fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Tignumov kamp: djevojke iz tri grada na jednom mjestu

U Sarajevu je  od 6. do 8. oktobra 2023. održan tradicionalni kamp za djevojke iz Nahlinog kluba mladih Tignum iz sva tri grada u kojima Nahla ima svoje centre: Sarajevo, Tuzla i Bihać. Ovaj kamp je jedinstvena prilika da se djevojke iz različitih gradova i različitih mišljenja, uvjerenja i stavova upoznaju, zbliže, te zajedno uče i razgovaraju o različitim temama.

Za nahla.ba pripremila Sumeja Mehmedović, koordinatorica programa za mlade u Edukacijskom centru “Nahla” Tuzla

U kampu su učestvovale djevojke iz Nahlinog kluba mladih iz tri grada: Sarajeva, Bihaća i Tuzle. Učesnice kampa imale su priliku učiti na tematskim radionicama o kritičkom mišljenju i hrabrosti, te drugim srodnim temama koje su za cilj imale dodatno motivirati polaznice koje su završile dvogodišnjeg programa u okviru Nahlinog kluba mladih za nastavak svog društvenog angažmana.
 

Djevojke su tokom kampa imale priliku da uče od predavačica s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima: predsjednice i osnivačice CEI Nahla Sehije Dedović i psihloginja Azre Ibrahimović i Elme Avdić. Osnivačica „Nahle“ Sehija Dedović koja im je skrenula pažnju na važnost bavljenja aktivizmom i njihovu ulogu u društvu kao ambasadorica pozitivnih vrijednosti koje su stekle tokom svog dvogodišnjeg boravka u klubu mladih.

Pored radionica, program kampa upotpunile su razne druge interaktivne radionice koje su za cilj imale doprinijeti boljem međusobnom upoznavanju djevojaka, ali i da ih dodatno potakne na razmišljanje o različitim društvenim pitanjima, pa su tako imale priliku da zajedno gledaju film i analiziraju ga, a zajedničkim odlaskom u prirodu, jutarnjom i gimnastikom i duhovnošću su se dodatno zbližile.

O važnosti umrežavanja i značaju koji je ovaj kamp imao za djevojke naglasila je i Almasa Mulalić, članica kluba mladih Tignum u Bihaću.

Tignumov kamp mi je proširio vidike, učvrstio me generalno na mom putu rasta i razvoja. Dao mi je ogromnu motivaciju da budem još više društveno angažirana i da budem korisna društvenoj zajednici. Pored toga, stekla sam predivna poznanstva koja su mi iskreno oplemenila dušu, sve djevojke su bile prepune kvalitetnih ideja za promjenu na bolje i toliko su širile pozitivnu energiju svaki dan kampa da me je to stvarno dojmilo. Na radionicama sam također saznala nove, zaista inspirirajuće informacije koje su mi donijele kreativne ideje. Općenito sam izuzetno sretna što sam postala dio programa Tignum jer mi je on donio mnogo pozitivnih stvari, između ostalog i ovaj nezaboravan kamp.“ – istakla je Almasa.

Svoje iskustvo sa kampa podijelila je s nama i Nura Efendić, Tignumka iz Tuzle:
„Na kampu sam imala priliku upoznati se sa divnim ambicioznim djevojkama i sudjelovati na radionicama koje su me motivisale i naučile na koji način da pristupim problemu te kako da pronađem svoje uzore. Radionice su mi se svidjele i podstakle me na razmišljanje i dale mi razlog da se jos više trudim i radim . Pored toga mnogo mi znače prijateljstva koja sam stekla, te će mi ovaj kamp ostati u najljepšem sjećanju.“

Na kraju kampa 16 djevojaka iz različitih dijelova BiH dijele su istu ideju i spremnost na društveni angažman, a vrijeme koje su provele skupa za vrijeme kampa dodatno ih je učvrstilo da nastave raditi na tom putu.

Klub mladih Tignum već više od deceniju generira i okuplja zajednicu mladih žena spremnih da svojim radom i djelovanjem društvo mijenjaju nabolje. Kroz svoj rad nastoji motivirati mlade žene na aktivno djelovanje u zajednici uz prethodno istraživanje problema, pomoći im da se lično i profesionalno usavrše i uzmu učešće u dešavanjima na lokalnom i međunarodnom nivou iz oblasti ljudskih prava, prava žena, slobode vjere, socijalnog poduzetništva, IT-ja, ekologije i drugih oblasti.

Promjena počinje od nas samih, a na vama je da Nahlu i klub mladih Tignum učinite dijelom tog procesa i budete dio ove lijepe priče te svojim radom i trudom donesete pozitivne promjene koje su potrebne ovom društvu.