svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Ramazan: prilika da usvojimo “zeleni” životni stil!

Ramazan je u mnogo čemu različit od ostalih mjeseci kad su u pitanju aktivnosti i ishrana. Tokom ovog mjeseca muslimani se trebaju uzdržavati od jela i pića od izlaska sunca do zalaska da bi ojačali svoju fizičku i mentalnu izdržljivost, te kako bi razumjeli teškoće kroz koje prolaze siromašni koji nemaju dovoljno sredstava da zadovolje svoje osnovne potrebe. Pravo značenje ramazana je u pročišćenju sebe, vođenju računa o svom tijelu i duši, te o drugim ljudima kao i o ekosistemu što nas okružuje.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Za nahla.ba prevela i prilagodila Amina Šehović, studentica arapskog i engleskog jezika i književnosti i članica Nahlinog kluba mladih Tignum

Izvor: ecomena.org

Mjesec ramazan je zlata vrijedna prilika da se okrenemo “zelenom životnom stilu”, koji je ekološki prihvatljiv, nezagađujući, nerasipan i teži ka očuvanju prirodnih resursa. Zeleni životni stil podrazumijeva poboljšanje kvaliteta življenja i postizanje održivog razvoja.

Kao što slavimo toliko dana posvećenih ekologiji i okolini poput Dana zemlje i Svjetskog dana okoliša, zašto da ne slavimo i ramazan kao zeleni mjesec? Osvijestimo ljude o ovoj temi, mislimo i djelujmo pozitivno na okolinu i promijenimo loše navike koje utječu na naš ekosistem. Iskoristimo ovu priliku koju nam nudi ramazan i ponudimo model za zeleno i odgovorno ponašanje koje je usmjereno ka gorućim ekološkim problemima.

Kreni zeleno u ramazanu

Tokom ramazana svjedoci smo pretjerivanju u svakom pogledu, od jedenja mesa, povrća, voća do pića, sokova…  Postajemo ekstravagantniji kad su u pitanju hrana i drugi resursi.

Naučimo kako da budemo umjereni u ishrani, da jedemo zdraviju i organsku hranu u umjerenim količinama. Uzgojimo povrće i voće na svojoj vlastitoj zemlji. Konzumirajmo hranu pravilnije i izbjegavajmo gomilanje otpada i bacanje hrane tokom ramazana.

Čuvajmo se grijeha, ali i navika koje zagađuju zrak, zemlju i izvore vode. Budimo svjesni svojih rasipničkih navika koje utječu na okolinu i na buduće generacije. Svaki naš pogrešan odnos prema dragocjenim izvorima energije imat će nepovratno loše posljedice na eko planu. Uložimo zajednički napor da podstičemo i prigrlimo “zelene” i ekološki prihvatljive običaje, posebno tokom ramazana.

Ramazan predstavlja savršen način da napunimo i naše duhovne baterije za godinu dana. To je vrijeme traženja oprosta za naše grijehe i vrijeme da obratimo pažnju na Božija stvaranja. Kao muslimani, mi imamo dužnost čuvara planete i naša je odgovornost da osiguramo da se prirodni izvori i okolina koriste na valjan način.

Kako postići "zeleni ramazan"?

Sveti mjesec jača mentalne i fizičke sposobnosti, ali možete ga učiniti i prekretnicom u svom odnosu prema prirodnim resursima i okolini.

· Koristi domaće proizvode!
· Isplaniraj sebi jela s odgovarajućom ishranom i u prikladno vrijeme.
· Smanji/eliminiši unos brze hrane.
· Štedi vodu, posebno tokom uzimanja abdesta. Pazi da dobro zatvoriš česmu. Treba spriječiti svaku vrstu curenja radi očuvanja dragocjene vode!
· Radi na smanjenju proizvodnje CO2!
· Smanji količine smeća!
· Uloži trud u reciklažu!
· Ne ostavljaj smeće na bilo kojem mjestu, posebno ne na javnom prostoru!
· Reduciraj korištenje plastike i papira!
· Vodi računa da ugasiš svjetlo, klimu, fen, grijalicu, peglu i sl. kad ti nije potrebno!
· Koristi električne uređaje poput mašine za veš, pegle, mašine za suđe i usisivača u periodu jeftine struje!
· Posadi drvo ili neku biljku i brini se o njoj!
· Zamijeni žarne sijalice s CFl ili LED sijalicama!
· Zatvori vrata kad radi klima!
· Drži prigušenim svjetla radi očuvanja energije!
· Izbaci iz upotrebe jednokratne tanjire, pribor za jelo, šolje, posuđe itd!
· Izbjegavaj upotrebu posuđa od stiropora!