svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Završena Akademija ženskog poduzetništva - dodijeljeni certifikati za 20 poduzetnica

Kao znak podrške polaznicama na njihovom poduzetničkom putu i u znak zahvalnosti partnerskim institucijama i organizacijama koje su osigurale sredstva za besplatnu realizaciju Akademije, Općini Novi Grad Sarajevo i Qatar Charity BiH, u utorak, 21. januara 2020. u multimedijalnoj sali CEI Nahla organizirana je svečanost povodom uspješnog završetka projekta Akademija ženskog poduzetništva – podrška u razvoju mikrobiznisa.

Polaznice Akademije su kroz 100 časova obuke imale priliku steći znanje i vještine iz oblasti pravnog aspekta poslovanja, finansija, menadžmenta i organizacije, marketinga, prodaje i komunikacijskih vještina,  a predavačice su bile stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom i preduzetnice Sanela Agačević, Erna Šošević i Ema Bukovica.

 

Svjedočimo da svaki trud daje konkretne rezultate i sretni smo da je pet polaznica Akademije ženskog poduzetništva, od njih 20, doživjelo pozitivne rezultate još u toku same obuke. Raduje nas što je Nahla godinama jedna 'ćelija' za umrežavanje, koja podstiče polaznice na konstantan rast i edukaciju. Nadam se da će poduzetnice nakon ove obuke biti još konkurentnije na tržištu rada, s novim vještinama i znanjem. Ne želimo da vaš put bude završen nakon Akademije, želimo vas vidjeti na stalnom putu razvoja i napretka, istakla je u svom obraćanju Sehija Dedović, direktorica CEI Nahla.

Anela Šemić, koordinatorica projekta, posebno je istakla značaj saradnje i umrežavanja polaznica Nahlinih različitih obuka, te značaj partnerske saradnje:

Naše poduzetnice i buduće poduzetnice imaju priliku da se u podržavajućoj atmosferi povežu s polaznicama obuka kao što su grafički dizajn, poslovna administracija, upravljanje online sadržajem i društvenim mrežama i time dobiju saradnice za promociju i vođenje svojih biznisa. Zahvalni smo našim partnerima, općini Novi Grad Sarajevo i organizaciji Qatar Charity BiH na prepoznavanju ovog projekta kao bitnog u razvoju lokalne zajednice i na svesrdnoj podršci. Želimo naglasiti da se završetkom ovog projekta ne završava naša podrška poduzetnicama. Već krajem ove sedmice počinje projekat Mentoring za rast, koji ima za cilj pružiti podršku u rastu biznisa vlasnicama i menadžericama malih i srednjih preduzeća. I ovaj projekt će biti besplatan za naše polaznice zahvaljujući podršci Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Selma Serdarević, šefica odjela za Obrazovanje u Općini Novi Grad istakla je značaj prepoznavanja rada ovakvih nevladinih organizacija i ovakvih projekata:

Nahla je specifična jer edukaciju žena podiže na jednu višu ljestvicu. U današnjem vremenu potrebno je imati hrabrosti i reći: ja imam ideju i želim nešto da promijenim za sebe i društvo.

Erna Šošević, predavačica na Akademiji, zastupnica SoGal za BiH i direktorica Bizbook.ba naglasila je: Najviše vremena sam posvetila tome da polaznice kroz praktične primjere savladaju gradivo, jer je to u suštini poduzetništvo, i drago mi je da smo nakon 4 mjeseca obuke uspjele da organizujemo aukciju na kojoj je bilo 120 zvanica i gdje su polaznice prodale svoje artikle, a uspjela se ostvariti dobit i za pokretanje kompanije putem koje će se prodavati proizvodi poduzetnica koje nemaju registrovan biznis.

Akademija ženskog poduzetništva rezultirala je pokretanjem 3 biznisa još prije kraja projekta, zaposlenjem nekoliko polaznica te različitim inicijativama i idejama koje su nastale tokom same realizacije Akademije. Također, projekat je doprinio boljem umrežavanju polaznica s potencijalnim partnerima i klijentima, analiziranju njihovih ideja, timskom radu kao i prilici da preciznije definišu djelatnost kojom se žele baviti i da uplove u svijet poduzetništva. Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ će, unutar obuke za grafički dizajn, jednoj od polaznica osigurati i vizuelni identitet, kako bi pružili dodatnu podršku što skorijoj registraciji njenog biznisa.

Ponosni smo što u godini kada obilježavamo 20. godišnjicu rada i djelovanja u Bosni i Hercegovini imamo priliku predstaviti projekat s ovoliko pozitivnim utjecajem na 20 mladih žena, koje će zasigurno uspjeti ostvariti svoje ciljeve, i radujemo se svim uspjesima naših budućih i trenutnih poduzetnica.