svaki dan, 12.00 – 20.00
 E-mail: info@nahla.ba      +387 33 710 650

Preduhitrimo rak dojke!

Mjesec oktobar je mjesec roza vrpce. To je mjesec kada žene cijelog svijeta, na razne načine, pokušavaju ukazati na problem sve češćeg obolijevanja od raka dojke i podići svijest o ovom opakom karcinomu.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Pripremila: dr. Safija Softić-Namas

Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, broj oboljelih od raka dojke zadnjih godina ima trend rasta, tako da su u 2011. godini u FBiH bile prijavljene 643 oboljele osobe i sve su bile žene. Rak dojke čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena. Najveći broj oboljelih žena je u dobi 60-79 godina, potom 50-59, 65-69, a javlja se i u 20-im godinama.

Rak dojke je najčešći uzrok smrti žena od malignih bolesti i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u FBiH, iza moždanog udara i bolesti srca. Uprkos napretku dijagnostike i terapije, broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima. Tako je u 2011. godini u FBiH od raka dojke umrlo 239 žena. Nažalost, prema istim podacima, 61,72% malignih neoplazmi dojke otkriva se u uznapredovalom, tj. u III I IV stadiju bolesti.

Ove brojke pokazuju da se rak dojke kod velikog broja pacijenata još uvijek otkriva vrlo kasno, u zadnjim stadijima, kada tretman vrlo često nije nimalo uspješan. Zato je i broj umrlih od ove bolesti tako visok. Međutim, pokazalo se da je ovo karcinom koji se može na vrijeme otkriti i vrlo uspješno liječiti ako se otkrije u prvim stadijima bolesti. Zato se radi skrining na rak dojke i pokazalo se da je obolijevanje za 25 do 30% smanjeno.

Metode za rano otkrivanje raka dojke su: samopregled dojki, liječnički pregled, ultrazvučni pregled i mamografija. Najadekvatniji slijed dijagnostičkih metoda je: od 20. godine samopregled, a od 35. godine i klinički pregled dojki jednom godišnje. Prva mamografija (base line mammography) u 40. godini ili ranije kod rizičnih skupina (s porodičnom anamnezom raka dojke). Mamografiju treba ponavljati svake 2 godine, tj. svake godine od 50. godine života, a rizične skupine 5 godina prije pojave raka dojke kod srodnika. UPUTE ZA SAMOPREGLED možete pronaći OVDJE.

O važnosti mamografije govore i podaci iz literature jer zemlje koje su prije nekoliko desetljeća počele s organiziranim probirom i edukacijom imaju značajan pad smrtnosti. U primarnu prevenciju osim navedenog spada i upoznavanje žena s pravilnim  samopregledom dojki svakog mjeseca 5 -10 dana poslije menstruacije te potrebom hitnog javljanja liječniku kad se primijete bilo kakve promjene na dojkama. Također treba naglasiti da rak dojke nije problem samo žena nego i muškaraca. Veliki broj njih pogođen je bolešću svojih majki, supruga, kćeri, prijateljica, a i oni sami mogu oboljeti.  Naprimjer, u 2010. godini karcinom dojke dijagnosticiran je kod 10 muškaraca, a 7 ih je umrlo.

Jedini način smanjenja smrtnosti, poboljšanja kvaliteta života oboljelih i njihovih obitelji, kao i podizanje svijesti o potrebi aktivne brige građana za svoje zdravlje, usvajanje zdravog stila života, reduciranje štetnih navika, zdravstvena edukacija i skrining program za rano otkrivanja raka dojke. Ankete su pokazale da preko 70% žena nije dovoljno informirano o raku dojke.

Informirajmo se i preduhitrimo ovu opaku bolest!