fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

ReLOaD2 event: Obrazovanje kao stepenica ka uspješnoj karijeri mladih na Zapadnom Balkanu

U srijedu, 5. jula 2023. u Sarajevu je  organiziran događaj u okviru projekta #ReLOaD – Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu s ciljem promocije Evropske godine vještina. Ovaj događaj okupio je 60 učesnika i učesnica koji su imali priliku saznati više o značaju formalnog i neformalnog obrazovanja i razvoja vještina za kreiranje uspješne karijere.

Dio ovog događaja bio je posvećen dodjeli certifikata za 26 mladih osoba, 18 žena i osam muškaraca, koji su u proteklom periodu uspješno završili obuke u okviru ovog projekta.

Među njima je bilo i 15 polaznika i polaznica koji su uspješno prošli Nahlinu Obuku za rad u administraciji koju je CEI Nahla realizirala u saradnji sa UNDP-om kroz projekat ReLOaD2, koji finansira Evropska unija i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Obuku su pohađali volonteri i volonterke  angažovani u lokalnim partnerskim općinama u okviru ovog projekta: Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Istočno Sarajevo, Vitez, Rudo, Ugljevik, Gacko, Goražde, Bihać i Gradiška.

Ovi certifikati simboliziraju njihovu predanost ličnom i profesionalnom razvoju i priznanje su vrijednim vještinama koje su stekli kroz certificirane obuke koje je ReLOaD2 organizovao u proteklim mjesecima.

Osim mladih iz 13 partnerskih općina i gradova, ovaj inspirativni događaj okupio je i partnere i predstavnike organizacija civilnog društva čije je učešće pokazalo kolektivnu predanost njegovanju okruženja za rast i osnaživanje mladih pojedinaca na Zapadnom Balkanu.

U okviru događaja organizirana je i panel diskusija „Značaj formalnog i neformalnog obrazovanja za jačanje vještina mladih“ koja je okupila uspješne profesionalce iz različitih sredina koji su podijelili svoje perspektive i ohrabrili mlade na putu uspjeha.

Na panelu su učestvovali: Elvira Leka, izvršna direktorica CEI Nahla u Sarajevu, Lejla Mujkanović-Krka, menadžerica Centra za poslovnu edukaciju, Bojan Hadžihalilović, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Edin Mehić, investitor i suosnivač „Ant Colony“ koji su podijelili svoje priče i perspektive, osvijetlili transformativnu moć obrazovanja i razvoja vještina u oblikovanju uspješnih karijera te ohrabrili mlade da nastave tražiti i koristiti prilike za stjecanje novih znanja i vještina koje će doprinijeti njihovom ličnom i profesionalnom rastu i razvoju.