fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Inicijativa PRVI osuđuje svaki oblik nasilja i diskriminacije

Proteklih dana izjava zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović- Hajdarević, u kojoj poziva na „izolaciju“ članova LGBTI zajednice u BiH nakon najave da će 8. septembra biti organizirana Povorka ponosa u Sarajevu izazvala je val negativnih i huškačkih komentara u javnosti.

Ova izjava je, između ostalog, dovela i do toga da bh. javnost i određeni mediji počinju takav stav generalizirati i uzimati kao reprezentativni stav svih muslimanki i muslimana.

Osjećamo potrebu da izrazimo neslaganje sa stavovima koji pozivaju na govor mržnje i diskriminaciju i naglašavamo da je to u direktnoj suprotnosti s islamskim učenjem, što je jasno i iz fetve Vijeća muftija IZ u BiH iz 2015. godine kojim „se zabranjuje svaka vrsta nasilja prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije.“

Ustav Bosne i Hercegovine, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o javnom okupljanju te Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuju pravo svim građanima i građankama ove zemlje da javno i na demokratski način iskažu svoj stav.

Zbog velike osjetljivosti ovog pitanja i podijeljenih reakcija koje uvijek izaziva u javnosti pozivamo:

  • vjernike i vjernice na dostojanstveno i argumentirano izražavanje stavova i poštovanje prava i sloboda svih sugrađana i sugrađanki, bez pozivanja na nasilje i mržnju,
  • medije da iskažu poseban senzibilitet, i objektivnost u izvještavanju i da posebno poštuju kodekse o online izvještavanju,
  • izabrane političke predstavnice i predstavnike da preuzmu odgovornost za izrečene vlastite stavove i posljedice koje mogu izazvati riječi izgovorene s tih pozicija te da u svakom javnom nastupu poštuju prava građana i građanki čije interese zastupaju u skladu sa Zakonima i Ustavom BiH, a na koje su se obavezali zakletvom prilikom preuzimanja mandata, pristajući štititi interese svih građanki i građana.

Demokratsko društvo u kojem živimo, te multikulturalnost koju njegujemo nam svakako daje za pravo i da nešto smatramo vjerski neispravnim ili moralno neprihvatljivim, ali to nikako ne bi smjelo izlaziti iz okvira slobode govora i mišljenja i prelaziti u govor mržnje i poziv na izolaciju. Pravo na okupljanje nije stvar bilo čijih ličnih stavova, nego pravo zagarantovano Ustavom i Zakonom Bosne i Hercegovine.

Potpisnica reagiranja: Inicijativa PRVI (Inicijativa Nahlinih aktivista/ica protiv rasne i vjerske intolerancije)