svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Zvanično akreditirane još dvije Nahline obuke: Data science i User interface/User experience design!

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u petak, 21. augusta 2020, izdalo je Rješenje o ispunjenosti uvjeta za realizaciju programa obrazovanja odraslih – Program neformalnog obrazovanja za dvije Nahline obuke: Data science i User interface/User experience (UI/UX) design. Akreditiranjem ovih obuka CEI Nahla u svojoj ponudi edukacijskih programa sada ima već četiri javno važeće obuke, čime se značajno povećavaju šanse za zapošljavanje i bolje pozicioniranje naših polaznica na tržištu rada.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: Elvira Leka, voditeljica Odjela za edukaciju

 

Zbog velike potražnje na tržištu za zanimanjima u navedenim oblastima, zbog čega nerijetko poslodavci zapošljavaju osobe bez dovoljno stručnog znanja, odlučili smo izraditi programe i akreditirati upravo ove obuke, kako bismo polaznice adekvatno obučili i spremili za dalji rad.
 

Nastavni program obuke Data science koncipiran je tako da  tržištu rada može ponuditi kandidate za radna mjesta: Data Analyst, Data Scientist, Data Engineer, SQL Developer i  Business Intelligence Analyst. Program je podijeljen u 5 modula i broji ukupno 132 školska časa, a kreirali su ga stručnjaci iz oblasti IT-ja i andragogije.

Obuka UI/UX design osposobljava polaznice za rad na različitim konceptima, strategijama, planiranju i dubokom razmišljanju prilikom kreiranja određene digitalne platforme, bilo da rade u IT sektoru, marketinškim agencijama ili su angažirane na drugi način. Program obuke je raspoređen u 120 školskih časova uz nephodan omjer teorijske i praktične nastave. Kroz ovu obuku polaznice će imati mogućnost da bolje razumiju korisnike i dizajniraju digitalne alate intuitivne za korištenje, kako bi producirale vizuelno privlačne interfejse za različite potrebe. Kroz ovu obuku, planirano je uspostavljanje saradnje polaznica obuke s klijentom-programerskim timom, kao vid prakse i pripreme za tržište rada.

Nahla je  prvi centar za obrazovanje odraslih na bh. tržištu koji nudi ovako koncipirane programe neformalnog obrazovanja iz oblasti Data Science i UI/UX design, a njihove ishode će potvrditi poslodavci, odnosno kompanije s kojima je planirano potpisivanje Memoranduma o saradnji u budućem periodu.

Sve navedene aktivnosti realizirali smo u saradnji s partnerskom organizacijom DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu, u okviru projekta „Nova snaga IT industrije – osnaživanje žena za zapošljavanje u IT sektoru“. Ovim projektom CEI „Nahla“ želi doprinijeti povećanju zapošljavanja žena u IT sektoru na području Kantona Sarajevo.
Uskoro će biti dostupno više informacija o novim upisnim ciklusima za akreditovane programe.