fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Pet savjeta za efikasnije upravljanje stresom i produktivan dan na poslu

U današnjem poslovnom svijetu stres se može neprimjetno uvući i ometati našu produktivnost. Međutim, ukoliko se potrudite da savladate tehnike upravljanja stresom te implementirate nekoliko savjeta, ne samo da možete držati stres pod kontrolom, već vam on može pomoći da imate produktivniji radni dan. Nahlina poslovna zajednica vam donosi nekoliko praktičnih savjeta i trikova kako da se nosite s izazovima stresa na poslu.

Pripremila: Amina Džaferović, koordinatorica programa u Nahlinoj poslovnoj zajednici

KORAK 1: POSTAVITE REALNE CILJEVE

Započnite svoj radni dan tako što ćete izlistati sve svoje zadatke za taj dan, rasporediti ih po važnosti i postaviti realne ciljeve.

Tip: Razdvojite velike zadatke na više manjih zadataka kako biste smanjili osjećaj preopterećenosti i lakše dostigli svoj cilj.

KORAK 2: ORGANIZUJTE SVOJ RADNI PROSTOR

Zatrpan radni prostor može uveliko doprinijeti stresu stvarajući vam nesvjestan osjećaj neorganizovanosti i smanjujući vašu motivaciju. Održavajte svoj radni sto urednim i organizovanim koliko god ste u mogućnosti.

Tip: Potrudite se da osmislite organizovan sistem za arhiviranje dokumentacije kako biste imali brz i lak pristup svim važnim materijalima kako na vašem računaru, tako i u vašem radnom prostoru.

KORAK 3: NAUČITE REĆI NE

Osjećajte se slobodnim da odbijete dodatne zadatke ili obaveze ako već imate puno posla i znate da nećete stići završiti i njih. Prioritizirajte svoje zadatke i obaveze nad tuđim.

Tip: Komunicirajte svoje granice i radne obaveze na profesionalan način s drugima.

KORAK 4: POMODORO TEHNIKA

Tehnike upravljanja vremenom poput Pomodoro tehnike koja ima za cilj održati fokus mogu biti izuzetno korisne i spriječiti dodatni stres i iscrpljenost.

Tip: Postavite određene vremenske intervale za koncentrisani rad, praćene kratkim pauzama.

KORAK 5: KOMUNICIRAJTE EFIKASNO

Potrudite se da otvoreno komunicirate s kolegama i nadređenima o svojim radnim obavezama i izazovima koje vam stres donosi. Pokušajte zajedno pronaći rješenja za smanjenje stresa u svakodnevnom radu. Iznenadit ćete se kad otkrijete kroz koliko sličnih izazova i drugi prolaze.

Tip:  Potražite podršku i povratne informacije kad je potrebno i nemojte se ustručavati tražiti pomoć kad smatrate da vam je neophodna.

Ne zaboravite da je upravljanje stresom vještina koja se poboljšava praksom. Implementacijom ovih savjeta i trikova u svoju dnevnu rutinu bit ćete bolje opremljeni za suočavanje sa stresom, ali i održavanje produktivnog radnog dana. Stres ne mora biti vaš neprijatelj – uz prave tehnike, može postati vaša podrška za rast i uspjeh u vašem profesionalnom životu.

→  KONTAKT

Džemala Bijedića 122,

71 000 Sarajevo

Tel: 033/710-650

Fax: 033/710-651

info@nahla.ba

Prilaz ul. Bosanskih šehida bb,

77 000 Bihać

Tel: 037/352-200

Mitra Trifunovića Uče bb,

75 000 Tuzla

Tel:  035/205-699