svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Članica Nahlinog kluba mladih u pobjedničkom timu #CodeLikeITGirl hakatona

U subotu, 19. oktobra 2019. završen je prvi  hakaton #CodeLikeITGirl u organizaciji IT Girls inicijative iz BiH u partnerstvu s Evropskom unijom u BiH, kojim se obilježava EU Code Week. Ovo je prvi all female hakaton u Bosni i Hercegovini.  Više od 80 djevojaka iz 22 grada u BiH provele su dva dana u Sarajevu gdje su ponudile rješenja za aktuelne probleme u svojim zajednicama!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Djevojke su tokom 36-satnog hakatona u 18 timova imale priliku da pokažu svoj potencijal da pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama s kojima se bh. društvo svakodnevno susreće.  Timovi su prezentovali svoju ideju sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

Pobjednički tim prvog potpuno ženskog, najbrojnijeg #CodeLikeITGirl hakatona, Smart Buddy, čine djevojke iz Tuzle i Sarajeva – Lejla Omerović, Amina Hodžić, Azemina Čelebić i Dženita Đulović (članica Nahlinog kluba mladih Tignum). One su razvile u toku trajanja hakatona svoje idejno rješenje i prototip mobilne aplikacije pod istim nazivom – Smart Buddy, koje je namijenjeno učenicima i studentima. A sada ih čeka mentorska i profesionalna podrška za razvoj ideje.

U potrazi za inspiracijom mi smo se odlučile fokusirati na kategoriju pametnog učenja, analizirajući prepreke s kojima smo se i same suočavale tokom našeg obrazovanja. Tako je nastala ideja Smart Buddyja. Smart Buddy kao baza znanja nudi odgovore na sve nejasnoće pronalaskom prijatelja u neposrednoj blizini kao tutora, a također omogućava postavljanje pitanja i dobivanje odgovora od svojih vršnjaka na jednostavan i brz način putem naše mobilne aplikacije. Tim Smart Buddyja su također predstavljale moje kolegice Azemina Čelebić, Lejla Omerović i Amina Hodžić, te smo samo kroz naporan timski rad uspjele ostvariti ovakav rezultat. Stoga se nadamo da će naš uspjeh biti inspiracija mnogim mladim djevojkama koje žele krenuti ovim putem. Drago mi je da kao članica Nahlinog kluba mladih “Tignum” imam podršku i od svojih Tignumki, te se nadam da ćemo zajedno nastaviti s ostvarivanjem svojih ciljeva”, rekla je Dženita Đulović.