fbpx
  svaki dan, osim subote, 11.30-21.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Računovodstvo – vještina koja je uvijek u fokusu tržišta rada

Pripremila: Mahira Idrizović

Povodom uspješnog završetka petomjesečne, akreditovane Obuke za asistenticu u računovodstvu u četvrtak, 8. decembra 2022. godine u Nahli je održana svečana promocija  i dodijeljena su Uvjerenja o završenoj edukaciji  polaznicama Obuke za asistenticu u računovodstvu.

Na svečanosti povodom završetka obuke promovirano je 14 novih asistentica u računovodstvu koje su spremne započeti svoj put izgradnje karijere u ovoj oblasti.

Obuka za asistenticu u računovodstvu je realizovana od juna do novembra 2022. i obuhvatila je 120 časova iz sljedećih oblasti: vođenje poslovne dokumentacije, finansijsko knjigovodstvo, robno-materijalno knjigovodstvo, blagajničko poslovanje, PDV evidencije, obračun plata, obračun drugih angažmana u skladu s važećim propisima (Ugovor o djelu, Autorski ugovor, Ugovor o privremenim i povremenim poslovima, Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa), stalna sredstva, izvodi, obračun računovodstvenog rezultata. Ono što daje dodatnu vrijednost ovoj obuci je da su polaznice obuke imale priliku steći i praktična znanja za rad u naprednom ERP poslovno-informacionom sistemu PANTHEON.

Kako su neke od polaznica istakle – obuka je tokom svih pet mjeseci iziskivala kontinuirano praćenje svih novih materija koje su realizirane po već utvrđenom nastavnom planu i programu te je i ova edukacija dodatno potvrdila kompleksnost i važnost računovodstva kao jedne od ključnih oblasti u svakom društvu, bez obzira na njegovo uređenje.

Polaznice čije je primarno formalno obrazovanje usko vezano za računovodstvo naglasile su da su tek nakon okončane obuke shvatile da je ovo materija za koju nije dovoljno proći samo formalno obrazovanje da bi bile spremne za tržište rada.

U svom obraćanju polaznicama izvršna direktorica Nahle Elvira Leka naglasila je važnost kontinuiranog učenja iz oblasti računovodstva i nakon završene formalne obuke, kao i činjenicu da se ova obuka pokazala jako korisnom za polaznice koje su ranije imale priliku da rade direktno ili indirektno poslove vezane za računovodstvo.

Pohvalila je pokazane napore svih polaznica tokom trajanja kursa, što su bez obzira na sve izazove s kojima su se susretale bile su istrajne u svojoj namjeri, što Nahlu kao centar koji u fokusu ima obrazovanje odraslih, dodatno motiviše da radimo i unapređujemo naše postojeće, kao i da u skladu s ukazanim potrebama uvodimo nove programe u našu obrazovnu šemu.

Vjerujemo da će polaznice koje su uspješno završile Nahlinu obuku za asistenticu u računovodstvu uskoro imati priliku i primijeniti stečeno znanje u okviru profesionalnih angažmana.

 

→  KONTAKT

Džemala Bijedića 122,

71 000 Sarajevo

Tel: 033/710-650

Fax: 033/710-651

info@nahla.ba

Prilaz ul. Bosanskih šehida bb,

77 000 Bihać

Tel: 037/352-200

Mitra Trifunovića Uče bb,

75 000 Tuzla

Tel:  035/205-699