svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Dan mentalnog zdravlja – dan za 40 sekundi djelovanja

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health – WFMH) u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je 1992. godine započela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja svakog 10. oktobra kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovoj promociji te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje.

Ovogodišnja tema je Prevencija samoubistva.

Samoubistvo je globalni zdravstveni problem. Svakih 40 sekundi neko počini samoubistvo.

Kao ozbiljan zdravstveni problem samoubistvo zahtijeva našu pažnju, ali njegova  prevencija i kontrola, nažalost,  nisu  nimalo  jednostavne. Aktuelna istraživanja pokazuju da prevencija samoubistva, ukoliko  je  primjenjiva,  obuhvata  čitav  spektar aktivnosti, počevši od osiguravanja najboljih mogućih  uslova  za  podizanje djece i omladine, kroz djelotvorno liječenje mentalnih poremećaja, do kontrole faktora rizika u okruženju. Odgovarajuća distribucija  informacija  i  podizanje  nivoa svijesti predstavljaju ključne elemente uspeha programa za prevenciju samoubistva.

Odvojite 40 sekundi i uradite nešto za sebe, svoje zdravlje ili zdravlje bliskih osoba.

Ako patite, odvojite 40 sekundi da započnete razgovor o tome kako se osjećate s osobom kojoj vjerujete.

Ako znate nekoga ko je izgubio voljenu/blisku osobu zbog samoubistava, odvojite 40 sekundi da započnete razgovor s njima i da ih pitate kako su.

Ako radite u medijima, istaknite statistiku o 40 sekundi u intervjuima, člancima i blogovima.

Ako radite u oblasti umjetnosti ili na digitalnim platformama, iskoristite svoj rad kako biste prenijeli poruku o 40 sekundi, o mentalnom zdravlju i sprečavanju/prevenciji samoubistva.

Ako ste poslodavac ili menadžer, odvojite 40 sekundi da prenesete pozitivnu poruku podrške svojim uposlenicima o resursima koji su im na raspolaganju na radnom mjestu ili u lokalnoj zajednici u periodima intenzivnog mentalnog pritiska i uznemirenosti.

Ako želite da vaši lideri čuju vaš zahtjev za djelovanjem, snimite audio ili video od 40 sekundi u kojem ćete reći koje korake i akcije želite da preduzmu po pitanju prevencije samoubistva i očuvanja mentalnog zdravlja.

Ako imate pristup platformama za komunikaciju s velikim auditorijem (društvene mreže, televizija, radio), odvojite 40 sekundi da podijelite priče i poruke o očuvanju mentalnog zdravlja.

 

 

Ako obavljate političku funkciju, javno komunicirajte o koracima koje poduzimate za promociju mentalnog zdravlja i sprečavanje samoubistva, ističući statistiku od 40 sekundi.