Vitamini se nalaze u cjelovitim namirnicama i stoga je važno da unosimo takvu vrstu hrane, koja će biti raznolika, cjelovita i da pazimo kako pripremamo namirnice.
Kratko podsjećanje na vitamine, utjecaj koji imaju na organizam i u kojim namirnicama možemo da ih pronađemo:
Vitamin A – za dobar vid, zdravlje kože, povećava otpornost na upale
- Najbolji izvori: mrkva (uključujući i lišće), tikva, ostalo žuto i narandžasto povrće
Vitamin B1– za normalnu funkciju nervnog sistema i za dobro raspoloženje
- Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, alge, sjemenke i orasi
Vitamin B2 – za zdravlje očiju, kože, kose i noktiju
- Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, alge, zeleno lisnato povrće
Vitamin B3 – pomaže u sintezi masti
- Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, alge, sjemenke i orasi
Vitamin B6 – važan je u metabolizmu ugljikohidrata i bjelančevina
- Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, kupus, orasi i sjemenke suncokreta
Vitamin B12 – učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i nervnog tkiva
- Najbolji izvori: fermentirani proizvodi od soje (naravno iz organskog uzgoja), alge, morska riba, jetra (životinje koja je iz organskog uzgoja)
Vitamin C – održava normalan rad imunog sistema, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, doprinosi zacjeljenju rana i slomljenih kostiju
- Najbolji izvori: brokula, kiseli kupus, agrumi, peršun, jagode i dinje
Vitamin D – za zdrave kosti, zube, štiti od osteoporoze i rahitisa kod djece
- Najbolji izvori: sunce, losos (iz organskog uzgoja) i masnoće iz riblje jetre
Vitamin E – sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, vitamina A i C, snižava holesterol i jača libido
- Najbolji izvori: zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i nerafinirana biljna ulja
Vitamin K – normalizira krvnu sliku i zacjeljuje rane
- Najbolji izvori: zeleno lisnato povrće, karfiol, govedina (iz organskog uzgoja)