svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

S Amilom Gadžo o urbanom vrtlarstvu

Pandemija je mnoge od nas usmjerila ka razmišljanju o proizvodnji vlastite hrane, a oni koji žive u gradovima intenzivno istražuju opcije kako sami mogu uzgajati hranu u urbanom okruženju. Da vam olakšamo taj proces, razgovarali smo s Amilom Gadžo, magistricom hortikuture/pejsažne arhitekture i nekadašnjom članicom Nahlinog kluba mladih Tignum koja nam je dala neke dragocjene savjete.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Da li je u gradu moguće uzgojiti zdravo povrće?

U urbanim sredinama postoji više ograničavajućih faktora kad je upitanju uzgoj zdravog voća i povrća. Neki od njih su zagađen zrak, zemljište i voda. Posebno je opasno zemljište kontaminirano teškim metalima. Biljke nemaju mehanizme kojima će prepoznati teške metale i druge škodljive elemente, te kao takve ih ugrađuju u svoje tkivo. Teški metali, ukoliko se unesu u organizam mogu uzrokovati: smetnje u probavnom sistemu, oštećenje nervnog sistema, kardiovaskularne tegobe itd…

Međutim, ipak postoji rješenje u vidu proizvodnje hrane u zaštićenom prostoru. Zaštićeni prostor predstavljaju objekti poput plastenika, staklenika i toplih lijeha, odnosno prostor  gdje je proizvedena hrana zaštićena od štetnih utjecaja okoline.

A ako živimo u stanu i nemamo baštu?

Ukoliko imate volje i želje za uzgojem vlastite hrane postoje praktična rješenja. Najbolja nudi permakulturni dizajn, koji je skup principa primjenjiv od pustinje do stroge urbane gradske jezgre. Ukoliko imate neki balkon, terasu, slobodan prostor, predvorje s dovoljno sunčeve svjetlosti itekako postoje vrste voća i povrća, kao i začinskog i aromatičnog bilja koje se s dosta uspjeha mogu uzgojiti u vlastitom domu.

Zašto preporučuješ vlastiti uzgoj biljaka?

Ima nekoliko razloga koje često navodim kao motiv svakom pojedincu da mu uzgoj vlastite hrane postane hobi, a prvi je da sa sigunošću znate da ono što ste vi proizveli nije GMO.

Drugo, da nije hemijski tretirano ili ako ste ipak morali pribjeći hemjskom tretmanu voća ili povrća, uradili ste to na siguran način, tako što ste dozvolili da prođe period karenice (period do potpune razgradnje pesticide, kad je hrana sigurna za konzumiranje).

Treće, što često navodim, je zadovoljstvo kad je nešto urađeno “vlastitim rukama”. Zadovoljstvo koje se javlja kad smo vlastitim radom i trudom nešto uzgojili što možemo podijeliti sa svojim bližnjima, definitivno nije isto kao kupiti nešto na pijaci ili u marketu.

Jesu li potrebna neka napredna znanja i alati za uzgoj biljaka na balkonu?

Neophodno je detaljno studiranje prostora koji želite iskoristiti za svoj mini vrt te adekvatna organizacija potrebnog materijala (gredica, saksija, toplih lijeha itd.) i informisanje o vrsti biljke koju želite da uzgajate, odnosno njenim zahtjevima za vodom, svjetlošću i hranjivima, kao i njenim “dobrim i lošim susjedima u vrtu”, bez toga ne preporučujem da se krenete baviti urbanim vrtlarstvom, osim ako ste tip osobe koja voli da uči na vlastitim greškama.

Koliko prostora je potrebno?

Uz dobru organizaciju, pripremu i poznavanje biljnih vrsta dovoljno je svega nekoliko kvadrata balkonskog prostora, koji se praktično vrlo ekonomično može iskoristiti za uzgoj širokog spektra povrća, bobičastog voća, kao i začina.

Šta još od biljaka, osim povrća, mogu uzgajati u svom balkonskom vrtu?

Osim povrća vrlo je jednostavno, uz određene upute, uzgajati bobičasto voće poput jagoda i borovnica, kao i širok dijapazon začinskog, aromatičnog bilja i ljekovitog bilja, koje se po principu “dobrih susjeda” može uzgajati i kombinovati u veoma malom prostoru.

Koje su vrste biljaka posebno pogodne za balkonski uzgoj?

To najviše zavisi od položaja balkona. Ako je balkon pozicioniran na sjevernoj strani izabrat ćete neku sjenopodnoseću vrstu, kao npr. mrkvu ili celer, kojima je potrebno samo 4 h jutarnje svjetlosti za uspješan rast. S druge strane, ako je balkon na južnoj strani tu ćete izabrati neke svjetloljubive vrste poput paradajza, patlidžana ili paprika, naravno vodeći računa i o drugim zahtjevima biljaka.

Da li se neke vrste mogu uzgajati i u stanu bez balkona?

U stanu bez balkona na različitim položajima može se uspješno uzgajati začinsko, ljekovito, kao i aromatično bilje. Bobičasto voće i povrće nije baš preporučljivo iz praktičnih razloga.