fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

“Godine su samo broj” – nova znanja, vještine i prijateljstva za 249 žena treće dobi

Nakon 10 mjeseci i 12 organiziranih aktivnosti u Sarajevu, Bihaću i Tuzli uspješno je završen projekt „Godine su samo broj – podrška ženama treće dobi kroz edukaciju, socijalizaciju i prevenciju“.

Nakon 10 mjeseci i 12 organiziranih aktivnosti u Sarajevu, Bihaću i Tuzli uspješno je završen projekt „Godine su samo broj – podrška ženama treće dobi kroz edukaciju, socijalizaciju i prevenciju“. Kroz ovaj projekt 249 žena u dobi 60+ dobile su priliku da pohađaju:

  • Motivacijske seminare o fizičkom zdravlju i ishrani koji su im pomogli da nauče kako ishranu prilagoditi trećoj dobi i kako ishranom prevenirati različita oboljenja;
  • Motivacijske seminare o mentalnom zdravlju koji su im pomogli da saznaju više o načinima nošenja s izazovima koje donosi proces starenja i različitim tehnikama disanja i relaksacije;
  • Terapijske, kreativne i relaksacijske radionice (tkanje, slikanje, pletenje, aromaterapijski jogilates i pilates) koje su poslužile kao vid antistres terapije i motivacije za uključivanje ovakve vrste aktivnosti u svakodnevni život.

Procjenjuje se da osobe starije od 65 godina u BiH čine 17% stanovništva, a UN i EUROSTAT procjenjuju da će do 2050. godine 10% evropske populacije biti starije od 80 godina, dok će više od 60% samačkih domaćinstava biti osobe starije od 60 godina. Naše društvo je nepripremljeno za ovaj povećan broj populacije treće životne dobi, pa se ova kategorija stanovništva previše često susreće s predrasudama i otežavajućim faktorima u ispunjavanju osnovnih potreba.

Koliko su potrebne i poželjne aktivnosti koje će uljepšati svakodnevnicu ženama treće dobi i omogućiti im aktivno starenje i konstatno učenje novih vještina govori i njihovo oduševljenje i odaziv na sve aktivnosti organizirane u okviru ovog projekta:

„Kurs je bio odličan, sve žene su pokazale veliku kreativnost i posvećenost. Hvala svima koji su nam omogućili divno druženje i da nešto naučimo o tkanju.“ (Enisa, 64)

„Na našu radost, grupa je bila multietnična, što je bilo divno, jer smo mogle razmjenjivati razna iskustva i zanimljive priče. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih aktivnosti koje su prijeko potrebne u našoj dobi i posebna su radost penzionerkama sa skromnim primanjima.“ (Mira, 69)

Na fotografijama pogledajte kako je izgledalo naše desetomjesečno druženje kroz različite aktivnosti u Sarajevu, Bihaću i Tuzli…

→  KONTAKT

Džemala Bijedića 122,

71 000 Sarajevo

Tel: 033/710-650

Fax: 033/710-651

info@nahla.ba

Prilaz ul. Bosanskih šehida bb,

77 000 Bihać

Tel: 037/352-200

Mitra Trifunovića Uče bb,

75 000 Tuzla

Tel:  035/205-699