svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Šta ako je sve uredu sa tobom?

“Iako vam ovo pitanje neće promijeniti život, može vam pomoći da zaustavite svog unutrašnjeg kritičara samokritičnost i kreirate prostor za mogućnosti”, rekla je terapeutkinja Susan Henkels.

Izvor: blog.ed.ted.com          Prevele: Amina Kavazović i Naida Karasalihović

Susan Henkels ima više od 45 godina psihoterapeutskog iskustva. To znači da je provela decenije smiješeći se i klimajući glavom, dodavajući maramice u odgovarajućem trenutku – i slušajući ljude koji joj govore o svim stvarima koje kod njih treba popraviti.

Jednog dana, slušajući svoju pacijenticu koja je prolazila kroz “čitavu listu stvari o tome šta nije uredu s njom“, kaže Henkels: „Pomislila sam u sred tog nabrajanja  –  Šta? Zapravo, s njom je sve u redu.” 

Od tog trenutka, shvatila je da postoji iznenađujuća moć u navođenju ljudi da se zapitaju: „Šta ako je sa mnom sve u redu?

„Ovo pitanje  je o pravljenu izbora da se riješite svih razloga koji su vas naveli da pogriješno mislite o sebi.

Ovo ne znači da smo savršeni. Na primjer, većina nas mogla bi se hraniti bilje i pravilnije sjedeti. Ali možemo prestati trošiti toliko vremena fokusirajući se na svoje lične nedostatke i zamišljajući kako će nam život biti bolji jednom kad ih konačno, konačno, pobijedimo! 

„Napravimo čitavu listu onoga šta mislimo da nije uredu, a zatim nam se čitav život vrti oko toga“, kaže Henkels.

Ustvari, atributi koje smatramo problemima mogu biti naše prednosti. 

Henkels je ispričala ovu priču: “Jednom nakon projekcije na filmskom festivalu razgovarajući s rediteljem upitao me je čime se bavim. Rekla sam mu da radim na knjizi pod nazivom „Šta ako je sve uredu s tobom?” 

Pogledao me je i rekao: „Mogu vam odmah sad reći osam stvari koji nisu uredu sa mnom.“

Rekla sam mu: „Reci mi jednu?“

A on je rekao vrlo prkosno i sigurno: „Opozicijski prkosni poremećaj.“

Rekla sam mu: “Šta nije uredu s tim?“

Rekao je: „Pa, uvijek bih prkosio roditeljima i nastavnicima.“

Pitala sam ga: „Pa, šta nije uredu s tim?“

“Nisam poštovao pravila u školi i nisam radio ništa što su mi rekli da radim kod kuće.“

“Šta nije uredu s tim?“

Rekao je: “Pa, uvijek sam bio loše raspoložen, sve vrijeme sam se svađao sa roditeljima, nikad nisam imao prijatelja i volio sam da budem sam.“

Rekla sam: “Pa, šta nije uredu s tim?“

Imali smo nekoliko takvih interakcija, i u nekom trenutku… rekao mi je: 

„Hm, znaš, zapravo sam volio biti sam, pisao sam priče, pisao sam scenarije filmova u svojoj glavi.  Kad malo bolje razmilsim, opozicijski prkosni poremećaj napravio je od mene to ko sam danas.”

“Sljedećeg dana, prišao mi je i rekao: ‘Prvi put sam spavao čitavu noć nakon dužeg vremena. Nisam trebao da se okrivljujem i da odlučujem šta bih trebao raditi, a šta ne’ “, rekla je Henkels. „Rekao je: ‘Znate, razmotrit ću i ostalih sedam stvari o kojima sam bio siguran da nisu uredu sa mnom.’ “

„Šta ako je s vama sve uredu?“ – znači izgraditi vještinu prihvatanja. Prihvatanje je suštinski aspekt budizma (gdje je poznato kao “staloženost“) i kvaliteta koji naučnici počinju da proučavaju. U jednom eksperimentu, istraživači sa Univerziteta Carnegie-Mellon otkrili su da je aplikacija svjesnosti koje uključuje prihvatanje kao dio svog treninga  smanjila utjecaj stresa na korisnike. U nedavnom eksperimentu istraživačkog tima, ispitanici koji su koristili aplikaciju pokazali su povećani osjećaj društvenosti i smanjenje osjećaja usamljenosti.

Henkels kaže da se ovo pitanje sastoji od stopiranja svog unutrašnjeg kritičara i donošenja „odluke da se riješite svih razloga koji su vas naveli da pogriješno mislite o sebi“. 

Henkels naglašava: “Da se razumjemo pitanje „Šta ako je sve uredu sa mnom?“ nije čarobno. To neće PROMIJENITI VAŠ ŽIVOT.  Ali vam može pomoći da kreirate jasnoću u užurbanosti vašeg uma i života, kreirate prostor obećanja i mogućnosti koje je vaše na kojem trebate saditi i uzgajati.