svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Nova generacija profesionalnih dadilja spremna za tržište rada!

 Na završnoj svečanosti koja je organizirana u ponedjeljak, 3. augusta 2020. polaznicama obuke za profesionalnu dadilju, koju je Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ Sarajevo realizirao uz podršku MarketMakers projekta, uručeni su certifikati o uspješno odslušanoj obuci i položenim završnim ispitima.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: Elvira Leka, voditeljica Odjela za edukaciju

Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ Sarajevo, uz podršku MarketMakers projekta, realizirao je besplatnu obuku za profesionalnu dadilju. Program je bio namijenjen ženama koje žele razviti ili usavršiti vještine rada s djecom i koje su spremne raditi na ličnom razvoju. U okviru konkursne procedure koja je bila provedena u mjesecu aprilu, pristiglo je 70 prijava. Nakon procesa selekcije, 19 polaznica je dobilo mogućnost besplatno pohađati standardizovanu i kontinuiranu obuku.

Obuka je realizovana od maja do jula 2020. godine i obuhvatila je 75 časova teoretske i praktične nastave iz oblasti psihologije, pedagogije, vježbi prve pomoći i prepoznavanja znakova bolesti, zdrave ishrane djece i pripreme jednostavnih jela, te fizičke sigurnosti djeteta, kroz koju su polaznice stekle kompetencije za obavljanje posla profesionalne dadilje.

Na završnoj svečanosti koja je organizovana u ponedjeljak, 3. augusta 2020. polaznicama obuke uručeni su certifikati o uspješno odslušanoj obuci i položenim završnim ispitima.  Kroz ovu obuku budući poslodavci/roditelji su dobili mogućnost da o njihovoj djeci brinu profesionalno osposobljene osobe koje, u primjerenim uvjetima i na primjeren način brinu o djeci, a koje su istovremeno motivirane na dalje usavršavanje, svjesne promjena koje svaka nova generacija donosi.

Pored sticanja znanja i vještina iz oblasti babysittinga, polaznice su potaknute na aktivno traženje zaposlenja kroz proces mentoringa i povezivanja s tržištem rada uz podršku Nahline poslovne zajednice. Polaznicama obuke su predstavljene mogućnosti podrške koje im se unutar aktivnosti ovoga odjela pružaju: poslovno i karijerno savjetovanje, podrška u aktivnom traženju zaposlenja i posredovanje pri zapošljavanju (za one koje su usmjerene na zapošljavanje kod poslodavaca), te podrška pri pokretanju vlastitog biznisa i poslovno savjetovanje (za one koje se žele samostalno zaposliti).

Alma Totić, polaznica koja je već u toku programa edukacije pronašla posao s nama je podijelila svoja iskustva:

Posao profesionalne dadilje želim obavljati što je bolje moguće. Svojim znanjem, želim djeci pružiti sigurnost, ljubav, toplinu i poticati ih na zdravi napredak i razvoj. Kao majka troje djece i kao osoba koja ima iskustva u radu sa djecom, kako u grupnom radu, tako i individualnom, svjesna sam odgovornosti koju ovaj poziv nosi. Pohađajući ovu edukacija proširila sam svoje znanje, spoznala mnogo praktičnih savjeta za prevazilaženje brojnih izazova u radu sa djecom ali i upoznala divne profesorice, kolegice, sa kojima planiram nastaviti razmjenjivati korisne informacije i iskustva.