svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kako (p)ostati zdrav – dan V

Vratite se što više možete povrću, voću, žitaricama, algama, zelenoj pšeničnoj travi, različitim biljnim čajevima, smanjite unos bijelog šećera, bijelog brašna i soli, izbjegavajte stimulanse poput kafe, energetskih pića i cigareta i ne zaboravite prošetati po čistom zraku okolnog izletišta, planine ili nekog proplanka.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta

DETOKSIKACIJA TIJELA

Kraljevstvo minerala i vitamina
MINERALI

Jedan od glavnih razloga zašto nam danas nedostaje minerala jeste način uzgoja hrane. Ako raste na tlu na kome se koriste mineralna gnojiva i pesticidi takvo tlo je siromašno mineralnim solima. Umjesto da olako posegnemo za različitim zamjenskim preparatima minerala koji mogu blokirati absorpciju drugih hranjivih materija i poremetiti metabolizam, bolje je da koristimo nekoliko prirodnih načina da nadoknadimo manjak minerala. Najveći prirodni izvor minerala su alge i zelena pšenična trava.

Alge koje se koriste u ishrani su kombu, nori, wakama koje se mogu dodavati jelima od mahunarki, žitarica i u supe. Spirulina je alga koja se može uzimati u obliku praha kao napitak pomiješana s vodom ili u obliku tableta koje su napravljene tako što se spirulina pretvara u gustu pastu koja se zatim suši i kompresuje u tablete.

Drugi veliki prirodni izvor minerala je zelena pšenična trava, tačnije sok pšenične trave. Sok se dobije hladnim cijeđenjem pšenice koja se zasije i naraste do visine od 15 cm, zatim se siječe i cijedi. Bolje je da to bude spelta (vrsta pšenice) koja je bolja opcija jer nije genetski modificirana kao mnoge vrste pšenice. U takvom soku se osim minerala nalazi ključni sastojak, a to je hlorofil, te različiti vitamini i enzimi.

VITAMINI

Vitamini se nalaze u cjelovitim namirnicama i stoga je važno da unosimo takvu vrstu hrane, koja će biti raznolika, cjelovita i da pazimo kako pripremamo namirnice.

Kratko podsjećanje na vitamine, utjecaj koji imaju na organizam i u kojim namirnicama možemo da ih pronađemo:

Vitamin A – za dobar vid, zdravlje kože, povećava otpornost na upale

 • Najbolji izvori: mrkva (uključujući i lišće), tikva, ostalo žuto i narandžasto povrće

Vitamin B1– za normalnu funkciju nervnog sistema i za dobro raspoloženje

 • Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, alge, sjemenke i orasi

Vitamin B2 – za zdravlje očiju, kože, kose i noktiju

 • Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, alge, zeleno lisnato povrće

Vitamin B3 – pomaže u sintezi masti

 • Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, alge, sjemenke i orasi

Vitamin B6 – važan je u metabolizmu ugljikohidrata i bjelančevina

 • Najbolji izvori: cjelovite žitarice, mahunarke, kupus, orasi i sjemenke suncokreta

Vitamin B12 – učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i nervnog tkiva

 • Najbolji izvori: fermentirani proizvodi od soje (naravno iz organskog uzgoja), alge, morska riba, jetra (životinje koja je iz organskog uzgoja)

Vitamin C – održava normalan rad imunog sistema, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, doprinosi zacjeljenju rana i slomljenih kostiju

 • Najbolji izvori: brokula, kiseli kupus, agrumi, peršun, jagode i dinje

Vitamin D – za zdrave kosti, zube, štiti od osteoporoze i rahitisa kod djece

 • Najbolji izvori: sunce, losos (iz organskog uzgoja) i masnoće iz riblje jetre

Vitamin E – sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, vitamina A i C, snižava holesterol i jača libido

 • Najbolji izvori: zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i nerafinirana biljna ulja

Vitamin K – normalizira krvnu sliku i zacjeljuje rane

 • Najbolji izvori: zeleno lisnato povrće, karfiol, govedina (iz organskog uzgoja)

Podsjećanje:

 • Važno je da su žitarice, povrće i voće iz organskog uzgoja, ali i meso (piletina, puretina, govedina, riba). Ukoliko je meso koje kupujete iz masovnog uzgoja budite sigurni da je puno antibiotika (daju se da preveniraju bolesti kod životinje), hormona rasta (da bi što prije životinja postigla potrebnu kilažu) i hormona koji stimuliraju veću proizvodnju mlijeka u krava. Ukoliko niste u prilici da možete kupiti meso iz organskog uzgoja, dobro razmislite da li i koliko ćete konzumirati meso iz masovnog uzgoja ili ga je bolje izostaviti iz ishrane i potrebne nutrijente nadoknaditi drugim namirnicama.
 • Vitaminski dodaci i različiti suplementi nisu prirodna i cjelovita hrana. Oni mogu imati učinak da trenutno podignu nivo određenog vitamina ili minerala u organizmu, ali se taj nivo ne može dugo očuvati. Vratite se što više možete povrću, voću, žitaricama, algama, zelenoj pšeničnoj travi, različitim biljnim čajevima, smanjite unos bijelog šećera, bijelog brašna i soli, izbjegavajte stimulanse poput kafe, energetskih pića i cigareta i ne zaboravite prošetati po čistom zraku okolnog izletišta, planine ili nekog proplanka.

Prethodni članak iz serijala “Kako (p)ostati zdrav?” možete pročitati OVDJE.

Sljedeći članak iz serijala “Kako (p)ostati zdrav?” možete pročitati OVDJE.