svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Vjetar u leđa bh. poduzetnicama!

U ponedjeljak, 6.12.2017. u 18.00h realizirana je svečana dodjela certifikata polaznicama Akademije ženskog poduzetništva i dodijeljena nagrada za najuspješniju polaznicu takmičarskog djela obuke.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ djelujući kroz odjel Nahline poslovne zajednice već petu godinu nastoji pružati podršku ženama koje žele ostvariti uspjeh na bosanskohercegovačkom tržištu rada. Podrška je orijentisana ka onim korisnicama Nahlinog edukativnog programa koje žele pronaći posao, te korisnicama koje uz nešto proaktivniji pristup žele osnovati vlastiti biznis.
 
Od juna do decembra 2017. godine „Nahla“ je realizirala svoju prvu Akademiju ženskog poduzetništva. Obuka je obuhvatila 120 časova praktičnog i teoretskog rada s polaznicama, koje su realizirali stručnjaci i stručnjakinje iz relevantnih oblasti.
U procesu selekcije kandidatkinje su predstavile ideje iz različitih privrednih djelatnosti: od kreiranja edukativnih radionica za djecu, proizvodnje predmeta od drveta, preko pružanja usluga čišćenja poslovnih i stambenih prostora i dr.
 

Ideje su predstavljene s dosta entuzijazma i želje da se pretoče u konkretan poduhvat. Kao osnovna prepreka za realizaciju tog poslovnog cilja javio se nedostatak potrebnih vještina iz oblasti izrade biznis plana, marketing strategije, tehnika prodaje, procedura registracije biznisa, kreiranja pravnog i finansijskog okvira i dr.

Implementacijom Akademije ženskog poduzetništva polaznicama je omogućeno da steknu potrebne vještine i svoje poslovne ciljeve provedu u djelo. Program je imao direktan utjecaj na život žena, doveo je do rasta i razvoja njihovog samopouzdanja i vjere u društvo u kojem žive.

Polaznice su besplatno pohađale obuku zahvaljujući podršci organizacije DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu. Također, za najuspješniju polaznicu obuke CEI „Nahla“ i DVV International osigurali su novčanu nagradu kao poticaj za osnivanje i razvoj biznisa.

Svojim trudom, zalaganjem i u konačnici kvalitetnim biznis planom Silvija Fejzagić osvojila je prvo mjesto. „Pohađajući Akademiju dobila sam potrebno znanje, podršku i motivaciju u cilju mog napredovanja i otvaranja obrta. U toku je registracija obrta i ozbiljne proizvodnje predmeta od drveta, prije svega igračaka“, istakla je Silvija.
 
„DVV International je Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola koje su nosioci sistema obrazovanja odraslih u SR Njemačkoj, što po svojoj brojnosti (preko 900 visokih narodnih škola) što po kvalitetu i obimu svoje obrazovne ponude. U Bosni i Hercegovini se najvećim dijelom bavimo uređenjem sistema obrazovanja odraslih kroz lobiranje za zakone, međusektorsku saradnju, te kroz razvijanje institucionalnih i programskih kapaciteta organizatora obrazovanja odraslih za adekvatan pristup i provođenje ovog oblika obrazovanja. Mi se sa svakom našom saradnjom imamo priliku uvjeriti u nivo kvaliteta i profesionalnosti koji Nahla nudi”, istaknuo je predstavnik organizacije DVV Anes Čerkez.

Saradnja s polaznicama se ne završava dodjelom certifikata i nagrade. Naime, sve polaznice imaju priliku dodatno usavršiti svoje poslovne vještine učešćem u besplatnom Nahlinom MENTORING PROGRAMU. Na ovaj način, tim Nahline poslovne zajednice nastoji pružiti podršku ženama uvezujući ih sa stručnjacima i stručnjakinjama iz različitih oblasti.