svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kako (p)ostati zdrav – dan IV

Pridržavanje savjeta o ishrani koji svoje uporište imaju u tradicionalnim pristupima liječenju uvijek je dobar izbor.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta

DETOKSIKACIJA TIJELA

Greške u kombiniranju hrane

Hrana koju unosimo u svoj organizam razlikuje se po okusima, po tome da li daje našem organizmu potrebnu energiju i po utjecaju na organizam nakon djelovanja metabolizma. Mnoge namirnice i hrana koju unosimo u isto vrijeme nisu međusobno kompatibilne i zbog toga mogu imati vrlo loše djelovanje na organizam. Takva se hrana ne može probaviti, taloži se u našem organizmu u obliku otrova koji mogu izazvati bolest pa čak i određene vrste hroničnih bolesti.

Kombinacije koje su pogrešne zbog nekompatibilnosti hrane:

  • Mlijeko u kombinaciji sa: ribom, mesom, jogurtom, bananama i kiselim voćem;
  • Jogurt u kombinaciji sa: ribom, mesom, kiselim voćem, dinjom i lubenicom;
  • Jaja u kombinaciji sa: ribom, mesom, mlijekom, jogurtom i voćem;
  • Mahunarke u kombinaciji sa: mesom, mlijekom i jogurtom;
  • Kukuruz u kombinaciji sa: bananama, hurmama i grožđicama;
  • Limun u kombinaciji sa: mlijekom, jogurtom, paradajzom i krastavcima;
  • Voće općenito nije dobro niti u jednoj kombinaciji s drugom hranom i ne treba jesti ništa drugo barem narednih 20-40 minuta.

Vrlo često u različitim receptima za smutije možete pročitati da se dodaje mlijeko, ali pazite da to mlijeko bude biljnog porijekla (bademovo, sojino, zobeno i sl.), a nikako mlijeko životinjskog porijekla zbog razlike u vremenu potrebnom da se takva kombinacija hrane probavi. Kao posljedica toga dolazi do nadutosti, usporenog varenja, čak i otežanog disanja. Naravno, smuti se može praviti i bez dodatka bilo kojeg mlijeka.

Kad se govori o nekompatibilnosti hrane misli se na njen različit međusobni utjecaj, na vrijeme potrebno za probavljanje tih materija, otežano izbacivanje otpadnih materija i usljed toga zadržavanje otrova u organizmu.

Da biste neutralizirali utjecaje nekompatibilne hrane na organizam, možete konzumirati začine poput đumbira, korijandera i kumina, ali je svakako bolje ne konzumirati ovakvu hranu.

Nije preporučljivo konzumirati vodu tokom obroka kako biste dopustili probavnim sokovima da urade svoj zadatak i olakšaju probavu. Nakon obroka poželjno je konzumirati mlaku vodu koja isto tako pospješuje probavu, za razliku od hladne vode koja je usporava.

Ono što stoji kao preporuka u ayurvedskoj medicini i načinu ishrane je da se ne miješaju ugljikohidrati i proteini, proteini i masti, voće i ostala hrana.

Pridržavanje savjeta o ishrani koji svoje uporište imaju u tradicionalnim pristupima liječenju uvijek je dobar izbor, samim tim što je prvi korak u liječenju oboljele osobe modifikacija ishrane u svim tradicionalnim pristupima liječenju.

Prethodni članak iz serijala “Kako (p)ostati zdrav?” možete pročitati OVDJE.