Kad se govori o nekompatibilnosti hrane misli se na njen različit međusobni utjecaj, na vrijeme potrebno za probavljanje tih materija, otežano izbacivanje otpadnih materija i usljed toga zadržavanje otrova u organizmu.
Da biste neutralizirali utjecaje nekompatibilne hrane na organizam, možete konzumirati začine poput đumbira, korijandera i kumina, ali je svakako bolje ne konzumirati ovakvu hranu.
Nije preporučljivo konzumirati vodu tokom obroka kako biste dopustili probavnim sokovima da urade svoj zadatak i olakšaju probavu. Nakon obroka poželjno je konzumirati mlaku vodu koja isto tako pospješuje probavu, za razliku od hladne vode koja je usporava.
Ono što stoji kao preporuka u ayurvedskoj medicini i načinu ishrane je da se ne miješaju ugljikohidrati i proteini, proteini i masti, voće i ostala hrana.
Pridržavanje savjeta o ishrani koji svoje uporište imaju u tradicionalnim pristupima liječenju uvijek je dobar izbor, samim tim što je prvi korak u liječenju oboljele osobe modifikacija ishrane u svim tradicionalnim pristupima liječenju.