fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Inicijativa PRVI osuđuje prijetnje političara upućene jednoj vjerskoj zajednici

Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da su dosadašnji pravilnici i prakse Oružanih snaga BiH u suprotnosti s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom u javnosti su se pojavile otvorene prijetnje nekih političara.

Nakon ove odluke delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić, iznijela je i otvorene prijetnje: “…(sad) Izetbegović traži kao u svakoj islamskoj zemlji da pripadnici Oružanih snaga mogu nositi bradu i hidžab. To je neshvatljivo da se traži u zemlji u kojoj ravnopravno žive tri konstitutivna naroda”, kazala je Majkić gostujući u Јutanjem programu RTRS-a te dodala kako je “teško zamisliti da bi ubuduće u kasarnama mogli vidjeti pripadnike s bradama i hidžabima. Uvodi se haos u Oružane snage BiH, a druga dva naroda teško da bi prihvatila ovakav način funkcionisanja, Umjesto pristojno obrijanih vojnika imali bi one koji nas podsjećaju na građanski rat u BiH ili one koji su učestvovali u terorističkom napadu na SAD 2001. godine”, rekla je Dušanka Majkić. “Sve ono što ne uradi visoki predstavnik, uradi Ustavni sud BiH. Srpska ovo više ne može i neće trpiti, već će tražiti svoj put”, ustvrdila je Majkić.

Ovim putem Inicijativa PRVI osuđuje ovakve optužbe upućene direktno i specifično jednoj vjerskoj zajednici, ispoljavajući neprihvatljive asocijacije i poređenja, i neargumentovane zaključke, negirajući zagarantirano pravo na privatni život i slobodu vjere te povrh svega prijeteći, negirajući mandat Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Pozivamo nadležne vlasti da ovakav govor mržnje i huškačku retoriku adekvatno sankcionišu, a vjernice i vjernike da ustraju u borbi za Ustavom i Konvencijama zagarantovana prava i slobode.  

Podsjećamo, 2. decembra 2021. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku u kojoj se kaže da vojnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine imaju pravo nositi bradu, a na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

“U (9-21) – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije.

Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom” – navedeno je nakon sjednice ovog suda.

Inicijativu PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije) osnovao je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla 2017. godine, a čine je aktivisti i aktivistice u oblasti ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i uvjerenja. Inicijativa se bavi sistemskim pristupom rješavanju problema ugroženosti prava na slobodu vjere ili uvjerenja, diskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja te razbijanjem straha, mržnje i predrasuda prema vjerskim skupinama.