fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Koliko zarađujem od hidžaba?

Ovaj sadržaj je nastao u sklopu projekta “Različito o različitostima” koji finansira Evropska unija, a čiji cilj je izgradnja kapaciteta mladih koji su prošli dvomjesečnu edukaciju o digitalnom storytellingu u svrhu promocije različitosti i tolerancije, te borbe protiv govora mržnje i dio je praktične vježbe u okviru pomenute edukacije.

Pišu: Ema Karagić i Džemal Jukić, polaznici edukacije za mlade o digitalnom storytellingu u okviru projekta „Različito o različitostima“

Koliko zarađujem od hidžaba? Kakvo intrigantno pitanje! Zato ste i kliknuli, zar ne? Neki od vas očekivat će iznos, a ja vam znam samo reći šta sve želim hidžabom da kupim – jer smo tako, mi muslimanke, odredile valutu svog života.

Nisam sigurna da hidžab, kao djelo iskrenosti, ima cijenu. Može li djelo posvećenosti imati cijenu? Nisam sigurna koliko odjeka ima moja želja da svako ko me vidi odmah zna Kome pripadam i Kome se vraćam. Ali, reći ću vam šta otprilike zaradim. Od nekih ljudi zaradim poštovanje, od nekih nerazumijevanje, od nekih osmijeh, od nekih negodovanje.

Ali, znate šta: ja ne radim za njih.

Čini mi se da je i najmanje je važno fizičko pokrivanje. To je samo dio iskrenog nijjeta da živim islam svim srcem i dušom. Moja duša i jezik ne žele skrnaviti obilježje koje me identificira kao muslimanku. Svojim hidžabom želim da steknem Njegovo zadovoljstvo.

Niste zadovoljni odgovorom? Onda ste ovdje navratili po senzacionalizam.

Ako me sretnete na ulici, želim da znate da ću prihvatiti od vas osmijeh, lijepu riječ i dovu. Vama ću pokloniti isto. Ako me sretnete na ulici, neka vas moj hidžab obraduje, jer se sa njim dobije ono samo što cijenu nema.

Ja ću od vas očekivati poštovanje prema mojoj odluci da nosim hidžab, a vi ćete od mene dobiti poštovanje prema vašem stavu da ljepota treba biti otkrivena. Vrlo jednostavno, zar ne? Ako pak poželite čuti moje razloge, moju priču, moj nijjet – pitajte me i rado ću vam pričati, kao Šeherzada u „1001 noći“. Samo, ona je pričala da ne izgubi život, a ja ću pričati da vaše razumijevanje prema mom putu oživi.

Cilj života nam niko nije nametnuo. Koliko nešto vrijedi, isto određujemo sami. Da li ćemo srećom pričati o nečemu – u našim je rukama. Ako ste čuli ili čujete da je neko, negdje komercijalizovao hidžab, on nije izdao hidžab. Izdali su sebe. S obzirom na slobodu razmišljanja i odlučivanja, uvijek biramo opciju koja nam odgovara moralnoj vrijednosti i cilju koji imamo, ako ga imamo.
Ali nećemo o njima.

Jedini način da znate da govorite potpunu istinu jeste kad prvo tu istinu priznate sebi.