svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Zašto bi vježbanje trebalo postati dio vaše svakodnevnice u izolaciji?

Iako većina nas u ovom nezgodnom karantenskom vremenu jedva uspijeva izdvojiti nekoliko trenutaka za sebe i svi smo pod pojačanim stresom, zbog radnih i porodičnih obaveza i izloženosti prevelikoj količini informacija, donosimo vam neke od razloga zašto bismo ipak trebali naći vremena za vježbanje i kako nam to može višestruko olakšati svakodnevnicu. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Učiniti vježbanje dijelom svoje  svakodnevne rutine nije nešto o čemu biste trebali samo maštati tokom karantene. Sada je pravo vrijeme da usvojite ovu naviku i nastavite rutinu kad se vratimo u normalu.

Vježbanje je, kao što mnogi znaju, dobro za fizičko zdravlje, čini da izgledate bolje i poboljšava kvalitet vašeg života. Ali svakodnevno vježbanje također može poboljšati vaše psihičko zdravlje, smanjiti stres, dovesti vas do boljeg raspoloženja, poboljšati san, ojačati imunitet i još mnogo toga. To su sve dobri razlozi da započnete vježbati.

Vježbajte da ojačate svoj imuni sistem

Redovnim vježbanjem možete poboljšati sposobnost pluća da prenesu kisik u ostale organe, vaše srce može ojačati i pumpati više krvi kroz tijelo, kad je tijelo aktivno. Fizička aktivnost također može smanjiti infekcije. Ljudi koji redovno vježbaju rjeđe se razbolijevaju ili ako se razbole njihova bolest traje kraće, što su potvrdile različite studije.

Vježbajte da smanjite nivo stresa

Tokom vježbanja potičete proizvodnju endorfina u mozgu koji može djelovati kao prirodni lijek protiv bolova. Kad često vježbate vaš mozak proizvodi više endorfina koji je odgovoran za dobro raspoloženje i osjećaj opuštenosti.

Vježbanjem snižavate hormone stresa, poput adrenalina i kortizola, što nam je svima trenutno potrebno. Jutarnje vježbe su odlične, jer dovode do poboljšanja raspoloženja i povećavaju produktivnost tokom dana.

Vježbajte da ostanete u formi tokom izolacije

Prvo moramo paziti šta jedemo, preskočiti nezdravu hranu i pokušati imati uravnoteženu ishranu. Zbog nedovoljnog kretanja tokom dana suočeni smo s problemom dobijanja dodatnih kilograma. Ako možete, prošetajte šumom ili parkom, ali ako nemate tu mogućnost, važno je da svakodnevno vježbate najmanje 25-45 minuta. Internet je pun fitness videa, aplikacija i vodiča, tako da nema izgovora!

Vježbajte da poboljšate san

Kad redovno vježbate primijetit ćete da se ne osjećate samo bolje, nego se i vaš san poboljša. Možete imati koristi poput prestanka nesanice, kvalitetnijeg i mirnijeg sna. Ne zaboravite da kvalitetan san igra važnu ulogu u vašem imunom sistemu.

Vježbajte kako biste kvalitetno iskoristili vrijeme

Ovih dana neki imaju više slobodnog vremena koje provode u kući. Raditi nešto korisno za sebe, poput vježbanja, odličan je način kako potrošiti sat vremena dnevno. Možete vježbati u društvu svojih ukućana, motivirati jedni druge i ostvariti bolje rezultate.

Za nahla.ba prevela i prilagodila: Aiša Kvrgić

Izvor: praguemorning.cz