fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Iglom i koncem do novih poslovnih uspjeha: 11 žena završilo Nahlinu obuku za krojenje i šivenje

U utorak, 4. jula 2023. godine u Centru za edukaciju i istraživanje Nahla održan je završni događaj povodom finalizacije Obuke za krojenje i šivenje realizirane u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“. Ovom prilikom 11 žena koje su prije obuke bile nezaposlene preuzele su svoja uvjerenja o osposobljavanju i zvanično završile obuku.

Polaznice su imale priliku pohađati obuku potpuno besplatno zahvaljujući podršci koju je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo dobio u okviru provedbe projekta „Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada“ koji finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) – u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II)”.

U uvodnom dijelu događaja prisutnim partnerima projekta, polaznicama i gostima su se obratile  Elvira Leka, izvršna direktorica CEI Nahla u Sarajevu i Hazima Pecirep, šefica odjela za lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo.

Izvršna direktorica CEI Nahla, Elvira Leka, istaknula je važnost cjeloživotnog učenja za svaku od polaznica koje se sada nalaze na početku svog puta u tekstilnoj industriji, prilike za rast koje imaju pred sobom i čestitala im na uloženom trudu i uspješno završenoj obuci. Ohrabrila je polaznice da iskoriste svoje novostečene vještine da pronađu svoj vlastiti put u ovoj industriji, uprkos izazovima, i da otkriju da li je to zaposlenje ili samozaposlenje kroz poduzetništvo, koje je sve privlačnija opcija mnogim ženama.

Gospođa Pecirep je podvukla stratešku opredijeljenost Općine Novi Grad Sarajevo prema poduzetništvu, gdje se osnažuju sve one osobe koje imaju ideju, ali i prema osnaživanju nezaposlenih da adekvatnim kompetencijama odgovore potrebama tržišta rada.

Hazima Pecirep, šefica odjela za lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo

Većina polaznica obuke je bez ikakvog predznanja ušla u proces edukacije te su nakon 5,5 mjeseci vrijednog rada, uz mentorstvo predavačice Selme Subašić, prošle osnove krojenja i šivenja odjevnih predmeta: suknja, bluza, pantalone, haljina i sako te su predale svoje završne radove i sada su spremne za tržište rada u oblasti tekstilne industrije.

Od njih jedanaest, šest polaznica obuke su već prošle proces selekcije te su započele probni rad i očekuju potpisivanje ugovora o radu u najskorijem roku, dok su ostale u procesu aktivnog traženja zaposlenja i komunikacije s potencijalnim poslodavcima.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo jedno je od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), koji Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika za zapošljavanje u lokalnim zajednicama, dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

→  KONTAKT

Džemala Bijedića 122,

71 000 Sarajevo

Tel: 033/710-650

Fax: 033/710-651

info@nahla.ba

Prilaz ul. Bosanskih šehida bb,

77 000 Bihać

Tel: 037/352-200

Mitra Trifunovića Uče bb,

75 000 Tuzla

Tel:  035/205-699