fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Nahla akreditirala i šestu javno važeću obuku – Obuku za asistenticu u računovodstvu!

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo 3. novembra 2021. izdalo je Rješenje o ispunjenosti uvjeta za realizaciju programa obrazovanja odraslih – Program neformalnog obrazovanja za Nahlinu Obuku za asistenticu u računovodstvu.

Obuka za asistenticu u računovodstvu je program neformalnog obrazovanja odraslih usmjeren stjecanju i unapređenju profesionalnih znanja, vještina i sposobnosti s ciljem jačanja prilika na tržištu rada i dio je Nahlinog nastojanja i doprinosa smanjenju nezaposlenosti žena kroz perspektivna zanimanja i vještine koje zahtijeva tržište rada.

Akreditiranjem ove obuke značajno su povećane šanse za bolje pozicioniranje naših polaznica na tržištu rada, a Nahla je u svojoj ponudi objedinila šest javno važećih obuka: Obuku za grafičko dizaniranje, Obuku za rad u administraciji, Data science, User interface/User experience (UI/UX) design i Osnove manuelnog i automatskog testiranja softvera.

Nastavni plan i program obuke za asistenticu u računovodstvu podijeljen je u 9 tematskih oblasti i traje ukupno 120 časova: Računovodstvo, Zalihe, Osnovna sredstva, Kupci i prihodi od prodaje, Primanja zaposlenih, Novčana sredstva, Finansijski izvještaji, Porez na dobit i Rad u poslovno-informacionom sistemu. Ono što daje dodatnu vrijednost ovoj obuci je da polaznice obuke imaju priliku steći i osnovna znanja za rad u naprednom ERP poslovno-informacionom sistemu PANTHEON.

Program je izrazito usmjeren ka usvajanju praktičnih kompetencija za rad u računovodstvu te je koristan osobama koje stječu prva znanja i radna iskustva u računovodstvu, ali i kao dopuna postojećeg teorijskog znanja. Osoba koja završi ovaj program ima mogućnost rada u domaćim privrednim subjektima i računovodstvenim agencijama, jer je osposobljena za obavljanje radnih zadataka iz računovodstva. To podrazumijeva asistiranje certificiranom računovođi (u kompanijama koje imaju interno računovodstvo), odnosno asistiranje računovodstvenim agencijama u slučajevima kada kompanija ima eksterno računovodstvo.

Nakon uspješnog završetka obuke očekuje se da će polaznice biti osposobljene za obavljanje zadataka vezanih za poziciju Asistentica u računovodstvu, što uključuje: vođenje robno materijalnog knjigovodstva, poznavanje pravila angažovanja u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o autorskim i srodnim pravima, poznavanje sistema i pravila vođenja osnovnih sredstava, poznavanje temeljnih pravila i procedura knjiženja, poznavanje opštih informacija o PDV-u i obračunu PDV-a i pripremanje finansijskih izvještaja i poreznih bilansa.

Ono što uvijek ističemo kao dodatnu i posebnu vrijednost naših obuka jeste činjenica da se njihovim završetkom ne završava i naša briga o polaznicama. Nahlina pozitivna iskustva i dobri rezultati u zapošljavanju polaznica obuka otvaraju nove perspektive za kandidatkinje koje su uspješno završile obuku, pa su one, pored stjecanja znanja i vještina, dobile i priliku za povezivanje s poslodavcima i zapošljavanje kroz proces karijernog savjetovanja i povezivanja s tržištem rada uz podršku koju im je dala Nahlina poslovna zajednica.

U toku je upis na akreditovanu obuku za rad u administraciji, a uskoro će biti dostupno više informacija o novim upisnim ciklusima za akreditovane programe. Pratite nas!