fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Prvi koraci u pokretanju biznisa: kako se riješiti straha?

Ono što većinu ljudi sprečava u pokretanju vlastitog biznisa jeste upravo strah – strah od neuspjeha i propasti biznisa. Međutim, kao što je to obično slučaj sa strahom, on je često gori od same opasnosti koja može nastupiti. Ana Raguž za vas donosi nekoliko korisnih savjeta kako se suočiti sa strahom.

Piše: Ana Raguž

Šta je najgore što vam se može desiti ako vaš biznis propadne? Firma će biti zatvorena, više nećete imati novac? Vrlo često se desi da  situacija nakon propasti biznisa zapravo nije ništa gora od one u kojoj ste bili prije pokretanja biznisa, osim u slučajevima riskantnog poslovanja s velikim dugovima za koje odgovarate svom svojom privatnom imovinom.

fear-3117823_1280

Otkrijte čega se bojite

Pokušajte otkriti šta je zapravo to čega se bojite. Da li imate strah od neuspjeha, strah od neprihvatanja i osuđivanja drugih ljudi, strah od finansijskih poteškoća? Prije nego što se otisnete u poslovne vode nastojte se temeljito suočiti sa sobom, preispitajte da li se osjećate sigurnim u sebe, vjerujete li u svoje pozitivne osobine, da li ste uporni, vrijedni i pozitivni? Također se suočite s tim da je propast biznisa uvijek moguća, da to ne znači da vi niste dovoljno dobri u svom poslu ili kao osoba. Ukoliko otkrijete da su neki od strahova preduboki i da vas koče, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć kako biste u biznis zakoračili bez opterećenja.

Preispitajte svoja očekivanja

Kad zamislimo vlasnika neke velike firme obično ga  vidimo  kao uspješnu osobu u skupom odijelu koja rukovodi nekim poduzećem, osobljem, održava sastanke i zarađuje mnogo novca. Međutim, realnost je nešto drugo.

Za početak, sebi postavite manje, realne ciljeve i idite korak po korak. Nerealno je očekivati da ćete otvoriti firmu koja će od samog početka dobro poslovati i biti uspješna. Svaki početak je težak i može biti potpuno normalno da prvih nekoliko mjeseci ništa ne zarađujete. Budite spremni na to suočavanje s realnošću i ne dopustite strahovima da vas preplave.

Riješite se perfekcionizma u sebi

Kad ste vlasnik/ca firme sva odgovornost je na vama i ponekad se možete osjećati loše ako nešto ne ide po planu. Međutim, to je potpuno uobičajena pojava i jedna od činjenica koje vlasnici biznisa moraju prihvatiti jeste da će u poslu uvijek iskrsavati neki problemi, vrlo često kad se najmanje nadate. Ti problemi se rješavaju u hodu i potrebno je da vjerujete u sebe da ćete moći pronaći odgovarajući balans u rješavanju takvih situacija. Ne dopustite da vas perfekcionizam sputava da napredujete, popravljate stvari i uvijek tragate za boljim rješenjima.

 Zamislite se u najgoroj mogućoj situaciji koja vam se u konkretnom slučaju vezanom za vašu buduću firmu može desiti i shvatit ćete da ona i ne bi bila toliko strašna u realnosti, koliko su zastrašujuće vaše misli i strahovi.