fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Strogi ste? Djeca će vam biti uspješnija

Ravnoteža u toplini i disciplini bolja je odgojna metoda od autoritativne, potkupljivačke ili popustljive.

kid-2603857_1280

Djeca koja su strožije odgajana uspješnija su u životu, tvrdi novo istraživanje.Djeca starosti pet godina sa strogim roditeljima imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti. Autorica istraživanja Jen Lexmond kazala je: “Povjerenje, toplina i disciplina su najvažniji”.

Životne šanse

Prema istraživanju, kvalitete poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji roditelji su bili strogi. Te su kvalitete od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti.

Isto tako, te se kvalitete oblikuju u predškolskoj dobi.

Izgradnja karaktera

U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 domaćinstava diljem Velike Britanije.

Djeca iz bogatih porodica imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu od djece koja su odrasla u siromašnijim porodicama. Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u porodicama s pomajkom ili očuhom.

Ali, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, te su razlike među bogatima i siromašnima te porodicama općenito, nestajale.

Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira na to iz kakvih porodica ona dolaze.

Ostali pozitivni utjecaju uključuju dobru edukaciju i – dojenje. Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca.

Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karakternih osobina neophodnih za uspjeh djece.