svaki dan, osim subote, 12.00-20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Principi urbanog vrtlarenja i odabir mjesta za podizanje vrta

Pitanje šta se nalazi u našoj hrani i odakle ta hrana potječe vjerovatno ste sebi postavili mnogo puta prilikom kupovine svježeg voća i povrća u marketima. O cijeni i kvalitetu hrane koju unosimo u naš organizam razmišljamo s ekonomskog i zdravstvenog aspekta. Definitivno cijena organski uzgojene hrane je mnogostruko veća od hrane iz masovne poljoprivredne proizvodnje. Vjerovatno se pitate, zašto je to baš tako? I šta organski uzgojena hrana podrazumijeva i na kojim sve mjestima se može proizvesti?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila Amila Gadžo, magistrica hortikulture/pejsažne arhitekture

Jednostavno rečeno, kod organskog vrtlarenja uveliko se ugledamo na prirodu, tj., stvaramo održiv mini ekosistem, bez upotrebe hemikalija ili pesticida. U tom smislu urbano organsko vrtlarenje nije ni približno zahtjevno niti zastrašujuće, jer većina nas ne obrađuje nekoliko duluma zemlje, već smo ograničeni na male površine. 

S druge strane, nije sve baš ni tako jednostavno, jer je u vrtlarstvu potrebno mnogo toga naučiti. Naravno da nije potrebno znati sve da bismo počeli. Da bismo postali organski urbani vrtlar potrebno nam je malo smjernica (što ćete dobiti u seriji tekstova koji slijede na našem portalu) i biljke s kojima ćemo početi.

Odabir mjesta za organsku proizvodnju hrane

Vrlo važno je napomenuti da postoji nekoliko ograničavajućih faktora kod urbanog vrtlarenja, a to su prije svega zagađenje vode, zraka i zemljišta. Ukoliko imate oko kuće nekoliko kvadrata zemlje i želite je pretvoriti u mini vrt za proizvodnju organske hrane nešto na šta morate jako obratiti pažnju je mogućnost kontaminacije zemljišta teškim metalima ili naftnim derivatima. U tom smislu neophodno je odabrati jedan od proizvodnih pogona za proizvodnju hrane u zaštićenom prostoru. Najjednostavniji za početnike su tople lijehe. Kod organizovane proizvodnje služe za proizvodnju mladih sadnica iz sjemena ili reznica i za njihovo presađivanje. Međutim, u urbanom vrtlarenju pokazale su se kao praktično rješenje za uzgoj povrća i bobičastog voća. Također, u zimskom periodu mogu poslužiti za čuvanje biljaka i njihovu zaštitu od ranih jesenjih i kasnih proljetnih mrazova. Tople lijehe se sastoje od trapa, prozorskog rama i izvora zagrijavanja tokom zime, a mogu sadržavati i prozor, podizač prozora i rešetke za zasjenjivanje. Način izrade i sadržaja šematski je prikazan na slici ispod.

Shematski prikaz izrade jedne toplije lijehe

Za one koji žive u stanovima i imaju neki balkon ili terasu, one se mogu vrlo jednostavno pretvoriti u mini organski vrt.  Prostor na balkonu je vrlo skučen, pa vrt možemo pokušati dizati u visinu. Kontejneri za zemlju na balkonu se mogu napraviti od korištenih kanti za vodu, što većih to boljih. Najbolje je pokušati naći 20 ili 30 litarske kanistere, potom odrezati oštrim nožem užu stranicu kante (oprezno!) i postaviti je uz rub balkona. Na ovaj način korijenje će imati dosta duboku zemlju, a iskorišteni prostor  bit će minimalan. Ne smijemo zaboraviti  ostaviti otvoren poklopac da višak vode može otjecati. Slične manje kanistere, kao i stare kante, mogu se postaviti na police nasuprot balkonskoj ogradi i tako dobiti vertikalnu gredicu. Najbolja je metalna polica, kakve se obično koriste u radionicama za alat, jer joj kiša i atmosferilije neće naškoditi. 

Šematski prikaz jednog balkonskog vrta (izvor - pikaiprijatelji.com)

Ovo je jedan od primjera kako bez velikih ulaganja korištenjem racikliranih materijala možemo imati jedan funkcionalan mini vrt na balkonu. U sljedećem tekstu govorit ćemo nešto više o konkretnim vrstama povrća, koje su pogodne za uzgoj u gradskim sredinama i njihovim karakteristima, kao i načinima sjetve i sadnje.

Izvori 

  • Avdić, J. (2012) Ukrasno bilje, Univerzitet u Sarejevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sarajevo
  • Trail, G. (2010) Uzgojite svoju super hranu, Grafički zavod Hrvatske d.o.o. Zagreb, Zagreb
  • pikaiprijatelji.com