fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kako (p)ostati zdrav – dan I

Kako na trenutne okolnosti ne možemo utjecati, važno je energiju usmjeriti na ono na šta možemo. Krenite s nama na sedmodnevno putovanje i saznajte šta možete uraditi za svoje zdravlje, kako se pokrenuti i održati na putu promjene zdravstvenih navika koje vam nisu od koristi. 

Pripremila: Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta

Uvijek je dobro početi s analizom trenutnog stanja kako biste bili sigurni šta radite ispravno, a šta ne i u kojoj mjeri. Svako liječenje počinje dijagnostikom.

ZADATAK I

U narednih 7 dana pratite svoje navike u tri važna segmenta:

1. Prehrambene navike

Bilježite svaki dan šta ste unijeli od hrane i pića u toku dana. Ako ste jako motivirani, možete bilježiti i vrijeme unosa hrane. Najlakše je da na zid u kuhinji ili na frižider zalijepite malo veći papir na koji ćete bilježiti, a za one koji još uvijek rade izvan kuće i u mobitelu.

2. Fizičke aktivnosti

Bilježite svaki dan fizičke aktivnosti koje podrazumijevaju sve vrste fizičkih vježbi, hodanje i trčanje (za one koji imaju sreću da ovih dana žive u kući okruženi prirodom i s prvim komšijama udaljenim barem 1 km :)), skakanje u mjestu ili preskakanje konopca, poslovi intenzivnijeg čišćenja kuće i sl. Zalijepite na zid u hodniku papir na kojem ste nacrtali tri kolone. Jedna za datum, druga za vrstu aktivnosti i treća za trajanje aktivnosti.

3. Psihičko stanje

Bilježite svaki dan situaciju koja vas je uznemirila, šta ste osjećali u tom trenutku (strah, tugu, ljutnju, bijes, razočarenje, bespomoćnost, tjeskobu,…), kojeg je intenziteta ta emocija na skali od 1-10, gdje je 10 najjače izraženo, da li ste i šta uradili da se osjećate bolje. Ovaj list papira sklonite na sigurno mjesto ako mislite da ćete se osjećati nelagodno kad ga neko bude čitao. Oni hrabri neka ga zalijepe na prvi slobodni zid u kući 🙂

Ako do sada niste napravili značajnije promjene svojih zdravstvenih navika, sačekajte još jednu sedmicu kako biste prvo analizirali svoje sadašnje navike, a onda krenite u promjene i s vremena na vrijeme se vraćajte na svoje bilješke iz ove sedmice kako biste vidjeli u kojoj mjeri uspijevate, a šta vam i dalje predstavlja naviku koje se teško oslobađate. Zatim primijenite savjete koje ćemo vam u toku sedmice davati.

VAŽNO: Prije svakog djelovanja potrebna je misao. Uzmite sebi malo vremena da u miru promislite i donesete odluku da želite mijenjati svoje zdravstvene navike, dođite do razloga zašto biste to radili i krenite od misli koja će biti svjesna, pozitivna i konstruktivna. Zapišite, naučite i osvijestite tu misao svaki dan.

Sljedeći članak iz serijala “kako (p)ostati zdrav?” možete pročitati OVDJE.