijelu hranjive sastojke i održavati uravnoteženi metabolizam. Vodite se načelom organskog uzgoja i cjelovitosti.
  3. Za održavanje uravnoteženog metabolizma važna je eliminacija otpadnih tvari.
  4. Pronađite za vas najadekvatniji program detoksikacije i provedite ga do kraja.

Budite sigurni da razumijete termine koji se koriste:

  1. Cjelovita hrana, hrana iz koje nisu odstranjeni hranjivi sastojci različitim procesima prerade. Naprimjer, žitarica kojoj je odstranjena samo vanjska ljuska, a kojoj se nakon mljevenja ne odstrane mekinje i klice predstavlja cjelovitu hranu. Beta karoten ne djeluje na organizam isto kad je izdvojen iz mrkve i kad ga uzimate u obliku nekog suplementa i kad ga unesete konzumirajući mrkvu. Radi se o spoju nutrijenata koji se nalaze u mrkvi i čine je cjelovitom hranom.
  2. Prirodna hrana, hrana koja nakon sjetve ili ubiranja nije prerađena i nisu joj dodati aditivi, konzervansi, umjetne boje i sl.
  3. Organska hrana je hrana uzgojena na zemljištu koje nije tretirano hemijskim sredstvima i sama biljka nije tretirana niti u jednoj fazi svoga rasta. Takva hrana mora imati na svom pakovanju certifikat koji potvrđuje da je iz organskog/ekološkog uzgoja.
  4. GMO hrana je hrana proizvedena od organizama koji su bili podvrgnuti posebnim izmjenama unutar njihove DNK, korištenjem metoda genetičkog inženjerstva. Genetski modificirana hrana štetna je po ljudsko zdravlje.
  5. Dijetalna hrana predstavlja namirnice koje su proizvedene tako da sadrže aditive, umjetne boje i zaslađivače. Ponekad su samo namirnice koje su osiromašene određenim sastojcima, kao što su žitarice kojima se odstranjuje gluten.

ZADATAK II

Pregledajte šta se nalazi u vašem frižideru, zamrzivaču, na policama i u ladicama u kuhinji. Uzmite u obzir i hranu koju ste nabavili u doba kad se pojavio koronavirus i kada su mnogi imali potrebu da nabave veće količine hrane i naprave zalihe. Koje namirnice prevladavaju?

Zamislite da mijenjate svoje prehrambene navike. Koje namirnice biste izbacili iz svoje kuhinje? Koje biste stavili na njihovo mjesto?

Ako ste u mogućnosti, već sada ili kad prođe ovo stanje s koronavirusom, a proći će, jer ne može trajati vječno, postepeno mijenjajte sadržaj svog frižidera i polica u kuhinji. Naprimjer, na mjesto gdje ste do sada držali slatkiše koji sadrže bijeli šećer i različite aditive stavite suho voće ili slatkiše koji sadrže prirodne šećere. Na mjestu na kojem ste držali ulje i masnoće koje nisu zdrave, stavite naprimjer maslinovo, sezamovo ulje, ulje od bundeve i slično.

Tako postepeno možete uvesti promjene u svoju ishranu.

Prethodni članak iz serijala “Kako (p)ostati zdrav?” možete pročitati OVDJE.

Sljedeći članak iz serijala “Kako (p)ostati zdrav?” možete pročitati OVDJE.