fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Koraci ka prevenciji – I dio

Gotovo svaka žena u nekom periodu svoga života ima promjene na grliću i kao posljedicu toga neuredan PAPA test, a da pri tome nije imala nikakvih simptoma. Iako će ginekolog raditi svoj posao, mi same trebamo brinuti o svom zdravlju. Ginekolog ne može ništa uraditi ako mu ne odemo!

Ginekološki pregled

Prvi korak koji ginekolog uradi nakon uzimanja anamneze (razgovora s pacijenticom) je ginekološki pregled. Pri tome on vrši tzv. manuelni pregled (pregled rukama). Nakon toga on proširi vaginu tzv. spekulima i pri tome se ukaže grlić materice. U ovom dijelu pregleda ginekolog može vidjeti karcinom golim okom samo ako je u jako uznapredovalom stadiju. Dešava se da ginekolog vidi vrlo teške, zapuštene karcinome prilikom pregleda. To je vrlo rijetko, pogotovo u zemljama u kojima se radi skrining na karcinom grlića materice. U ovom stadiju karcinoma on je najvjerovatnije inoperabilan. To znači da se ne može operisati i da je vrlo vjerovatno došlo do njegovog širenja u okolno tkivo, do širenja limfnim ili čak krvnim putem. To se ne bi smjelo desiti nijednoj ženi, jer je dijagnostika za otkrivanje ovog  karcinoma vrlo uznapredovala.

Kardinalni simptom kod raka grlića maternice je nepravilno krvarenje. Nepravilno krvarenje se javlja kao međukrvarenje (između dvije menstruacije) ili smeđkast iscjedak, ali i kao krvarenje u postmenopauzi i prije svega kontaktno krvarenje (krvarenje kod spolnog odnosa ili prilikom obavljanja velike nužde). Drugi važni simptom je pojava sukrvavog iscjetka, obično neugodnog mirisa. Pored ovih simptoma mogu se javiti bolovi u donjem dijelu trbuha koji se mogu širiti u različitim pravcima (obično u uznapredovalim stadijima sa zahvaćenošću okolnih organa).

Sve ovo pokazuje da ginekološki pregled nije dovoljan što se tiče raka grlića materice. Zbog toga se radi dalja dijagnostika.

PAPA test

Drugi korak koji će ginekolog uraditi je uzimanje brisa za PAPA test. To je vrlo jednostavna dijagnostička metoda. Spada u citološke metode, tj., zasniva se na uočavanju promjena na ćelijama grlića koje su izazvane prisustvom HPV-a (virusa koji je uzročnik ovog raka). Jedna od njenih velikih prednosti je što je neinvazivna, tj., potpuno je bezbolna, za neke žene blago neugodna. Izvodi se tako što se uzme štapić na koji je namotana vata (nešto kao štapić za uši) ili fina četkica i njima se pređe preko ušća grlića, tako da ćelije površine sluznice ostanu na štapiću, odnosno četkici. Taj uzorak se gleda pod mikroskopom i uočavaju se promjene na ćelijama. Njegova senzitivnost je 80 do 90 %. Znači da će kod 10 do 15 % žena on biti lažno pozitivan. Zato se PAPA test ponavlja po potrebi, zavisno od procjene ginekologa.

Promjene koje se uoče mogu biti: cervikalna intraepitelna neoplazija, odnosno displazija (CIN), karcinom in situ (CIS) i invazivni karcinom. CIN se može gradirati u tri stupnja: CIN I (blaga displazija), CIN II (umjerena displazija) i CIN III (teška displazija). Vrlo je bitno da, ukoliko se na PAPA testu nađe neka od displazija, one ne zanemare. Može se reći da je pronalaženje CIN-a na PAPA testu dobra stvar, jer to ukazuje na mogućnost nastanka karcinoma. U tom slučaju žena je upozorena da postoje neke promjene koje se mogu sanirati, a ukoliko se ne saniraju mogu napredovati u karcinom. Sljedeći stupanj promjena na ćelijama grlića je karcinom in situ. Nastaje napredovanjem iz CIN III  i ukoliko se ne liječi prelazi u invazivni karcinom. Razlika između ova dva karcinoma je u lokalizaciji karcinomskih ćelija. U karcinomu in situ karcinomske ćelije zahvataju cijelu debljinu sluznice (epitela) grlića, a kod invazivnog karcinoma one su prošle dublje, u vezivo gdje se nalaze limfne i krvne žile, pomoću kojih se karcinom širi u udaljene dijelove organizma (metastazira). Međutim, obično prođu godine između početnih lakih displazija i invazivnog karcinoma. Vrlo rijetko se dešava brzo napredovanje u karcinom.

Iz ovog slijeda promjena koje se dešavaju na grliću vidimo koliko je uopće bitno uraditi PAPA test i na vrijeme uočiti promjene i spriječiti njihovo napredovanje.

Prethodni edukativno-informativni tekst možete pročitati OVDJE.

Pokreni se i učini nešto za sebe - zakaži svoj dan za zdravlje!

U narednim danima očekuju vas edukativno-informativni tekstovi o raku grlića materice i njegovoj prevenciji, a u nedjelju na instagram storyju na CEI Nahla instagram profilu objavit ćemo kviz s ciljem provjere znanja o raku grlića maternice i načinima njegove prevencije. Učešćem u ovom kvizu ulazite u bazu potencijalnih dobitnica besplatnog PAPA testa, a iz te baze od onih koji budu imali najbolje rezultate mi ćemo random metodom odabrati sretne dobitnice čija imena ćemo javno objavi na CEI Nahla instagram stranici. Za naše sretne dobitinice besplatne PAPA testove su obezbijedili naši partneri u kampanji “Zakaži dan za zdravlje”: Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“, Poliklinika Dr. Nabil, NEW LIFE poliklinika i Poliklinika SaNaSa.

Ovaj tekst je dio kampanje "Zakaži dan za zdravlje" koju Nahlin klub mladih Tignum realizira povodom Evropske sedmice prevencije raka grlića materice u periodu od 26. do 31. januara 2022.
Naši partneri u kampanji "Zakaži dan za zdravlje"