fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Akreditovana još jedna Nahlina obuka – Obuka za specijalizirani catering

Ova jubilarna 25. godina rada CEI Nahle, donosi još jedan akreditovani program neformalnog obrazovanja odraslih: Obuku za specijalizirani catering. Ministarstvo odgoja i obrazovanja, u januaru 2025. godine, odobrilo je akreditaciju ovog programa koji omogućava da se, pored znanja iz oblasti cateringa, usvoji i znanje iz oblasti marketinga i prezentacije ponude, organizacije događaja, osnova biznis plana, zakona i uredbi o uslužnim djelatnostima i osnivanju obrta, čime se zaokružuje cjelina i usvajaju vještine i kompetencije koje otvaraju put ka (samo)zapošljavanju u ovoj oblasti.

Pripremila: Nizama Ahmed

Program obuke je izrazito usmjeren ka usvajanju praktičnih kompetencija za rad u oblasti cateringa i predstavlja dio Nahlinog nastojanja i doprinosa smanjenju nezaposlenosti žena kroz perspektivna zanimanja koje zahtijeva tržište rada.  Namijenjen je osobama koje se žele osposobiti za rad u ovoj oblasti te kroz predavanja, radionice, praktičnu nastavu i aktivno učešće u programu steći neophodna znanja i vještine, ali i kao unapređenje postojećeg znanja i osposobljavanje za samozapošljavanje.
 

Na osnovu statističkih podataka, može se zaključiti da je ovaj program, sa svojim sadržajem i usmjerenošću na specijalizirani catering, opravdan i izuzetno potreban. Prema Planu obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevo za period 2024-2026 (Službene novine Kantona Sarajevo, br. 17, str. 50.), jedno od najtraženijih zanimanja jeste kuhar, što jasno ukazuje na važnost edukacije osoba iz oblasti cateringa, a posebno specijaliziranog cateringa jer je poznavalaca i praktičara ovog polja malo.

Nakon uspješnog završetka obuke, očekuje se da polaznice znaju: osnove ugostiteljstva i kuharstva; osnovne principe nutricionizma, zdrave ishrane, sigurnosti i higijene; različite vrste catering usluga i proizvoda za kojima postoji potražnja na tržištu; planirati i organizirati catering događaje/okupljanja; pripremati i realizirati prezentaciju ponude i marketinga; adekvatno komunicirati sa klijentima i poslovno se odnositi; zakonske okvire za uslužne djelatnosti i definisanje osnova biznis plana; primjeniti naučeno za pokretanje vlastitog catering posla na kvalitetan, kompetitivan i originalan način.

Na osnovu završene obuke za specijalizirani catering, polaznica stiče znanje i vještine koje joj omogućavaju dalje usavršavanje i edukaciju iz srodnih oblasti te otvaraju prostor i daju mogućnost rada u organizacijama koje se bave organiziranjem događaja, restoranima i drugim objektima uslužne djelatnosti. Također, polaznice imaju mogućnost samozapošljavanja i osnivanja vlastitog biznisa na osnovu usvojenog znanja i kompetencija, uključujući i zakonske okvire za osnivanje djelatnosti ove vrste.

CEI Nahla u svojoj ponudi ima još osam javno važećih obuka: Obuku za grafičko dizaniranje, Obuku za rad u administraciji, Data science, User interface/User experience (UI/UX) design, Osnove manuelnog i automatskog testiranja softvera, Obuku za asistenticu u računovodstvu, Obuku za community menadžericu i Obuku za krojenje i šivenje.
 

Nakon završetka određene obuke, CEI Nahla daje polaznicama priliku da prođu kroz karijerno savjetovanje u Nahli i pripreme se za tržište rada, čime polaznice jačaju svoje kompetencije i spremnost za poslovni angažman, a sve u cilju osnaživanja žene i njenog položaja u Bosni i Hercegovini.