fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Rak grlića materice: šta treba znati?

Šta je rak grlića materice?

Rak nastaje kad normalne ćelije počnu rasti i razmnožavati se van kontrole našeg organizma. Rak grlića materice nastaje na početnom dijelu grlića materice. To je dio grlića koje je dostupan ljekaru prilikom pregleda, lako ga je pregledati i uzeti uzorak za analizu. Zato je ovo rak čiji se nastanak vrlo lako moźe spriječiti ako na vrijeme uradimo ginekološki pregled.

To je prvi korak koji možeš poduzeti da spasiš svoj život!

Zašto baš ti?

Ovo je bolest koja je vrlo česta kod žena. Nakon raka dojke, rak grlića materice je najčeśći uzročnik oboljevanja i smrtnosti žena. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine u svijetu od raka grlića materice oboli oko 500.000 źena, a njih 230.000 umre od ove bolesłi. Sve je veći broj mladih žena koje oboljevaju. Kad pomisliš da je to daleko od tebe, da se to neće desiti tebi, trebaš se sjetiti koliko je to česło oboljenje.

Dobra vijest je da se vrlo lako može spriječiti njegov nastanak i razvoj. Potrebno ie samo otići na ginekološki pregled.

Zašto nastaje?

Rak grlića materice uzrokuje virus koji se zove Human Papilloma Virus (HPV). Prenosi se seksualnim  putem, pa je svaka žena koja je imala seksualne odnose u riziku da se zarazi. Veliki broj muškaraca i žena nosi ovaj virus, ali nemaju u nikakvih promjena. Visokorizični tipovi ovog virusa izazivaju promjene na grliiću materice. Te promjene imaju nekoliko stepeni. Ukoliko se lakše promjene ne liječe one prelaze u teže i na kraju u teški oblik raka.

Kako se otkriva?

Promjene na grliću materice se najčešće otkrivaju PAPA testom. To je test koji svaka žena koja je imala seksualne odnose mora raditi redovno i ne smije ga zanemarivati. Ako si imala seksualne odnose, obavezno uradi ginekološki pregled. Ljekar će ti preporučiti koliko često trebaš uraditi PAPA test. Test niie bolan. Samo se uzima bris grlića da bi se ćelije posmatrale pod mikroskopom i tako uočile promjene na ćelijama.

PAPA test je najvažniji korak koji možeš uraditi da bi spriječila  nastanak ovog oboljenja.

Kako se liječi?

Kasni stadij raka se obično ne može liječiti ni na koja način i vodi u smrt. Obično nastaje nakon mnogo godina zanemarivanja vlastitog zdravlja. Zato trebaš poduzeti sve korake da spriječiš njegov nastanak. Ukoliko su na PAPA testu otkrivene promjene na ćelijama, one se vrlo uspješno mogu liječiti i time se sprečava nastanak neizlječivog oblika raka. Blaže promjene se mogu liječiti lijekovima, a nešto teže se obično liječe operativnim zahvatom koji se naziva konizacija.

Simptomi zbog kojih obavezno treba posjetiti ljekara

  •  Krvarenje koje nije povezano s menstrualnim krvarenjem
  • Krvarenje prilikom ili nakon seksualnog odnosa
  • Svako krvarenje kod žene koja je prestala dobijati menstruaciju duže od godinu dana, pa makar i kap krvi
  • Stalan sukrvast iscjedak
  • Preobilno menstrualno krvarenje
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha koji se mogu širiti u raznim pravcima

Bojiš se?

Normalno je bojati se raka. Međutim, strah te ne treba spriječiti da odeš ljekaru i na vrijeme poduzmeš korake koji ti mogu spasiti život. Rak grlića materice je jedini rak čiji se nastanak lako može spriječiti.

Sljedeći edukativno-informativni tekst možete pročitati OVDJE.

Pokreni se i učini nešto za sebe - zakaži svoj dan za zdravlje!

U narednim danima očekuju vas edukativno-informativni tekstovi o raku grlića materice i njegovoj prevenciji, a u nedjelju na instagram storyju na CEI Nahla instagram profilu objavit ćemo kviz s ciljem provjere znanja o raku grlića maternice i načinima njegove prevencije. Učešćem u ovom kvizu ulazite u bazu potencijalnih dobitnica besplatnog PAPA testa, a iz te baze od onih koji budu imali najbolje rezultate mi ćemo random metodom odabrati sretne dobitnice čija imena ćemo javno objavi na CEI Nahla instagram stranici. Za naše sretne dobitinice besplatne PAPA testove su obezbijedili naši partneri u kampanji “Zakaži dan za zdravlje”: Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“, Poliklinika Dr. Nabil, NEW LIFE poliklinika i Poliklinika SaNaSa.

Ovaj tekst je dio kampanje "Zakaži dan za zdravlje" koju Nahlin klub mladih Tignum realizira povodom Evropske sedmice prevencije raka grlića materice u periodu od 26. do 31. januara 2022.
Naši partneri u kampanji "Zakaži dan za zdravlje"