svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Ublažite simptome alergije!

Simptomi alergije mogu varirati od blagih do veoma teških. Srećom, postoje brojni načini kako možete ublažiti neugodne simptome ili ih se potpuno riješiti. Donosimo vam pet prirodnih, pristupačnih i jednostavnih načina koji mogu biti izuzetno efikasni u ublažavanju tegoba i simptoma alergija.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: Tajna Klisura, voditeljica Nahlinog fitness centra

1. Jabukovo sirće

Upotreba jabukovog sirćeta je veoma raznolika. Pored njegove upotrebe kod pripreme jela, čišćenja kućanskih površina te tretiranja žgaravice i peruti, svoju primjenu je našlo i kod tretiranja alergija. Jabukovo sirće je odličan prirodni lijek protiv alergija, jer može pomoći u procesu čišćenja našeg limfnog sistema. Kašika jabukovog sirćeta u čaši mlake vode i s malo meda mnogo može pomoći kod smanjenja simptoma alergije.

2. Vježbanje

Znamo, trening je vjerovatno posljednje što vam pada na pamet u periodu kad patite od simptoma alergije. Ali istraživanja su pokazala da 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta može rezultirati značajnim i održivim olakšanjem kad su alergije u pitanju. Hipoteza je da ovo olakšanje nastaje zahvaljujući antiupalnom dejstvu vježbe na disajne puteve, pomažući prirodnom smanjenju simptoma alergije. S tim u vezi, ohrabrujemo vas da ne izbjegavate fizičku aktivnost i da nam se pridružite na treninzima u Nahlinom fitness centru!

3. Domaći med

Simptomi alergije su odgovor našeg imunog sistema na supstance koje prepoznaje kao antigene. Curenje iz nosa i suzne oči su pokušaj tijela da izbaci strane i neželjene supstance iz našeg sistema. Mi možemo pomoći svom tijelu da nauči i shvati da prirodno okruženje nije loše. To radimo izlažući ga malim dozama trave i polena u svrhu iritacije. Ovdje je domaći med veoma koristan, s obzirom na to da sadrži primjese polena koji vjerovatno uzrokuje alergijske rekacije. Jedna ili dvije kašike dnevno možda neće odmah pokazati olakšanje i smanjiti simptome alergija, ali definitivno može dovesti do smanjenja simptoma tokom dužeg vremenskog perioda.

4. Akupunktura

Akupunktura uspješno tretira veliki dijapazon zdravstvenih problema, uključujući depresiju, digestivne probleme, mišićnu slabost, kao i slab imunitet. Istraživanja su pokazala da pored navedenih stanja, akupunktura uspješno reducira simptome alergijskih reakcija.

5. Probiotici

U određenim slučajevima simptomi alergija su rezultat neravnoteže našeg imunog sistema. Disbalans imunog sistema može dovesti do ozbiljne reakcije na strane stimulanse, poput polena, prašine i trave. Unošenje dobrih bakterijskih kultura putem probiotika našem organizmu daje imuni boost koji mu je potreban. Dobar izbor probiotika možemo naći u fermentisanim namirnicama, poput zimske kisele salate.