fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Kako nastaju sezonske alergije?

Iako ovo doba godine krasi sunčano vrijeme, buđenje prirode i dobrog raspoloženja, milioni ljudi u svijetu se bore s istim problemima: suzne oči, kontinuirano kihanje, konstantno curenje nosa – simptomima sezonskih alergija.

Pripremila: Tajna Klisura, voditeljica Nahlinog fitness centra

Ukoliko se borite s ovim simptomima svake godine otprilike u istom periodu, velika je vjerovatnoća da patite od sezonskih alergija. Iako veoma iritantne i frustirajuće, sezonske alergije se mogu ublažiti različitim koracima prevencije. Ali, prije svega, bitno je razumjeti kako nastaju.

Šta su alergije i kako nastaju?

Alergije nastaju kao posljedica reagovanja našeg imunog sistema na supstancu koju organizam smatra prijetnjom i na tom mjestu dolazi do produkcije antitijela zaduženih za borbu protiv infekcije. Ove supstance se označavaju kao alergeni.

Naredni put kad se tijelo susretne s istim alergenom, proizvodi više antitijela, dolazi do intenzivnije reakcije – otpuštanja histamina i hemijskih medijatora u tijelu koji vode do nastanka alergijske reakcije. Ove supstance tipično uzrokuju simptome u nosu, grlu, očima i drugim dijelovima tijela.

Kako nam se ljeto približava, određene alergije počinju izazivati veće probleme, poput alergije na polen cvijeća, polen trave, zatim plijesan s drveća i gljivice. Sušni dani u ovom periodu godine omogućavaju alergenima da ostanu duže u atmosferi.

Istraživanja su pokazala da su alergije šesti vodeći uzrok hroničnih bolesti u svijetu. Prema Američkoj akademiji za alergije, astmu i imunologiju, oko 10-30% svjetske populacije u dobi od 18 godine i stariji pate od određenog tipa sezonske alergije.

Simptomi kod osoba koje pate od peludne groznice uzrokovani su polenom, finim prahom koji se oslobađa iz cvjetnica u svrhu reprodukcije. Polen se širi vjetrom, udiše se te izaziva reakciju u očima i na koži.

Najčešći okidač sezonskih alergija je upravo polen. Bitno je upoznati se s najčešćim alergenima i sezonom tokom koje su aktuelni i na taj način pokušati prevenirati sam uzrok problema, a tek onda se fokusirati na smanjenje posljedica.

Sljedeće srijede ćemo govoriti o nekim od najčešćih alergena, kao i o prevenciji njihovog djelovanja!

Svakako da je jedan od načina borbe protiv nervoze koju nose alergijske reakcije i fizička aktivnost. Zato nam se pridružite u Nahlinom fitness centru, gdje u ugodnoj i motivirajućoj atmosferi zajedno eliminišemo sve nepoželjne efekte svakodnevnice! Prijave za mjesec april su još uvijek otvorene! ČEKAMO VAS!