fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

DOGAĐAJI

Okrugli sto: Prednosti digitalnih tehnologija u učenju i podučavanju o pravima djece

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” u ponedjeljak, 20. novembra 2023. godine, od 14.00 do 15.30 h organizira okrugli sto “Prednosti digitalnih tehnologija u učenju i podučavanju o pravima djece” kojim ćemo na dan obilježavanja Svjetskog dana djeteta obilježiti i završetak trogodišnjeg EU projekta “Za našu bolju budućnost – zaštita i promocija prava djece i žena u BiH”.

Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, na okruglom stolu će predstaviti iskustva i planove Ministarstva u razvoju online alata i platformi za učenje.

O primjeni kroz nastavne procese online modula za edukaciju o ženskim i dječijim pravima i mehanizmima borbe protiv nasilja koji su kreirani kao dio projekta govorit će Amel Habibović, nastavnik iz JU “Deseta osnovna škola” Ilidža.  Ovi online moduli su tokom 2022/2023 testirani u radu sa 100 učenika u školama u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, a ostaju kao trajno naslijeđe za upotrebu u školama i organizacijama.

Azra Ibrahimović, voditeljica Nahlinog psihološkog savjetovališta, predstavit će ključne ishode projekta i iskustva tokom realizacije na terenu.

VRIJEME ODRŽAVANJA:  ponedjeljak, 20. novembar 2023, 14.00-15.30

MJESTO ODRŽAVANJA: Multimedijalna sala CEI Nahla, Džemala Bijedića 122, Sarajevo

ULAZ: isključivo uz pozivnicu

Ovaj okrugli sto je dio aktivnosti unutar trogodišnjeg projekta “Za našu bolju budućnost” koji Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” provodi zajedno s partnerskim organizacijama Zavod “Krog” iz Slovenije te “Medica” iz Zenice, a uz finansijsku podršku Evropske unije. ​

Svjetski dan djeteta obilježava se 20. novembra od 1989. godine, kad je usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantirati svakom djetetu. Konvenciju je tada potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala.