fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Srebrenica – konferencija o kolektivnom sjećanju

U ponedjeljak, 10. jula 2023. u Memorijalnom centru Srebrenice održana je cjelodnevna konferencija “Srebrenica – kolektivno pamćenje” na kojoj je prisustvovala i naša saradnica Abigail Russell.

Pripremila: Abigail Russell, Nahlina saradnica

Konferenciju je Memorijalni centar Srebrenica realizovao u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom, Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i majkama Srebrenice povodom 28. godišnjice genocida s ciljem da se ukaže na važnost kolektivnog sjećanja u društvenom ozdravljenju i prevenciji budućih zločina.
 

Konferencija je okupila naučnike/ce, aktiviste/ce i lidere/ke zajednice, a kroz pet panela i prezentacija obradile su se brojne teme: kolektivno pamćenje: kako se sjećati nestalih i ubijenih, očuvanje sjećanja: memorijali, muzeji i edukacija, suočavanje sa negiranjem i izobličavanjem holokausta i genocida, naša odgovornost prema ubijenima i preživjelima i borba protiv ekstremizma u Evropi: zajednički napori za budućnost.

Ratni zločini postoje i prije holokausta. Iako slogan “Nikad više” budi nadu, zanemaren je na međunarodnom nivou. Poricanje genocida je i dalje rašireno, a primjeri su retorika puna mržnje, antisemitizam i islamofobija.
 

Poricanje holokausta je sinonimno povezano sa poricanjem genocida u Srebrenici. Svaki predavač/ica i panelist/ica predstavio je realne prikaze i mogućnosti koje će nas povesti putem pomirenja, pravde i kolektivne budnosti – akcije – solidarnosti. Neophodno je podržati i ujediniti one koje su preživjeli genocid kako bi ove zajedničke konferencije, programi i projekti doveli do akcije.

Tri ključna zaključka sa ove konferencije su:

  • Mi kao ljudska bića imamo moralnu obavezu da se borimo protiv nepravde i da se zauzmemo za ljudska prava.
  • Moramo biti hrabri i dosljedni.
  • Imamo odgovornost educirati sve, ne samo one koji žele, već i, posebno, one koji nemaju interes da nauče ili imaju sopstvenu agendu.
Za više detalja posjetite web stranicu Memorijalnog centra Srebrenica.