fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Saradnja je imperativ za bolje rezultate – jedna od poruka regionalnog seminara u Ulcinju

Regionalni seminar “Muslimanke u obrazovnim i vjerskim institucijama – izazovi i mogućnosti” održan 4. i 5. maja 2024. u Ulcinju okupio je profesorice, istraživačice i aktivistice, predstavnice vjerskih zajednica i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, s Kosova, iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore kako bi istražile različite izazove s kojima se susreću muslimanke u obrazovnim i vjerskim institucijama i centrima te mogućnosti za umrežavanje i razmjenu znanja i iskustava. 

CEI Nahla bila je jedan od suorganizatora ovog događaja, a u radu seminara učestvovale su predsjednica Sehija Dedović i izvršna direktorica podružnice Bihać Zineta Horozović.

Glavne teme o kojima su razgovarale učesnice seminara bile su: Ženski aktivizam i osnaživanje Islamske zajednice: Priče o uspjehu; Žene u islamskim obrazovnim institucijama: Priče o uspjehu i naučene lekcije; Muslimanke, neformalno obrazovanje i civilno društvo: Najbolje prakse i naučene lekcije; Osnaživanje žena kroz saradnju: Ocrtavanje puta naprijed.

Također je bilo riječi i o statusu žena u različitim obrazovnim i vjerskim institucijama, preprekama i izazovima s kojima se suočavaju u ostvarivanju pozicija i zastupljenosti, a razmatrani su i doprinosi muslimanskih žena u formalnom i neformalnom obrazovanju, izazovi i mogućnosti za žene profesorice, akademske radnice i istraživačice, kao i mogućnosti promocije inkluzije i raznolikosti u nastavi i aktivnostima.

Neki od zaključaka nakon dvodnevnog rada u poticajnoj i inspirativnoj atmosferi:

  • Napredak u radu, doprinosu i učešću žena vidljiv je i mjerljiv i treba nastaviti raditi na njemu, kako bi  bio iskorišten potencijal žena, posebno kad su u pitanju pozicije od utjecaja.
  • Težimo ka tome da muškarci i žene rade i doprinose zajedno i vjerujemo u društvo izgrađeno na zajedničkoj, partnerskoj saradnji i doprinosu.
  • Ohrabruje činjenica da su muslimanke u regiji postale svjesne problema s kojima se susreće žena, da su uključene u njeno osnaživanje i aktivnije uključenje u društvo, da dijele njene brige i probleme i da su adresa kojoj se žene često obraćaju za pomoć.
  • Prostor civilnog društva i djelovanja i rada kroz nevladine organizacije pruža mogućnosti za kvalitetan doprinos u oblasti podrške i osnaživanja žena u cijelom regionu. Tokom izlaganja smo svjedočili vrlo efektivnom i kvalitetnom doprinosu koji neke nevladine, vjerom motivirane organizacije daju u smislu podrške i osnaživanja žene i vidjeli smo uspješne modele i kad su te organizacije potpuno neovisne kakva je CEI Nahla, ali i kada one djeluju u okviru vjerske zajednice kakav je uspješan primjer NVO Horizonti, Podgorica.
  • Učesnice će ostati umrežene i nastaviti propitivati modalitete da se susreti nastave na jednogodišnjoj ili dvogodišnjoj osnovi koja bi mogla polučiti i konkretne zajedničke inicijative, projekte, istraživanja i sl.

_______________

Organizatori seminara bili su Fakultet za islamske nauke iz Prištine, Centar za edukaciju i istraživanje Nahla i Centar za napredne studije iz Sarajeva, u saradnji s Međunarodnim institutom za islamsku misao (SAD) i Centrom za međukulturalno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice.